Home » Economisch nieuws » ASML Chipmachines Cruciaal voor AI-groei, Zegt Topman Wennink

ASML Chipmachines Cruciaal voor AI-groei, Zegt Topman Wennink

Leestijd: < 1 minuut

De geavanceerde chipmachines van ASML zijn noodzakelijk voor de sterke groei op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft topman Peter Wennink gezegd in een toelichting op de kwartaal- en jaarcijfers van het bedrijf uit Veldhoven.

Wennink wijst erop dat AI enorme hoeveelheden rekenkracht en dataopslag nodig heeft. “Zonder de technologie van ASML zal dat niet gebeuren”, aldus de topman. Hij verwacht dan ook dat AI een sterke aanjager zal zijn voor ASML en de klanten van de chipmachinefabrikant zoals TSMC, Intel en Samsung.

De topman verklaarde verder dat ook de energietransitie veel chips nodig zal hebben, bijvoorbeeld voor slimme energienetwerken. Ook daar zijn de chipmachines van ASML voor nodig, aldus Wennink.

ChatGPT

ASML maakt de zogeheten EUV-machines. Dat zijn de meest geavanceerde machines voor de productie van halfgeleiders ter wereld. In het vierde kwartaal kreeg het bedrijf voor 5,6 miljard euro aan orders voor EUV-machines, die zo groot zijn als een bus en honderden miljoenen kosten.

Onlangs werd gemeld dat topman Sam Altman van ChatGPT-moederconcern OpenAI plannen zou hebben om een eigen netwerk van AI-chipfabrieken op te zetten. Hij zou al investeerders in onder meer het Midden-Oosten hebben benaderd om die plannen met miljarden dollars te financieren. De fabrieken zullen dan ook waarschijnlijk de machines van ASML nodig hebben om geavanceerde chips te maken.

Meest recente update: januari 24, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie