Home » Economisch nieuws » Air France-KLM boekte deze zomer zijn grootste kwartaalwinst ooit

Air France-KLM boekte deze zomer zijn grootste kwartaalwinst ooit

Leestijd: 2 minuten

Air France-KLM heeft afgelopen zomer een recordkwartaal geboekt. Tussen juli en september behaalde het luchtvaartbedrijf een operationele winst van 1,3 miljard euro, wat het vorige record van zes jaar geleden verbreekt. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg de winst met bijna een derde.

Dankzij een flinke vraag naar vliegtickets waren de vliegtuigen deze zomer beter gevuld, waardoor Air France-KLM meer kon rekenen voor een ticket. Hierdoor wist het luchtvaartconcern de hogere kosten voor brandstof en salarissen ruimschoots te compenseren.

Transavia, de budgetmaatschappij, zag ondanks een tekort aan beschikbare vliegtuigen een flinke groei. Hoewel honderden vluchten in de zomervakantie werden geannuleerd, was de capaciteit toch 14 procent hoger dan een jaar eerder en ruim boven het niveau van voor de coronacrisis.

Het gehele concern bereikte 94 procent van het niveau van 2019. Naar verwachting zal volgend jaar de impact van de coronapandemie volledig zijn verdwenen.

Sterke Zomervraag

In de recente maanden incasseerde Air France-KLM 7 procent meer inkomsten vergeleken met een jaar eerder. Hoewel de omzetgroei in het tweede kwartaal nog 14 procent was, werd dit veroorzaakt door de veel lagere reisactiviteit in dezelfde periode in 2022 vanwege de coronacrisis.

CEO Ben Smith omschrijft het als een “solide kwartaal, ondersteund door een sterke vraag in de zomer”. De nettowinst, na aftrek van kosten zoals belastingen en schulden, meer dan verdubbelde tot 900 miljoen euro.

KLM had het moeilijker met herstel na de coronaperiode dan haar Franse tegenhanger. KLM verhoogde de capaciteit het afgelopen jaar met 5 procent, terwijl Air France deze met 7 procent opvoerde.

De Nederlandse tak rapporteerde een winst van 539 miljoen euro, tegenover 806 miljoen euro voor Air France. Hoewel de vrachtdivisie nog steeds zorgen baart, is de omzetdaling van een derde stabiel vergeleken met eerder dit jaar.

Aziatische Markt

De capaciteit op vluchten naar China en Japan is nog steeds ongeveer de helft van het niveau van 2019, zelfs nadat het aantal vluchten naar deze landen dit jaar aanzienlijk is verhoogd na versoepelingen van lokale coronamaatregelen, vooral in China. Air France-KLM haalde het afgelopen kwartaal zelfs minder opbrengst uit vluchten naar Azië en het Midden-Oosten dan vorig jaar.

Aan de andere kant blijkt Zuid-Amerika erg populair. De vluchten naar dit gebied zijn het best gevuld van alle regio’s waar het concern op vliegt. Ook Noord-Amerika toonde een positieve groei.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie