Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Geld 9 Beginnen met beleggen – Stappenplan beleggen voor beginners

Beginnen met beleggen – Stappenplan beleggen voor beginners

beginnen met beleggen
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

maart 1, 2024 @ 11:41 am

Leestijd:
9 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

maart 1, 2024 @ 11:41 am

Leestijd: 9 minuten

Beginnen met beleggen: deze term wekt bij velen zowel opwinding als enige terughoudendheid op. Het vooruitzicht van potentieel winstgevend beleggen is aantrekkelijk, maar voor beginners kan de wereld van aandelen, ETF’s, en obligaties intimiderend lijken.

In dit artikel verkennen we praktische tips en strategieën om je beleggingsreis te starten. Of je nu interesse hebt in beleggen voor beginners, wilt leren hoe je kunt beginnen met investeren, of zoekt naar strategieën om je geld verstandig te beleggen, deze gids biedt een solide startpunt.

We zullen onderwerpen bespreken zoals hoe je kunt beginnen met beleggen, waar je op moet letten bij het kiezen van beleggingsproducten, en hoe je risico’s kunt beheren. Ongeacht of je nu kiest voor zelf beleggen of het laten beleggen door experts, deze gids zal je helpen om geïnformeerde beslissingen te maken. Laten we beginnen!

Wat is Beleggen en Hoe Werkt het?

Beleggen is het proces van het investeren van geld met het doel om financiële rendementen te genereren. Dit kan variëren van het kopen van aandelen in een bedrijf tot het investeren in een beleggingsfonds of obligaties. Het unieke aan beleggen is dat het je geld voor jou laat werken, potentieel leidend tot een groei van je vermogen over tijd.

Goed om direct te vermelden is dat je ook je inleg kunt verliezen met beleggen. Bij het starten met beleggen is het daarom verstandig om veel research te doen naar de strategie die bij jou past en na te denken over het risico dat je wilt lopen. Dat gezegd hebbende gaan we verder met de basis.

Hoe Begin Je met Beleggen?

Beginnen met beleggen vereist een basiskennis van de verschillende soorten beleggingen:

  1. Aandelen: Aandelen vertegenwoordigen een deel van het eigendom in een bedrijf. Wanneer je aandelen koopt, koop je een stukje van dat bedrijf. De waarde van aandelen kan stijgen of dalen afhankelijk van de prestaties en vooruitzichten van het bedrijf.
  2. Obligaties: Dit zijn leningen aan een bedrijf of overheid in ruil voor een vast rendement. Obligaties worden vaak gezien als minder risicovol dan aandelen.
  3. Beleggingsfondsen en ETF’s: Deze fondsen bundelen geld van vele beleggers om te investeren in een divers portfolio van aandelen, obligaties of andere activa.
  4. Cryptocurrency: De opkomst van Bitcoin heeft gezorgd voor een geheel nieuwe markt waarin men kan investeren. Dit wordt wel gezien als een van de meest speculatieve asset (met name de altcoins), maar ook de asset met de meeste winstpotentieel en risico.

Het is cruciaal om te bepalen hoeveel risico je bereid bent te nemen en hoe lang je wilt beleggen. Begin altijd met een bedrag dat je kunt missen en overweeg je beleggingen te spreiden om risico’s te minimaliseren.

Het Kiezen van de Juiste Beleggingsstrategie

Voordat je zomaar ergens geld in stopt raden we je aan goed onderzoek te doen. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste onderwerpen waarin je je zou moeten verdiepen als je het mij vraagt.

Beleggen of Laten Beleggen: Wat Past Bij Jou?

Beleggen kan op twee manieren: zelf beleggen of laten beleggen door professionals. Zelf beleggen geeft je volledige controle over je beleggingen, maar vereist tijd en kennis om de markt te volgen en beslissingen te nemen.

Laten beleggen, vaak via een beleggingsfonds of een vermogensbeheerder, kan een goede optie zijn voor wie minder tijd heeft of minder ervaring met de beurs. Wel zijn hier vaak kosten aan verbonden die je kunt besparen door de meeste handelingen zelf uit te voeren.

Hoeveel Risico Wil en Kun Je Nemen?

Elke belegging draagt een zeker risico. De kunst is om te bepalen hoeveel risico je wilt en kunt dragen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger het potentiële rendement – en vice versa. Voor beginners is het vaak verstandig om met een conservatieve strategie te starten, bijvoorbeeld door te investeren in indexfondsen of obligaties.

Ook hierbij is hoeveel risico je wilt lopen belangrijk. Hieronder daarom een overzicht van de genoemde assets en de voor- en nadelen.

BeleggingstypeVoordelenNadelen / Risico’s
AandelenPotentieel hoge rendementen, aandeel in bedrijfseigendom, dividenduitkeringenHoge volatiliteit, risico op kapitaalverlies, afhankelijk van marktschommelingen
ObligatiesStabielere, voorspelbare rendementen, lagere risico’s dan aandelenLagere rendementen, renterisico, kredietrisico van de uitgever
Beleggingsfondsen en ETF’sDiversificatie, professioneel beheer, toegankelijkheid en gemakBeheerkosten, minder controle over individuele investeringen, afhankelijk van fondsprestaties
CryptocurrencyHoge potentiële winsten, 24/7 markttoegang, diversificatie buiten traditionele activaklassenExtreem volatiel, ongereguleerd, risico op hacking en frauduleuze projecten

Essentiële Stappen voor Beleggen voor Beginners

Beleggen omdat anderen het je vertellen is nooit een goede zet. Het gaat immers om jouw geld en jij verliest het mocht het mis gaan. Heb je daarentegen een helder doel voor ogen, dan kun je jezelf verrijken met kennis om dit doel te behalen. Dit begint bij de volgende stappen.

Begin met het Creëren van een Financiële Buffer

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om een financiële buffer te hebben. Dit is een spaarpotje voor onverwachte uitgaven, zodat je niet je beleggingen hoeft te verkopen op een mogelijk ongunstig moment. Een algemene richtlijn is om genoeg geld opzij te zetten om drie tot zes maanden aan uitgaven te dekken.

Het is heel onverantwoord oom te gaan beleggen met geld dat je niet kunt missen. Een kleine tegenvaller en je moet je belegging weer verkopen als er al iets van overgebleven is in het slechtste geval. Staat je belegging op dat moment laag of onder water? Dan kan dit zorgen voor financiële problemen.

Bepaal Je Beleggingsdoelen

Vraag jezelf af: waarom wil ik beleggen? Je doelen kunnen variëren van het opbouwen van vermogen op de lange termijn tot het financieren van een specifiek doel, zoals de aankoop van een huis. Je beleggingsstrategie zal afhangen van deze doelen.

De meest voorkomende spaardoelen variëren enigszins per persoon en per regio, maar over het algemeen zijn de volgende vijf doelen veelvoorkomend:

  1. Noodfonds opbouwen: Dit is vaak het primaire spaardoel voor veel mensen. Het idee is om voldoende geld opzij te zetten om onvoorziene uitgaven te dekken, zoals medische noodgevallen, auto- of huisreparaties, of plotseling verlies van inkomen. Een algemene richtlijn is om genoeg te sparen om drie tot zes maanden aan levensonderhoud te kunnen dekken.
  2. pensioen: Veel mensen sparen voor hun pensioen. Dit is een langetermijndoel waarbij men geld opzij zet om comfortabel van te kunnen leven na het stoppen met werken. De manier van sparen kan variëren van pensioenfondsen tot individuele beleggingsrekeningen.
  3. Huis kopen of verbouwen: Een eigen huis kopen of bestaand vastgoed verbeteren is een ander veelvoorkomend spaardoel. Dit omvat het sparen voor de aanbetaling van een huis of de kosten voor een renovatie.
  4. Onderwijs: Sparen voor onderwijs, hetzij voor jezelf of voor kinderen, is een belangrijk doel voor velen. Dit kan het collegegeld voor een universiteit, kosten voor private scholen, of andere onderwijsgerelateerde uitgaven omvatten.
  5. Vakantie of reizen: Voor velen is het sparen voor een droomvakantie of regelmatige reizen een belangrijk doel. Dit gaat vaak om het opzij zetten van geld voor toekomstige reizen, zowel voor ontspanning als voor het ervaren van nieuwe culturen.

Investeren in Verschillende Beleggingsproducten

Diversificatie: Spreid Je Risico

Een sleutelprincipe in beleggen is diversificatie. Dit betekent het spreiden van je beleggingen over verschillende soorten activa (zoals aandelen, obligaties, en vastgoed) en verschillende sectoren. Diversificatie helpt bij het verminderen van het risico, aangezien niet alle beleggingsvormen tegelijkertijd in waarde zullen dalen.

Kies Beleggingsproducten die Bij Je Passen

Er zijn verschillende beleggingsproducten beschikbaar, waaronder individuele aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s, en obligaties. Beginners kunnen baat hebben bij het kiezen van beleggingsfondsen of ETF’s, aangezien deze al een vorm van diversificatie bieden.

Het Managen van Risico’s in Beleggen

Hoeveel Risico Kun Je Dragen?

Risicobeheer is een essentieel onderdeel van beleggen. Het is belangrijk om te begrijpen hoeveel risico je comfortabel kunt dragen, zowel financieel als emotioneel. Jongere beleggers hebben vaak een hogere risicotolerantie, omdat ze meer tijd hebben om eventuele marktschommelingen op te vangen. Voor oudere beleggers of diegenen die sparen voor een kortetermijndoel, is een meer conservatieve benadering vaak raadzaam.

Vermijd Emotionele Beslissingen

Beleggen kan emotioneel zijn, vooral wanneer de markt volatiel is. Het is belangrijk om niet in paniek te raken en overhaaste beslissingen te nemen bij marktschommelingen. Een langetermijnstrategie en het vermijden van emotioneel beleggen zijn cruciaal voor succes.

Starten met beleggen en het managen van risico

Iedere asset brengt zoals je hebt kunnen lezer voor- en nadelen met zich mee. Daar horen ook manieren bij om die risico’s te kunnen dekken. De eenvoudigste is natuurlijk om nooit geld te beleggen dat je niet kunt missen. Hieronder vind je een overzicht met het risicomanagement per asset.

BeleggingstypeRisicomanagement Strategieën
AandelenDiversificatie over verschillende sectoren en geografische locaties, stop-loss orders, lange termijn beleggingshorizon
ObligatiesDiversificatie tussen verschillende soorten obligaties (staats-, bedrijfsobligaties), laddering (verspreiden van de looptijd), kwaliteitsbeoordeling van de uitgever
Beleggingsfondsen en ETF’sKeuze van fondsen met een lage kostenratio, spreiding over verschillende activaklassen, periodiek herzien en balanceren van het portfolio
CryptocurrencySpreiding over verschillende cryptocurrencies, kleine proportie van totale portfolio, alleen investeren wat men kan veroorloven te verliezen, gebruik van hardware wallets voor veiligheid

Risicomanagement volgens de experts

Gelukkig hoef je het wiel ook niet opnieuw uit te vinden. Een van de beste beginnen met beleggen tips die ik je mee kan geven is het leren over investeren. De bekendste namen uit de beleggingswereld hebben veel van dit onderzoek al voor je gedaan en dit kun jij lezen in hun boeken. Voor een paar tientjes verrijk je jezelf met onmisbare kennis. Hieronder een kort overzicht met enkele interessante beleggingstips. 

  1. Diversificatie (Tony Robbins, “MONEY Master the Game”): Robbins benadrukt het belang van diversificatie om risico’s te spreiden. Dit betekent niet alleen beleggen in verschillende aandelen, maar ook in verschillende activaklassen zoals obligaties, vastgoed en zelfs internationale markten. Door je beleggingen te spreiden, bescherm je jezelf tegen significante verliezen in één specifieke sector of markt.
  2. Wees Bewust van Zwarte Zwanen (Nassim Nicholas Taleb, “The Black Swan”): Taleb introduceert het concept van ‘Zwarte Zwanen’ – onvoorspelbare gebeurtenissen die grote impact hebben. Het is belangrijk om te erkennen dat dergelijke gebeurtenissen kunnen plaatsvinden en je portfolio daarop voor te bereiden, bijvoorbeeld door een deel van je vermogen in veiligere, minder volatiele activa te houden.
  3. Ken de Verschillen tussen Activa en Passiva (Robert Kiyosaki, “Rich Dad Poor Dad”): Kiyosaki onderscheidt tussen activa die geld in je zak brengen en passiva die geld kosten. Goed risicomanagement betekent investeren in echte activa die een rendement genereren en het vermijden van te veel passiva die je financiële positie kunnen ondermijnen.
  4. Betaal Jezelf Eerst (George S. Clason, “The Richest Man in Babylon”): Clason’s advies is om altijd een deel van je inkomen te sparen en te investeren, voordat je geld uitgeeft aan andere zaken. Dit principe van ‘jezelf eerst betalen’ helpt bij het opbouwen van een financiële buffer die kan dienen als bescherming tegen onvoorziene gebeurtenissen.
  5. Beheers je Emoties (Benjamin Graham, “The Intelligent Investor”): Graham, vaak beschouwd als de vader van waardebeleggen, benadrukt het belang van gedisciplineerd en emotieloos beleggen. Laat je niet meeslepen door de euforie van de markt of paniek in een marktcrash; blijf trouw aan je beleggingsstrategie en basisprincipes.

Leren Beleggen: Educatie en Bronnen

Educatie is Essentieel

Leren beleggen is een continu proces. Er zijn tal van online bronnen, boeken, en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen de basisprincipes van beleggen te begrijpen. Veel beleggingsplatforms bieden ook educatieve materialen en tools aan.

Gebruik Betrouwbare Bronnen

Voor actuele informatie en analyses is het belangrijk om betrouwbare financiële nieuwsbronnen en marktanalyses te raadplegen. Dit helpt je om geïnformeerde beslissingen te maken en op de hoogte te blijven van de laatste markttrends.

De grootste boeken rondom beleggen en mijn persoonlijke favorieten

  1. “The Intelligent Investor” door Benjamin Graham: Beschouwd als de bijbel van waardebeleggen, biedt dit boek tijdloze wijsheid over de markt en benadrukt het belang van een langetermijnstrategie.
  2. “Common Stocks and Uncommon Profits” door Philip Fisher: Fisher legt de focus op het beleggen in bedrijven met sterke groeipotentieel en introduceert het concept van ‘scuttlebutt’ ofwel bedrijfsonderzoek.
  3. “One Up On Wall Street” door Peter Lynch: Lynch deelt zijn strategie van ‘invest what you know’, wat aanmoedigt om te beleggen in bedrijven die men begrijpt.
  4. “Security Analysis” door Benjamin Graham en David Dodd: Dit is een diepgaande gids voor het analyseren van aandelen en obligaties, en wordt beschouwd als een essentieel werk voor serieuze beleggers.
  5. “The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America” samengesteld door Lawrence A. Cunningham: Dit boek bundelt de brieven van Warren Buffett aan de aandeelhouders en biedt inzicht in zijn beleggingsfilosofie en managementprincipes.
  6. “Market Wizards” door Jack D. Schwager: Dit boek bevat interviews met enkele van de meest succesvolle handelaren in de jaren ’80 en ’90, en biedt inzicht in hun strategieën en gedachten over de markt.
  7. “A Random Walk Down Wall Street” door Burton Malkiel: Malkiel betoogt dat activamarkten fundamenteel onvoorspelbaar zijn en dat een ‘buy and hold’-strategie vaak het beste werkt.
  8. “The Little Book That Still Beats the Market” door Joel Greenblatt: Greenblatt introduceert zijn ‘Magic Formula’ voor beleggen, een eenvoudige strategie voor het kiezen van winnende aandelen.
  9. “Principles” door Ray Dalio: In dit boek deelt Dalio, oprichter van het grootste hedgefonds ter wereld, Bridgewater Associates, zijn inzichten en principes die bijdragen aan zijn succes.
  10. “The Alchemy of Finance” door George Soros: Soros verkent zijn theorie van ‘reflexiviteit’ in de financiële markten, wat een fundamentele basis vormt voor zijn beleggingsstrategie.

Hoewel dit enkele van de grootste boeken zijn van de bekendste beleggers ontbreken er nog een aantal in de lijst die ik persoonlijk beschouw als de beste boeken. Dit zijn Rich Dad, Poor Dad (een boek over het verschil tussen beleggen en ‘sparen’ en de denkwijze rondom geld) en The Richest Man In Babylon (een verhaal over hoe je rijk kunt worden met simpele regels die iedereen kan volgen).

Duurzaam Beleggen: Een Groeiende Trend

Wat is Duurzaam Beleggen?

Duurzaam beleggen houdt rekening met ecologische, sociale, en bestuurlijke (ESG) factoren bij het maken van beleggingsbeslissingen. Deze vorm van beleggen wint aan populariteit, omdat het niet alleen gaat om financieel rendement, maar ook om positieve impact op de samenleving en het milieu.

Hoe Begin Je met Duurzaam Beleggen?

Beginnen met duurzaam beleggen kan door te kiezen voor fondsen of bedrijven die hoog scoren op ESG-criteria. Veel beleggingsplatforms bieden nu specifieke duurzame beleggingsopties aan.

Beginnen met Beleggen met Vertrouwen

Beginnen met beleggen kan een spannende en lonende onderneming zijn. Door een goed begrip van de basisprincipes, een duidelijke strategie, en een bewustzijn van de risico’s, kun je met vertrouwen je beleggingsreis beginnen. Onthoud dat educatie en een langetermijnvisie sleutels zijn tot succes. Start vandaag nog en zie hoe je investeringen over tijd kunnen groeien!

Persoonlijk beleg ik een gedeelte van mijn geld bij DEGIRO. Dit is een Nederlandse broker waarbij je de beschikking hebt over verschillende beleggingsinstrumenten, zoals ETF’s en aandelen. Beleggen is nooit zonder risico, je kunt je inzet namelijk verliezen. Door een geschikte broker te vinden en goed onderzoek te doen kun je het jezelf makkelijker maken.


Beleggen bij DEGIROMaak hier je account aan en begin vandaag nog

✅ Ongekend lage kosten
✅ Wereldwijd beleggen
✅ ETF’s, aandelen & meer
❌ Beleggen is nooit zonder risico, je kunt je inleg verliezen



We verwachten dat je deze artikelen ook wel kunt waarderen:

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Je bedrijf naar een hoger niveau tillen?

Met de juiste tools is dit heel eenvoudig. Vind geschikte software en stroomlijn je organisatie!

Voor je administratie Voor je bedrijfsvoering
Calculator Icon
0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj schrijft vanuit zijn eigen expertise als ondernemer en online marketeer dagelijks op hoebeginik.nl. Na zijn studie marketing is hij direct als ondernemer aan de slag gegaan. Eerst als kleine zzp'er, toen samen met Chris. Inmiddels hebben ze samen een groot bedrijf, nemen personeel aan en hebben ze hun bedrijf laten groeien tot een zeer winstgevende onderneming. Deze expertise op de verschillende gebieden van ondernemerschap, marketing en beleggen (want dat doen ze met hun geld), delen ze met jou. Hierdoor bespaar je jezelf veel tijd en kun je fouten voorkomen. Heb je vragen voor Kaj, stuur dan vooral een bericht.