Home » Economisch nieuws » AFM wil meer bekendheid lijfrenten en levensverzekeringen

AFM wil meer bekendheid lijfrenten en levensverzekeringen

Leestijd: < 1 minuut

Het aantal mensen dat zelf geld opzijzet voor hun oude dag via bijvoorbeeld lijfrenten, koopsommen en levensverzekeringen is nog erg gering. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) dringt er in de financiële sector op aan dat de bekendheid en toegankelijkheid van dit zogeheten derdepijlerpensioen worden vergroot.

Onderzoek van de toezichthouder wijst uit dat het nu meestal ouderen en mensen met een hoog inkomen zijn die op deze manier pensioen opbouwen, bijvoorbeeld om eerder te kunnen stoppen met werken. Bovendien blijkt volgens de AFM dat de inleg vaak gering is.

De financiële waakhond denkt dat een en ander onder meer komt doordat veel mensen nog helemaal niet weten dat je zo fiscaal aantrekkelijk kunt sparen voor extra pensioen. Ongeveer zeven op de tien werkenden zouden er nog nooit van hebben gehoord.

Moeilijke fiscale regels

Zij kennen dan waarschijnlijk alleen de AOW-uitkering en pensioenopbouw via de werkgever. Dat zijn de eerste twee pijlers van het Nederlandse pensioenstel.

Ook een drempel vormt de lage toegankelijkheid door de moeilijke fiscale regels, is de indruk van de AFM. Verder is het voor de consument lastig om verschillende aanbieders van individuele aanvullende pensioenvoorzieningen met elkaar te vergelijken.

Meer informatie

Volgens de AFM is het wel belangrijk dat de sector hier wat aan doet en consumenten meer informatie gaat verschaffen. Omdat er meer fiscale ruimte komt voor onder meer zelfstandigen om pensioen op te bouwen in de derde pijler gaat de omvang van deze pensioenvorm mogelijk toenemen, denkt de toezichthouder.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie