Home » Economisch nieuws » Bedrijvigheid industrie Nederland krimpt opnieuw

Bedrijvigheid industrie Nederland krimpt opnieuw

Leestijd: < 1 minuut

De Nederlandse industrie heeft in oktober wederom te maken gehad met krimp. Dit is al de veertiende opeenvolgende maand, volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De krimp wordt vooral veroorzaakt door een daling in productie en een afname van nieuwe orders.

Kernpunten uit het rapport

  • De inkoopmanagersindex voor oktober was 43,8, wat onder de groei-grens van 50 ligt.
  • De daling in productie was de grootste sinds mei 2020.
  • Bedrijven gaven aan dat de verminderde productieomvang te wijten was aan de voorzichtigheid van klanten.

Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO, legt uit dat inkoopmanagers hun activiteiten verder hebben verminderd. Er zijn namelijk nog steeds overtollige voorraden aanwezig, die afgebouwd moeten worden. Bovendien is er, door de afnemende vraag, minder materiaal nodig. Factoren zoals de opgebouwde overtollige voorraden tijdens de pandemie, de vertragende economische groei en de gestegen rente, dragen bij aan de huidige situatie in de industrie.

Op een positieve noot, ondanks de huidige marktverslechteringen, blijven bedrijven optimistisch over hun productieverwachtingen voor het komende jaar. Echter, dit vertrouwen ligt nog steeds onder het historisch gemiddelde, wat duidt op enige voorzichtigheid onder de Nederlandse producenten.

Meest recente update: november 1, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie