Home » Economisch nieuws » Onderdeel Allianz krijgt miljardenboete in VS om beleggingsfraude

Onderdeel Allianz krijgt miljardenboete in VS om beleggingsfraude

Leestijd: < 1 minuut

De Duitse verzekeraar en vermogensbeheerder Allianz moet in de Verenigde Staten miljarden dollars boete betalen vanwege beleggingsfraude. Een rechter in New York heeft de Amerikaanse tak van Allianz Global Investors namelijk veroordeeld tot een geldstraf van ongeveer 6 miljard dollar. Dit omdat de firma het investeringsrisico voor diverse fondsen, waarin kon worden belegd, compleet verkeerd had voorgespiegeld.

Allianz Global Investors beweerde dat de fondsen bestand waren tegen een marktcrash, wat zou betekenen dat het risico om er geld in te steken vrij laag was. Maar dat bleek helemaal niet te kloppen. In plaats daarvan verloren de fondsen tijdens de tumultueuze begindagen van de coronapandemie in 2020 zo’n 7 miljard dollar. Dat leidde al tot meerdere rechtszaken van grote investeerders die in de bewuste fondsen hadden geïnvesteerd.

Opmerkelijk is dat het Allianz-onderdeel in de zaak schuld heeft bekend. Dat is erg ongebruikelijk. Grote financiële concerns proberen dit soort zaken doorgaans te schikken door geld te betalen en oplossingen toe zeggen zonder enig wangedrag toe te geven. De rechter in deze zaak merkte na afloop ook op dat Allianz Global Investors eigenlijk het eerste grote bedrijf betreft dat ze heeft kunnen veroordelen in de kwart eeuw dat ze rechter is.

Van de geldstraf is ongeveer 2,3 miljard dollar een echte boete. Voor de rest is een groot deel van het bedrag bedoeld voor het terugbetalen van gedupeerden. De onderneming had eerder zelf al 1,9 miljard dollar aan de slachtoffers overgemaakt. Ook moest het bedrijf al 675 miljoen dollar boete betalen aan de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie