Home » Economisch nieuws » ACM onderzoekt mogelijk verboden afspraken verkoop IT-apparatuur

ACM onderzoekt mogelijk verboden afspraken verkoop IT-apparatuur

Leestijd: 2 minuten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een nieuw onderzoek aangekondigd naar mogelijke illegale praktijken van een internationaal actieve fabrikant van IT-apparatuur en zijn distributeurs.

De kern van het onderzoek richt zich op de afspraken tussen deze partijen over welke winkeliers aan welke klanten mogen leveren en tegen welke prijs. Dit soort afspraken kan in strijd zijn met de mededingingswetgeving, en de ACM is vastbesloten om de zaak grondig te onderzoeken.

Geheimhouding en Speculatie

Op dit moment heeft de woordvoerster van de ACM de namen van de betrokken bedrijven niet bekendgemaakt, hoewel deze informatie mogelijk later wordt onthuld als de toezichthouder een besluit neemt over deze zaak. Dit zorgt voor een zekere mate van speculatie in de markt over wie deze fabrikant zou kunnen zijn en welke distributeurs mogelijk betrokken zijn bij deze afspraken.

Misbruik van Machtspositie

Naast de afspraken met distributeurs, zal de ACM ook onderzoeken of de fabrikant mogelijk misbruik maakt van zijn machtspositie in de markt. Een aspect van het onderzoek is gericht op de mogelijk beperkte verkoop van hergebruikte apparatuur, een praktijk die niet alleen nadelig is voor consumenten maar ook voor het milieu.

Samenwerking Over de Grenzen Heen

De ACM heeft in dit onderzoek samengewerkt met de Belgische mededingingsautoriteit, wat aantoont dat dergelijke praktijken een grensoverschrijdend karakter kunnen hebben. Gezamenlijke invallen bij bedrijven in Nederland en België zijn een deel van de inspanningen om bewijsmateriaal te verzamelen voor het onderzoek.

Potentiële Gevolgen en Voorgaande Zaken

Indien de ACM na het onderzoek vaststelt dat er inderdaad regels zijn overtreden, kunnen er maatregelen worden opgelegd aan de betrokken bedrijven. Dit kan variëren van boetes tot andere corrigerende maatregelen. In het verleden heeft de ACM al aanzienlijke boetes opgelegd aan bedrijven zoals LG en Samsung voor soortgelijke overtredingen rondom prijsafspraken.

Deze nieuwe zaak benadrukt de voortdurende inzet van de ACM om eerlijke concurrentie in de markt te waarborgen en de belangen van de consument te beschermen. Het onderzoek zal naar verwachting de nodige tijd in beslag nemen, maar het is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de markt voor IT-apparatuur eerlijk en transparant functioneert.

Meest recente update: oktober 24, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie