Home » Economisch nieuws » Banken vol vragen over eigen rol en kosten bij digitale euro

Banken vol vragen over eigen rol en kosten bij digitale euro

Leestijd: < 1 minuut

Nederlandse banken vinden dat er nog veel onduidelijk is over de eventuele komst van een digitale euro. Die munt krijgt mogelijk een plek naast het elektronische bankverkeer als een soort digitale vorm van contanten, waar consumenten bijvoorbeeld geen rente over krijgen. De Europese Commissie presenteerde woensdag een wettelijk kader voor de digitale euro, maar de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zit nog met vragen over de rol die de banken krijgen met het aanbieden van die digitale euro.

“Je mag verwachten dat banken dat gaan uitvoeren, maar dan moet je daar wel afspraken over maken hoe je dat gaat doen. Daar zit de onduidelijkheid, dat er nog niet een gesprek is geweest over de concrete uitvoering”, zegt een woordvoerder van de NVB in een reactie.

Nederlandse banken zitten ook nog met vragen over de kosten van de nieuwe plannen. Zo is het volgens de NVB niet duidelijk wie daarvoor moet opdraaien. “Er zijn natuurlijk kosten gemoeid met zo’n systeem, maar waar die zullen neerslaan is nog niet bekend”, stelt de woordvoerder.

Kostbaar

Diensten voor het betaalverkeer zijn voor banken meestal erg kostbaar. Op betaalrekeningen voor particulieren leggen banken bijvoorbeeld geld toe.

De NVB zou ook graag meer duidelijkheid willen over de gevolgen voor de financiële stabiliteit. Zo is het volgens de NVB zaak dat er niet te veel geld verdwijnt uit het bancaire systeem als Europeanen hun tegoeden weghalen en omzetten in digitale euro’s. De Nederlandse banken pleiten er daarom voor dat mensen slechts beperkte bedragen in digitale euro’s kunnen aanhouden.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie