Home » Geld » Afbouw zelfstandigenaftrek, minder voordeel voor zelfstandigen

Afbouw zelfstandigenaftrek, minder voordeel voor zelfstandigen

Leestijd: 2 minuten

Als zzp’er profiteer je van verschillende aftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Deze regels zijn bedacht om ondernemen te stimuleren en mensen die risico nemen wat tegemoet te komen. Mede door de toenemende onrust in de economie gaat Nederland de zelfstandigenaftrek snel afbouwen en dit gaan de zzp’ers voelen in de portemonnee.

Wat gaat er veranderen?

De zelfstandigenaftrek is een bedrag van €6310 (2022) dat je van je winst af mag halen als je voldoet aan o.a. het urencriterium. Door deze aftrekpost is je winst lager en hoef je dus ook minder belasting te betalen. 

Al tijden heeft het kabinet het idee om deze zelfstandigenaftrek te verlagen. Ze noemen het ‘in balans brengen van de lasten op arbeid’ in het recent verschenen belastingplan 2023. In dit plan is aangekondigd dat de afbouw zelfstandigenaftrek nu in een versnelling komt.

Langzaam wil het kabinet deze aftrekpost verlagen, zodat de zzp’ers onder ons ieder jaar wat minder voordeel hebben en dus meer inkomstenbelasting moeten betalen. De komende jaren zal ons voordeel met ruim €5000 minder worden en dat ga je natuurlijk voelen bij het betalen van je belasting.

Concreet ziet de afbouw van de zelfstandigenaftrek er zo uit de komende jaren:

Afbouw zelfstandigenaftrek
Euro’s202220232024202520262027
Zelfstandigenaftrek€ 6.310,00€ 5.030,00€ 3.750,00€ 2.470,00€ 1.200,00€ 900,00

Hoewel de zelfstandigenaftrek flink omlaag gaat blijft de startersaftrek bestaan. Ook is het idee om de arbeidskorting te verhogen zodat werken voor iedereen voordeliger wordt en dus ook voor ons, de zelfstandigen. 

Het lijkt er nu op dat zelfstandigen met een winst van minimaal €70.000 er per saldo iets op achteruit gaan. Hoe dit de komende jaren zal gaan moeten we afwachten, maar het is duidelijk dat er op het gebied van fiscale regelgeving veel gaat veranderen.

Als zzp’er is het heel belangrijk om deze regels in de gaten te houden. Het doen van je boekhouding is daarnaast een must zodat je nooit voor vervelende verrassingen komt te staan. Je kunt hier boekhoudprogramma’s voor zzp’ers vergelijken.

Meest recente update: oktober 23, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie