Home » Ondernemen » Hoe een bedrijf overnemen? 13 handige tips & tricks

Hoe een bedrijf overnemen? 13 handige tips & tricks

Leestijd: 12 minuten

Een eigen bedrijf opbouwen is in mijn optiek een van de leukste dingen die er is. Het kost alleen veel tijd en het kan dus even duren voordat je geld kunt verdienen. Een bedrijf overnemen is daarom een interessante optie als je dit wil traject wil versnellen.

In dit artikel vertel ik je daarom alles over een  (online) winkel overnemen. Een bedrijf overnemen vraagt namelijk om best wat kennis en onderzoek. Met handige tips hoop ik dit traject voor je te versnellen.

Bedrijf overnemen, waarom zou je dat doen?

Het overnemen van een bedrijf heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van zelf vanaf het startpunt beginnen. 

Je bespaart tijd

Bij een bedrijf overname koop je een bestaand bedrijf. In de meeste gevallen heeft het bedrijf, bijvoorbeeld een webshop of affiliate website, al omzet of zelfs winst. Op de website staan vaak al teksten en de eerste bezoekers kunnen de website al vinden.

Als je zelf een bedrijf begint is dit nog niet het geval. Je begint met een leeg domeinnaam zonder waarde, bezoekers weten nog niet dat je bestaat en je moet al het inrichtwerk nog doen. Denk aan het vinden van een goed product, het schrijven van teksten en het regelen van de juiste interne flows.

Als je een bedrijf koopt van iemand anders is (hopelijk) veel van dit werk al gedaan. Je stapt in en kunt direct beginnen en hoeft niet vanaf 0 het ‘voorwerk’ te doen.

Het scheelt geld

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar door een bedrijf te kopen kun je veel geld besparen. Ja, je betaalt hiervoor geld maar zoals je hebt kunnen lezen in punt 1 scheelt het je veel tijd.

Als je al het werk zelf zou moeten doen ben je in de meeste gevallen meer geld kwijt. Een affiliate website bijvoorbeeld kun je meestal verkopen tussen de 30 en 45 keer de gemiddelde maandwinst. Dit zorgt soms voor een hoge koopsom. Als een affiliate website € 1000 per maand verdient dan betaal je zomaar € 40.000 om deze site over te nemen.

In mijn ervaring zit er alleen veel meer tijd en dus geld in om een zelfde website vanaf 0 naar dat punt te tillen. Helemaal met een affiliate website of een webshop zit dit werk voornamelijk in de volgende dingen:

Al deze dingen kosten tijd en/of geld om op te zetten. Door één keer een grote koopsom te betalen sla je al dit werk over. De investeringen die hiervoor gedaan zijn zitten allemaal in het bedrijf dat je overneemt. 

Bij meerdere websites die wij in het beheer hebben zou de koopsom een heel leuk bedrag zijn. Als we echter alle uren meerekenen die we erin gestopt hebben zou dit wat dat betreft niet uit kunnen. De koper zou in dat geval een goede deal maken, en wij in één klap veertig keer de gemiddelde maandwinst vooruitbetaald krijgen.

Dit is de reden dat wij onze websites (nog) niet verkopen. We willen ze laten groeien tot grote hoogte om écht te cashen. Als een website € 500 verdient zit hier vaak veel tijd in. Bij een verkoopsom van € 20.000 heb je een leuk bedrag, maar geen bedrag waarvoor je nooit meer hoeft te werken of iets dergelijks. Een goede deal dus voor de koper.

Groei je je eigen website echter naar een bedrag van € 10.000 per maand, dan kun je hier soms wel € 400.000 voor krijgen. Met dit bedrag kun je een mooi huis kopen. Dan wordt het verkopen van één van je websites ineens wel interessant. Vergeet niet dat je ook de inkomsten mis loopt zodra de website weg is.

Je profiteert van de kennis van de verkoper

Door een bedrijf over te nemen krijg je een inkijkje in de kennis van de verkopen. Het is erg interessant om te zien hoe andere ondernemers hun processen ingericht hebben. Hier leer je veel van en kun je weer gebruiken bij je andere projecten.

In ons geval zijn de Google Ads accounts heel waardevol. Dit is op de websites waarop we advertenties draaien zeer goed ingericht en bij een overname krijg je deze accounts er ook bij. Een goede Ads professional kan leren van andere accounts en de verbeterpunten toepassen op de andere webshops.

Je koopt cashflow

bedrijf overnemen

Als je een bedrijf koopt, dan koop je in feite cashflow. Je koopt een bedrijf met omzet en/of winst en dit wordt direct bijgeschreven op je bankrekening. Rente levert ons niet zoveel meer op. Een groot bedrag inleveren dat je op je bankrekening hebt staan voor een stroom van inkomsten kan daarom interessant zijn.

Ik noemde al dat je een affiliate website kunt kopen voor gemiddeld zo’n 30 – 40 keer de gemiddelde maandwinst. Dit betekent concreet dat je de website 40 maanden moet laten draaien op hetzelfde niveau om je investering terug te krijgen. Het geld dat je daarna binnenkomt, is pure winst. 

Een bedrijf overnemen is daarom een goede manier om je cashflow te verbeteren. Het is een goede investering. Veel beter dan sparen op je bankrekening of beleggen als je het goed aanpakt. De voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel dat je een goed bedrijf koopt en daar is veel onderzoek voor nodig.

Bedrijf overnemen tips, waar moet je op letten tijdens je onderzoek?

Zomaar ieder bedrijf kopen is niet verstandig. Goed onderzoek is noodzakelijk om zeker te weten dat je een succesvol bedrijf koopt of in ieder geval een bedrijf met potentie. We gaan het in dit geval hebben over online bedrijven zoals affiliate websites of (dropship) webshops omdat hier onze expertise ligt.

Waarom koop je het bedrijf?

De eerste tip die we je graag mee willen geven is het bepalen van de reden waarom je een bedrijf overneemt. Doe je dit voor cashflow, om je eigen portfolio uit te breiden, om kennis te kopen of om tijd te besparen.

Als je al een webshop hebt in een bepaalde branche kan het een goede aanvulling zijn op je portfolio. Je koopt immers een nieuw verkoopkanaal waarop je je producten kunt aanbieden aan nieuwe klanten.

Wij hebben meerdere webshops in de dierenbranche. Als wij een webshop willen overnemen zou dat in die branche zijn. Met de bedrijfsovername kopen we niet alleen een nieuwe website, maar hopelijk ook de oude klanten van dit bedrijf (e-mailadressen). Die kunnen we inzetten om ons assortiment aan te bieden bij deze nieuwe klanten.

Bovendien heeft de nieuwe webshop hopelijk een nieuwe groep vaste klanten die nu bij ons afnemen. Het is een concurrent minder op de markt en hiermee vergroot je je eigen marktaandeel. Dit kan je o.a. schaalvoordelen opleveren bij je leverancier en direct zorgen voor meer omzet van je bedrijf.

Bij het kopen van een affiliate site zouden wij dit doen om op een passieve manier te beschikken over meer cashflow. De website heeft al maandelijkse bezoekers en we kunnen deze monetizen op onze manier. 

De reden voor een bedrijf overnemen is belangrijk. Koop niet zomaar een bedrijf dat leuk lijkt in de advertentie. Je moet er zelf vervolgens wat mee doen. Hier vooraf een goed plan voor opstellen is een van de belangrijkste dingen bij het kopen van een nieuwe bedrijf.

Neem de financiële situatie goed door

Iedereen biedt zijn of haar bedrijf natuurlijk aan op een zo’n voordelig mogelijke manier. Een afzonderlijke financiële check is daarom heel belangrijk. Een aantal dingen die hieronder vallen zijn:

 • Wat zijn de vaste lasten 
 • Hoeveel omzet maakt het bedrijf
 • Wat is het winstpercentage op de producten
 • Wat is het winstpercentage na aftrek van alle vaste lasten
 • Zijn de processen optimaal ingericht of kan je met simpele aanpassingen de vaste lasten omlaag brengen?

Hoe zijn de processen ingericht?

Ieder bedrijf heeft andere interne en externe processen. In het geval van een dropship webshop is dat o.a. het orderproces. Je doet verkopen op de webshop, maar hoe wordt dit doorgezet naar de leverancier? In sommige gevallen moet je de orders handmatig overzetten. In andere gevallen gaat dit automatisch. 

Automatisch heeft voor mij persoonlijk altijd de voorkeur. Dit is alleen lang niet altijd mogelijk bij iedere dropship leverancier. 

Een ander belangrijk proces bij een webshop is bijvoorbeeld de klantenservice. Doet de huidige eigenaar dit zelf of is dit uitbesteedt? En neem je deze klantenservice ook over, stoppen de mensen die nu de klantenservice doen en is hiervoor een handleiding beschikbaar?

Hoeveel uur investering vraagt het nieuwe bedrijf?

Je neemt bij een bedrijfsovername natuurlijk alles over en dat betekent ook de vaste taken. Heb je hiervoor de kennis in huis en hoeveel uur gaat dit je kosten? Een aantal belangrijke taken die nodig zijn om een website te draaien zijn:

Overname bedrijf
 • Klantenservice
 • SEO teksten schrijven
 • Google Ads bijhouden
 • Website bouw
 • Prijzen aanpassen
 • Contact met leveranciers

Dat een webshop al omzet draait, is natuurlijk geweldig. Je koopt echter niet alleen de omzet, maar ook de werkzaamheden. Hoeveel uur wil je zelf besteden aan het bedrijf en hoeveel uur is noodzakelijk om het bedrijf draaiende te houden?

Onderzoek de potentie

Bij een bedrijf overnemen is de potentie voor de toekomst heel belangrijk. Denk je dat dit bedrijf in de toekomst vergelijkbare resultaten kan behalen? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat iemand zijn bedrijf verkoopt omdat de rek eruit is of omdat de markt gaat veranderen. Het is jouw verantwoordelijkheid als koper om hier goed over na te denken.

Een mooi voorbeeld hiervan in de wereld van affiliate websites is de markt van het coronavirus. Direct nadat het virus Nederland in zijn greep hield, groeide websites die mondkapjes verkochten hard. Er werden duizelingwekkende winsten gemaakt met deze producten en de gemiddelde maandwinst (om de verkoopprijs te bepalen) was dus hoog.

Zou je een website overnemen met een winst van € 2000 per maand dan betaal je hier rustig tussen de € 60.000 en € 80.000 voor. De vraag in dit geval is of het realistisch is of deze cijfers in de toekomst ook geboekt kunnen worden.

Nu het coronavirus op zijn retour is, heeft niemand meer mondkapjes nodig in die grote hoeveelheden. Een logische gedachte is dus dat de omzet van deze sites ook snel zal dalen. 

Door logisch na te denken en trends te onderzoeken op de markt kun je voorkomen dat je een bedrijf koopt dat op zijn retour is. Je wilt een onderneming overnemen waar potentie in zit en niet een bedrijf waarvan de markt snel in zal storten.

Betrouwbaarheid van de verkoper

Een goede advertentie is leuk, maar is de verkoper ook betrouwbaar? Op een gegeven moment moet natuurlijk de deal gesloten worden. In dit geval moet je er zeker van zijn dat je krijgt waarvoor je betaald. 

Als koper maak je vaak eerst het geld over voordat de overdracht van het bedrijf volgt. Het is verstandig goede afspraken te maken over dit proces en alle afspraken op papier te zetten. Doe dit alleen wanneer je meerdere keren contact hebt gehad met de verkopende partij en zodra je zeker weet dat alle informatie van de verkoper klopt.

Je zal niet de eerste zijn die zaken doet met een bedrijf dat helemaal niet blijkt te bestaan. Een kloppend adres en de juiste gegevens van de verkopende partij zijn belangrijk. Mocht het toch mis gaan dan kun je netjes met de ondertekende afspraken en de gegevens van de verkoper naar de politie.

Neem bovendien ook alle afspraken die je gemaakt hebt op in de overeenkomst. Hieronder vallen ook de financiële gegevens die je onderzocht hebt. Door dit vast te leggen kun je eventuele leugens snel aantonen zodra je alle bedrijfsinformatie binnen hebt.

Hoe kan ik een bedrijf overnemen?

Een bedrijf overnemen kan op verschillende manieren. Voor iedere soort van ondernemingen overnemen gelden bovenstaande tips. Nu wordt het tijd om een bedrijf te vinden dat je wilt kopen, maar hoe doe je dat?

Direct contact opnemen met de eigenaar van een bedrijf

Niet ieder bedrijf staat te koop. Dat betekent alleen niet dat je het bedrijf niet zou kunnen kopen. Sommige ondernemers staan open voor een verkoop, simpelweg omdat ze hier nooit echt aan gedacht hebben. Wij hebben zelf ook meerdere keren ongevraagd een bod gekregen op een van onze websites. 

Eerst goed onderzoek doen is in dit geval belangrijk. De meeste bedrijfseigenaren houden er niet van om al hun gegevens aan je te geven als ze het bedrijf niet te koop hebben staan. Zelf hebben we meerdere keren het verzoek gekregen om onze winst en bezoekersaantallen te delen met iemand die ons bedrijf wil kopen. Waarom zouden we die informatie geven als we het bedrijf niet te koop hebben staan?

Eerst netjes vragen of ze wellicht interesse hebben in een bedrijfsovername is in dit geval verstandig. Mocht de verkoper geïnteresseerd zijn dan kom je vaak wel verder tijdens de onderhandelingen. Vooraf kun je zelf al veel onderzoek doen zoals:

 • Marktaandeel
 • Organische bezoekers
 • Soorten producten
 • Mogelijke winstmarges
 • Tijdsinvestering
 • Omvang van afzetmarkt
 • Potentie voor de toekomst

Via online platformen

Er bestaat tegenwoordig overal wel een online marktplaats voor en dat geldt ook zeker voor webshops en affiliate websites. Op dit soort platformen vind je ondernemers die hun bedrijf aanbieden. 

Meestal is dat simpelweg een advertentie met een beschrijving van het bedrijf, de reden van de verkoop, de omzet, vraagprijs en dat soort dingen. Als je interesse hebt in het kopen van dat bedrijf kun je contact met de verkoper opnemen en verder onderhandelen.

Een voorbeeld op de Nederlandse markt is webshopovername.nl. Op deze website vind je een overzicht van aangeboden webshops met vraagprijs. Als koper kost het kopen van een bedrijf je niets. Wel moet je een account afnemen om extra informatie voor een plaatsing te ontvangen. De verkoper betaald pas zodra er een bedrijf overname is geweest. Dit kost tussen de 1 en 2% van de verkoopprijs.

Een andere website waarop vaak kleinere websites en webshops verkocht worden is sitedeals.nl. Dit is een online forum waarop ‘online marketing nerds’ praten over de laatste ontwikkelingen. Links in het menu vind je een pagina waarop gebruikers advertenties kunnen plaatsen voor de websites die ze verkopen. 

Let er in dit geval op dat het vaak gaat om websites die gemaakt zijn voor de verkoop. De sites beschikken dus lang niet altijd over veel bezoekers, omzet of winst. Toch kan het interessant zijn om inspiratie op te doen of een kleine website over te nemen.

De gulden middenweg

Als affiliate marketeer is het bouwen van een website met goede backlinks belangrijk. Persoonlijk heb ik duizenden euro’s uitgegeven aan linkbuilding om de autoriteit van websites op te schroeven. Een goed backlinkprofiel zou voor mij een belangrijke reden zijn om een website te kopen. Lees daarover meer in ons artikel over SEO.

Hiervoor is ook een gulden middenweg die je kunt gebruiken. Het kopen van een draaiende site is namelijk best prijzig als je net begint. Toch kun je jezelf een voorsprong geven door een oude domeinnaam te kopen die al backlinks heeft. 

Als je een goede domeinnaam kunt vinden met backlinks begint je nieuwe affiliate website namelijk niet meer vanaf 0. Je hebt al wat ‘juice’ en zal hierdoor iets sneller van start gaan.

Op websites zoals domainorder.nl kun je iedere week (ma & di) bieden op verlopen domeinnamen. Door zelf deze domeinnamen te bekijken en triggers te plaatsen voor de markten waarin je domeinnamen zoekt kom je soms een pareltje tegen. Een oud domeinnaam dat simpelweg niet meer gebruikt wordt door de oude eigenaar.

Ze hebben het domein laten verlopen en deze komt dus weer op de vrije markt. Voordat dit gebeurt, kun je bieden op deze domeinnamen. Sommige van deze domeinnamen hebben nog veel kwalitatieve backlinks en zijn daarom waardevol.

Linkbuilding is een dure onderneming en het kopen van een oud domeinnaam dat al veel goede backlinks heeft kan daarom snel uit. Een bod doen kan vanaf € 50 en loopt soms hoog op bij goede domeinnamen. Het hoogste bod wat ik ooit heb uitgebracht is € 1350 en hiervoor heb ik toen het domeinnaam ook gekregen.

De autoriteit van dit domein was zeer goed en nu we er een nieuwe website op gemaakt hebben zie je dat deze veel sneller geïndexeerd wordt. Zeker interessant dus om eens op te letten als je dit interessant vindt. Bij je onderzoek naar een potentiële domeinnaam moet je letten op de volgende dingen:

Wat is er vroeger op dit domeinnaam gebeurt? Stond er spam content op of was het een legitieme website? Wanneer stond er voor het laatst een website op het domeinnaam? Dit kun je checken via het Internet Archive.

Kwaliteit van het backlink profiel? Heeft de website veel backlinks en zijn dit goede backlinks? Een website met een paar startpagina links is niet zo spannend. Een website vol met links van Nos.nl of andere autoritaire websites zijn zeer waardevol. 

Let hierbij ook op de anchorteksten. Sommige websites lijken een hoge autoriteit te hebben, maar hebben alleen maar spam anchor teksten. Links met anchorteksten in het Chinees bijvoorbeeld zie je vaak terug en dit doet afbreuk aan het domein.

Hoeveel is er al op geboden? Je kunt helaas de biedingen van anderen niet zien. Je kunt alleen zelf een bod uitbrengen en het systeem laat je weten of je de hoogste bieder bent. Het kan lucratief zijn om veel te bieden voor een goed domeinnaam, maar het houdt een keer op. Afhankelijk van je uitkomsten van de eerste twee punten bepaal je de verkoopprijs.

Overname bedrijf, hoe regel ik dit officieel?

Hier kunnen we duidelijk in zijn. Regel de koop van een bedrijf altijd via de boekhouder! Een boekhouder kan een contract voor je opstellen waarin alle onderdelen van de overname komen te staan. Door dit zo goed mogelijk te specificeren is precies duidelijk wat wel en wat niet onder de verkoop valt zodat hier later geen twijfel over bestaat.

Laat dit contract door beide partijen ondertekenen en je bent klaar voor overname van een bedrijf. Een zaak overnemen is een serieuze zaak waar vaak veel geld bij komt kijken. Het is daarom goed om dit op de juiste manier via je boekhouder te regelen.

Betaal je BTW bij een bedrijfsovername?

Als je een bedrijf wilt overnemen betaal je hier in de meeste gevallen geen BTW over. Dit komt doordat je in de meeste gevallen een afzonderlijk onderdeel van een bedrijf overneemt. Het is als het ware een verschuiving van assets op de balans.

Jij neemt een bedrijfsonderdeel van een ander bedrijf over. Het gaat bij de verkoper van de balans af en komt bij jou op de balans te staan. De reden dat je hierover een BTW afdraagt is omdat deze situatie ook veel voorkomt bij faillissementen.

Zou je BTW afdragen bij de overname van een failliet bedrijf dan kun jij de BTW terugvorderen, maar de failliete partij draagt dit niet meer af. Hierdoor loopt de Belastingdienst geld mis en dat moeten ze natuurlijk niet hebben.

Bij een zaak overnemen is het wel goed om dit allemaal juist te vermelden in de boekhouding. Je krijgt immers een grote smak geld op de bankrekening en dit moet verantwoord worden. Je doet dit gemakkelijk via een online boekhoudprogramma. Ben je een zzp’er? Vergelijk dan de beste zzp boekhoudprogramma’s voor jouw situatie.

Onze ervaring met een bedrijf overnemen

Zoals we je eerder al aangegeven hebben kan een bedrijf overnemen een slimme keuze zijn. Je bespaart hiermee veel tijd en koopt direct cashflow. Een goede investering dus als je geld hebt waarmee je niet zoveel doet.

Er zijn talloze manieren om een bedrijf te kopen. Wij vinden het leuk om een website vanaf nul op te bouwen. Toch doen wij dit regelmatig met oude domeinnamen. Dit geeft je nieuwe bedrijf een kickstart.

Daarnaast kijken we altijd uit naar interessante websites in onze niche. Een website die we voor een goede prijs over kunnen nemen en die past bij onze andere websites vergroot namelijk onze cashflow. Dit kunnen we gebruiken om de websites nog harder te laten groeien.

Ga jij een bedrijf overnemen?

Meest recente update: juni 22, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie