Home » Marketing » Cloaking | Wat is link cloaking en hoe werkt dit bij affiliate links?

Cloaking | Wat is link cloaking en hoe werkt dit bij affiliate links?

Leestijd: 4 minuten

Link cloaking is een veelgebruikte manier voor affiliate marketeers om hun affiliate links te beheren. In de begindagen werd cloaking vooral gebruikt om te verbergen voor Google dat je een affiliate marketeer bent. Tegenwoordig wordt het link cloaking vooral gebruikt om je affiliate links te beheren.

Met een grote website, veel artikelen en veel affiliate links is het makkelijk om snel het overzicht te verliezen. In ieder artikel dat je schrijft stop je een affiliate link, maar na een paar honderd artikelen heb je ontelbaar veel verschillende links.

Cloaking is een goede manier om al je links op een centrale plaats te bewaren. Ook kun je eenvoudiger een link met terugwerkende kracht veranderen mocht je willen wisselen van affiliate partner. In dit artikel vertel ik je precies hoe je je links kunt cloaken.

Wat is cloaking?

Cloaking is in feite het ‘verbergen’ van je links. Je verschuilt als het ware je affiliate link achter een URL die je zelf bepaalt. Dit verschuilen klinkt misschien negatief, maar dat is het niet. Je doet niets verkeerd!

Vaak zien affiliate links er bijvoorbeeld heel lang uit, veel willekeurige cijfers en noem het maar op: https://mijn.cloud86.nl/aff.php?aff=40

Zo’n link ziet er al snel wat vreemd uit en zegt ook niet zoveel over waar je link je bezoeker nu naartoe brengt. Deze zou je kunnen cloaken om de link wat duidelijker te maken: https://hoebeginik.nl/go/cloud86

Zodra een bezoeker op de link klikt komt hij op dezelfde pagina uit, maar de affiliate link zit in dit geval achter de URL die je zelf kunt bedenken. Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig kan zijn om je affiliate links te cloaken.

Waarom je affiliate links cloaken?

Er zijn verschillende redenen waarom je je affiliate links kunt cloaken. Vroeger was dit om je te verbergen voor Google, maar dit is al niet meer aan de orde voor de meeste mensen:

  1. Centraal management van je affiliate links

Het komt regelmatig voor dat je een affiliate link moet veranderen. De affiliate partij verandert bijvoorbeeld iets aan de URL structuur van de link of je wilt een andere aanbieder van een bepaald product promoten. Cloak je je links niet? Dan zul je letterlijk iedere pagina op je website bij langs moeten om de link te veranderen. 

Cloak je je link wel? Dan kun je in je centrale beheer direct de link veranderen en deze zal op iedere plek op je website aangepast worden. Dit scheelt je enorm veel tijd en het is dan ook verstandig vanaf het begin van je (affiliate) website te beginnen met cloaken.

In plaats van je echte affiliate link op iedere pagina te zetten kun je je gecloakte link plaatsen. In het centrale beheer kun je eenvoudig de affiliate link die hierachter schuil gaat aanpassen en vanaf dat moment zullen al je cloaked links naar de nieuwe affiliate link gestuurd worden.

Stel, je promoot ‘Boek A’. Dit doe je via een willekeurige webwinkel. Je cloakt al je links met de URL ‘/go/boeka’ en naar verloop van tijd heb je deze link op 100 pagina’s staan.

Gaat nu de webwinkel failliet? Dan hoef je alleen nog maar de affiliate link te veranderen in je centrale beheer en de ‘/go/boeka’ link gaat direct op alle 100 pagina’s naar de nieuwe affiliate partner. 

  1. Nofollow attribuut instellen

Affiliate links worden vaak doorgestuurd naar een pagina van de aanbieder. Hierdoor zou jij in theorie ‘Link juice’ kunnen verliezen. Dit is een beetje SEO waarde die je door kunt geven aan andere websites maar voor affiliate links is dit niet verstandig.

Door centraal je links te beheren kun je instellen dat deze automatisch nofollow zijn. Hierdoor wordt die linkjuice niet doorgestuurd en behoud jij je waarde op de website. 

  1. Schone links

Zoals eerder ook al beschreven zijn veel affiliate links heel onduidelijk. Dit is niet alleen onhandig, maar kan soms zelfs spammy overkomen voor bezoekers die de link zien. Door ‘schone URL’s’ te gebruiken ziet dit er al een stuk beter uit!

Is het veilig om je links te cloaken?

Hierover verschillende de meningen nog steeds een beetje, maar in principe is het veilig om je links te cloaken. Het is hierbij wel belangrijk dat je degelijke links plaatst. Plaats je spammy links die bedoelt zijn om je bezoeker echt te misleiden? Dan ben je de sigaar.

Plaatst je een gecloakte link naar een boekwinkel en komt je link keurig uit bij die boekenwinkel? Dan is er niet zoveel aan de hand. Over de discussie in affiliate wereld over het cloaken van je links kun je hier meer lezen. Google zal je geen straf geven voor het cloaken van ‘normale’ links!

Voorbeeld cloaking met Pretty Links
Voorbeeld cloaking met Pretty Links

Hoe affiliate links cloaken?

Er zijn verschillende manieren om je affiliate links te cloaken. Je kunt dit handmatig doen via een script, maar de makkelijkste oplossing is het gebruik van een plugin. Helemaal wanneer je een relatief grote website met veel verschillende links gaat maken is dit een stuk sneller. Wel kan je hierdoor een beetje snelheid verliezen. De afweging die je zelf moet maken is of je liever tijd bespaart of een beetje website snelheid.

Ik zal je nu uitleggen hoe je je links kunt cloaken met behulp van een WordPress plugin

  1. Login op WordPress en download de “Pretty Links” plugin
  2. Na het downloaden en activeren vind je de plugin links in het menu. Klik op ‘Pretty links’ en kies voor ‘Nieuw bericht’.
  3. Voer bij ‘Target URL’ je affiliate link in. Achter ‘Pretty Link’ vul  je de link in die je zult gebruiken op je website. Het is handig om je vanaf het begin aan te wennen er bijvoorbeeld een /ga/ tussen te plaatsen zodat je dit later eenvoudig kunt terugvinden in Google Analytics. Klik op Update en je affiliate link is gecloakt.
  4. Ga in de Plugin naar ‘Pretty Links’ om een overzicht te vinden met jouw affiliate links. De Pretty Link is de link die je als link toevoegt aan je tekst. Wil je later je affiliate link veranderen, dan kun je dat in dit overzicht doen.
  5. Ga  in de plugin naar ‘Options’ en vink ‘Enable Tracking’ en ‘Enable No Follow’ aan. Zo hebben je links altijd een nofollow attribuut en kun je de clicks tracken. 
  6. Klik tot slot op ‘Reporting’ en flink ‘Extended Tracking’ en ‘Filter Robots’ aan. Zo voorkom je dat bots de hoeveelheid kliks op je links beïnvloeden.

Dit is een van de makkelijkste manieren om je affiliate links te cloaken. Wees vanaf het begin consistent met het plaatsen van deze links en het zal je op termijn veel tijd schelen. Het zou voor mij persoonlijk niet de eerste keer zijn dat ik 50+ pagina’s handmatig bij langs moet om iedere affiliate link te veranderen..

Meest recente update: januari 3, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie