Home 9 Beginnen 9 3 aandachtspunten bij het verzekeren van je bestelauto

3 aandachtspunten bij het verzekeren van je bestelauto

bestelauto
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

29 november 2024 @ 13:47

Leestijd:
3 minuten

Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 29 november 2024

Leestijd: 3 minuten

Een bestelauto kan voor veel ondernemers het ideale vervoermiddel zijn. Het is immers een handige wagen voor zowel het verplaatsen van mensen als het verplaatsen van een lading, wat dat ook moge zijn. Voor dat laatste is een gewone auto vaak ongeschikt, en in een vrachtwagen mag je niet zomaar rijden.

Zoals elke andere auto, moet een bestelauto verzekerd zijn om er de weg mee op te mogen. Als de auto op naam van jou of je bedrijf staat, is het dus zaak dat jij ervoor zorgt dat dat in orde is en dus op zoek gaat naar een passende verzekering. We bespreken drie aandachtspunten om in het achterhoofd te houden bij het verzekeren van je bestelauto.

Denk aan de dagwaarde

Je kunt je bedrijfsauto verzekeren met een WA-verzekering, met Beperkt Casco of met een Allriskverzekering. In dat laatste geval is alles, op het eigen risico na, gedekt. Dat is natuurlijk wel het fijnst. Maar is het ook de duurste optie, en dat moet de bestelauto in kwestie het wel waard zijn.

Voor een jonge bestelauto geldt dat zeker, maar voor een ouder exemplaar met een relatief lage dagwaarde kan het gezien het maximale bedrag dat door de verzekeraar uitgekeerd wordt niet zinnig zijn om voor die duurdere Allriskverzekering te kiezen. Dat is ook een reden om je verzekering na een tijdje te heroverwegen, gezien de dalende waarde van je bestelauto.

Vergeet de ladingverzekering niet

Je kiest niet voor niets voor een bestelwagen. Dat doe je omdat je spullen wilt kunnen vervoeren, of dat nu producten, lading of gereedschap is. Aangezien dat geen onderdeel uitmaakt van de auto die je verzekert, is de lading van je bestelauto dus ook niet automatisch meeverzekerd wanneer je er een verzekering voor afsluit.

Aangezien het vaak juist de lading is waar dieven het op voorzien hebben, is het dus niet minder dan verstandig om aanvullend een ladingverzekering af te sluiten. Het gebeurt immers maar al te vaak dat er spullen uit bestelwagens gestolen worden, en als je daar niet adequaat voor verzekerd bent, kan dat voor grote financiële schade zorgen.

Verzeker ook accessoires

Goed verzekerd of niet, je ziet er niet op te wachten dat er ingebroken wordt in je bestelauto of dat hij (met lading en al) gestolen wordt. Dus kan het een verstandig idee zijn om de wagen te voorzien van een beveiligingssysteem om de kans op diefstal en inbraak te verkleinen.

Maar ook dat hoort als het een toevoeging aan de bestaande bestelwagen is niet bij de auto en is dus niet meeverzekerd. Dergelijke accessoires moet je apart bijverzekeren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een trekhaak die later is aangebracht. Kijk wel eerst even goed wat er wél is meeverzekerd, zodat je niet onnodig een aanvullende verzekering afsluit.

Met bovenstaande heb je minder te schaften als je bestelwagen een leaseauto is. Ook dat is immers mogelijk. Tenzij het om financial lease gaat, hoef je de auto dan niet zelf te verzekeren. Dat is de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij en maakt onderdeel uit van je maandelijkse leasebedrag.

Maar houdt er wel rekening mee dat de leasemaatschappij niet verantwoordelijk is voor de lading van jouw bestelwagen. Controleer dus goed of dit wel of niet verzekerd is. Zo niet, dan moet je er zelf een verzekering voor regelen.

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.