Home » Economisch nieuws » Bedrijfsleven wil dat overheid regie neemt bij aanpak witwassen

Bedrijfsleven wil dat overheid regie neemt bij aanpak witwassen

Leestijd: 2 minuten

De oproep voor een sterker overheidsbeleid in de strijd tegen witwassen groeit, voortgestuwd door een veelzijdige coalitie bestaande uit banken, makelaars, en notarissen, onder anderen. Het pleidooi is gericht op het aanstellen van een nationale coördinator van overheidswege, aangezien er in de huidige Nederlandse aanpak van witwaspraktijken een gebrek zou zijn aan “heldere richting en prioritering”.

“Het succesvol aan banden leggen van criminele activiteiten is alleen mogelijk als de overheid ook extra inzet toont om meldingen grondig te onderzoeken, de misdadigers daadwerkelijk te arresteren en feedback te geven aan de ‘poortwachters'”, verklaren ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen trekken zij gezamenlijk op met bankenkoepel NVB, het Verbond van Verzekeraars, notarisorganisatie KNB, de vereniging van trustkantoren Holland Quaestor en makelaarsverenigingen NVM en VBO.

Het knelpunt, zo stellen de organisaties, ligt in de conflicterende wet- en regelgeving die hen hindert in hun rol als ‘poortwachter’ van het financiële systeem. Er is een sterke wens om een gezamenlijk waarschuwingssysteem op te zetten, vergelijkbaar met wat banken en verzekeraars al hebben tegen fraude.

Ook willen zij de uitwisseling van informatie tussen elkaar vergemakkelijken, hoewel dit in conflict kan zijn met privacybescherming.

Slimmere Aanpak

De huidige belemmeringen maken efficiënt en effectief werken lastig. “Eerlijke ondernemers zijn de dupe, terwijl criminelen via ondergrondse bankiers bijna ongehinderd hun gang kunnen gaan”, wordt opgemerkt. Op dit moment moeten huis kopers herhaaldelijk dezelfde informatie verstrekken aan de makelaar, bank en notaris.

Banken voelen zich soms ook genoodzaakt om strenger op te treden tegen mogelijke witwaspraktijken dan strikt noodzakelijk is, door bijvoorbeeld bepaalde klanten te weigeren.

Witwasregelgeving is al jaren een doorn in het oog van de financiële sector. ING en ABN AMRO kregen eerder al fikse boetes opgelegd wegens tekortschieten in anti-witwasbeleid. Andere banken lopen ook risico op boetes.

Bij De Nederlandsche Bank (DNB) wordt inmiddels gewerkt aan een “meer risicogebaseerde benadering” voor witwasbestrijding, wat zou moeten helpen om onnodige weigering of belemmering van klanten te voorkomen door te strenge controles.

Echter, de hoge kosten voor het controleren van klanten en transacties blijven een zware last voor banken. De banken zelf geloven dat een slimmere aanpak mogelijk is.

Meest recente update: oktober 23, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie