Home » Economisch nieuws » Banken ING en ABN AMRO onderaan in rode AEX

Banken ING en ABN AMRO onderaan in rode AEX

Leestijd: 2 minuten

De banken ING en ABN AMRO behoorden vrijdag tot de grootste dalers in de AEX-index, die een eerdere winst weer uit handen moest geven. Ook elders in Europa stonden de bankaandelen onder druk. Een dag eerder gingen de banken juist nog flink vooruit na goed ontvangen resultaten van Deutsche Bank en Barclays. Beleggers lijken echter weinig risico te willen nemen voorafgaand aan de rentevergaderingen van de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa, die volgende week op het programma staan.

Beleggers verwerkten daarnaast een tegenvallende groei van de economie van de eurozone. Die groeide in het eerste kwartaal met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, terwijl was gerekend op een groei met 0,2 procent. Ook liet Duitsland, de grootste economie van het eurogebied, een stagnatie zien.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de min op 750,87 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 924,98 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,6 procent.

Unilever

ING en ABN AMRO zakten 2,6 en 1,4 procent. In Frankfurt verloor Commerzbank 4 procent en in Parijs daalde BNP Paribas ruim 1 procent. NatWest zakte 5,8 procent in Londen na publicatie van de kwartaalcijfers. Klanten haalden in het afgelopen kwartaal 20 miljard pond (bijna 23 miljard euro) aan tegoeden weg bij de Britse bank. Barclays verloor ruim 2 procent in Londen.

Unilever zette de opmars voort en was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 0,8 procent. Donderdag won het levensmiddelenconcern al 1,7 procent na goed ontvangen verkoopcijfers. Chipbedrijf Besi (min 3,6 procent) noteerde ex dividend. Dat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend van de afgelopen periode.

ASML

Chipmachinemaker ASML won 0,5 procent. Beleggers reageerden op de kwartaalcijfers van Intel. De grote Amerikaanse chipfabrikant, een belangrijke klant van ASML, leed afgelopen kwartaal verlies door de dalende vraag naar computerchips, maar rekent wel op een herstel in de tweede jaarhelft.

In Frankfurt daalde Mercedes-Benz 0,9 procent, hoewel de Duitse autofabrikant afgelopen kwartaal meer winst wist te boeken door vooral luxere modellen te verkopen. Electrolux steeg 9,5 procent in Stockholm na meevallende resultaten van de producent van huishoudelijke apparatuur.

De euro was 1,0983 dollar waard, tegen 1,1024 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 74,55 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 78,79 dollar per vat.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie