Home » Economisch nieuws » Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

Leestijd: 2 minuten

De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

De banengroei viel hoger uit dan economen hadden verwacht. Er was in doorsnee gerekend op 195.000 nieuwe banen. Dat gegeven kan gevolgen hebben voor de rente in de VS. De situatie op de arbeidsmarkt speelt namelijk een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve.

De Amerikaanse centrale bank is al langere tijd bezig de rente te verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan, maar die renteverhogingen zorgen wel voor tegenwind voor de economie. Een sterke banengroei geeft echter aan dat er van een sterke economische neergang nog geen sprake is.

Loonkosten

De werkloosheid nam wel iets toe. In mei was 3,7 procent van de beroepsbevolking werkloos, tegenover 3,4 procent in de voorgaande maand. De werkloosheid kan ook toenemen als er meer banen bijkomen. Dat komt dan doordat er meer mensen recent hebben aangegeven op zoek zijn naar werk, maar nog geen betaalde baan hebben.

Uit cijfers van de overheid kwam ook naar voren dat de lonen gemiddeld minder hard stegen in mei dan de voorgaande maand. Ook die cijfers zijn voor centralebankiers belangrijk, omdat ze iets zeggen over loonkosten voor werkgevers en krapte op de arbeidsmarkt.

Rentetarief

Eerder deze week bleek uit het banenrapport van loonstrookverwerker ADP al dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in mei met 278.000 banen is toegenomen. Dat was veel beter dan verwacht. De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering namen daarentegen wel iets toe.

De beleidsmakers van Fed vergaderen op 13 en 14 juni opnieuw over het rentetarief. Voor het rentebesluit komt nog het Amerikaanse inflatiecijfer over mei naar buiten. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de centrale bank binnenkort stopt met het verhogen van de rente.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie