Home » Economisch nieuws » Afzetprijzen industrie zakken voor zesde maand op rij

Afzetprijzen industrie zakken voor zesde maand op rij

Leestijd: < 1 minuut

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lieten in september een daling zien van gemiddeld 3 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, zoals gerapporteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit markeert de zesde opeenvolgende maand van dalende prijzen, waarbij de prijsdaling in augustus 5 procent bedroeg.

Prijsdalingen Sinds April

De trend van dalende prijzen begon al in april, toen voor het eerst in ruim twee jaar een afname werd genoteerd. Sinds juli 2022 is er een continue afvlakking van de stijging van de afzetprijzen waargenomen.

Olieprijzen en Afzetprijzen

De prijzen die industriebedrijven vragen zijn sterk gekoppeld aan de ontwikkelingen in de olieprijzen, die ten opzichte van een jaar geleden zijn gedaald. In september kostte een vat ruwe Brent-olie 86,50 euro, wat bijna 5 procent minder is dan een jaar eerder. In augustus was de prijs van een vat Brent-olie zo’n 78 euro, wat ruim 19 procent lager was dan het jaar ervoor.

Sectoren tonen Gemengde Trends

Hoewel de algehele trend een daling in afzetprijzen laat zien, vertonen verschillende sectoren binnen de industrie gemengde trends. In september lagen de prijzen in de helft van de bedrijfsklassen binnen de industrie hoger dan een jaar eerder. Vooral in de autosector en machine-industrie werden stijgende prijzen genoteerd.

Echter, de producten in de aardolie-industrie waren 3,5 procent goedkoper vergeleken met een jaar terug, en in de chemische sector daalden de prijzen met ruim 17 procent, voornamelijk gedreven door de lagere olieprijzen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie