Afbouw zelfstandigenaftrek, minder voordeel voor zelfstandigen

Leestijd: 2 minuten

Als zzp’er profiteer je van verschillende aftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Deze regels zijn bedacht om ondernemen te stimuleren en mensen die risico nemen wat tegemoet te komen. Mede door de toenemende onrust in de economie gaat Nederland de zelfstandigenaftrek snel afbouwen en dit gaan de zzp’ers voelen in de portemonnee.

Wat gaat er veranderen?

De zelfstandigenaftrek is een bedrag van €6310 (2022) dat je van je winst af mag halen als je voldoet aan o.a. het urencriterium. Door deze aftrekpost is je winst lager en hoef je dus ook minder belasting te betalen. 

Al tijden heeft het kabinet het idee om deze zelfstandigenaftrek te verlagen. Ze noemen het ‘in balans brengen van de lasten op arbeid’ in het recent verschenen belastingplan 2023. In dit plan is aangekondigd dat de afbouw zelfstandigenaftrek nu in een versnelling komt.

Langzaam wil het kabinet deze aftrekpost verlagen, zodat de zzp’ers onder ons ieder jaar wat minder voordeel hebben en dus meer inkomstenbelasting moeten betalen. De komende jaren zal ons voordeel met ruim €5000 minder worden en dat ga je natuurlijk voelen bij het betalen van je belasting.

Concreet ziet de afbouw van de zelfstandigenaftrek er zo uit de komende jaren:

Afbouw zelfstandigenaftrek
Euro’s202220232024202520262027
Zelfstandigenaftrek€ 6.310,00€ 5.030,00€ 3.750,00€ 2.470,00€ 1.200,00€ 900,00

Hoewel de zelfstandigenaftrek flink omlaag gaat blijft de startersaftrek bestaan. Ook is het idee om de arbeidskorting te verhogen zodat werken voor iedereen voordeliger wordt en dus ook voor ons, de zelfstandigen. 

Het lijkt er nu op dat zelfstandigen met een winst van minimaal €70.000 er per saldo iets op achteruit gaan. Hoe dit de komende jaren zal gaan moeten we afwachten, maar het is duidelijk dat er op het gebied van fiscale regelgeving veel gaat veranderen.

Als zzp’er is het heel belangrijk om deze regels in de gaten te houden. Het doen van je boekhouding is daarnaast een must zodat je nooit voor vervelende verrassingen komt te staan. Je kunt hier boekhoudprogramma’s voor zzp’ers vergelijken.


Top 5 boekhoudprogramma's

  • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
  • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
  • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
  • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
  • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.