Home » Economisch nieuws » 34 miljoen euro aan scholingsbudget binnen 2,5 uur vergeven

34 miljoen euro aan scholingsbudget binnen 2,5 uur vergeven

Leestijd: 2 minuten

Alle scholingsbudgetten die vrijdag via het UWV aan te vragen waren, zijn na ongeveer tweeënhalf uur vergeven. In totaal logden belangstellenden 250.000 keer in om het zogeheten STAP-budget aan te vragen. Het aantal personen dat in de wachtrij stond is waarschijnlijk lager, omdat je bijvoorbeeld met je laptop en smartphone gelijktijdig een poging kon wagen. In totaal was 34 miljoen euro te vergeven.

Het loket opende om 10.00 uur. Via een UWV-portaal kon iedereen tussen de 18 jaar en de pensioenleeftijd maximaal 1000 euro scholingsbudget aanvragen om een vooraf goedgekeurde cursus of opleiding te volgen. De overheid hoopt dat ontvangers van die subsidie met de scholing hun positie op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren.

Even na 12.30 uur verscheen bij mensen in de wachtrij de boodschap dat er geen STAP-budget meer beschikbaar is. Iets meer dan 40.000 mensen konden hun aanvraag indienen. Degenen die misgrepen, kunnen 1 mei weer een poging wagen. Dit hele jaar is 170 miljoen euro beschikbaar voor STAP-budgetten.

Herkansing

Het was de eerste keer dit jaar dat mensen het STAP-budget konden aanvragen. Eigenlijk stond dat enkele weken geleden gepland, maar toen ging het helemaal fout met de aanvraagprocedure. Door de grote hoeveelheid mensen die wilden inloggen en een technische fout was de site voor het STAP-budget onbereikbaar. De opening van het loket deze vrijdag gold als herkansing.

De regels voor het budget zijn dit jaar strenger geworden. Zo mogen opleiders geen cadeaus of snoepreizen aanbieden om het budget binnen te halen. Ook geldt er een maximum van driehonderd toekenningen van het STAP-budget per opleiding of cursus. Cursussen die deze grens hebben bereikt, verdwijnen uit het register. Dat moet voorkomen dat grote opleiders, die bijvoorbeeld meer budget hebben voor reclames, het grootste deel van de subsidies binnenhalen.

Ook wordt strenger gekeken naar het nut van een cursus of opleiding dan voorheen. Sinds het begin van de STAP-regeling zijn zeker 2700 opleidingen uit het register geschrapt omdat ze niet voldeden aan de eisen.

Meest recente update: maart 17, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie