Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Ondernemen 9 Deze Belasting Betaal Je Als ZZP 

Deze Belasting Betaal Je Als ZZP 

welke belasting betaal je als zzp
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

april 24, 2024 @ 2:20 pm

Leestijd:
4 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

april 24, 2024 @ 2:20 pm

Leestijd: 4 minuten

Als zzp’er in Nederland betaal je verschillende soorten belastingen:

  1. Inkomstenbelasting: Over je winst uit onderneming.
  2. Omzetbelasting (BTW): Over de omzet die je maakt met je bedrijf.
  3. Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw): Een verplichte bijdrage voor de ziektekostenverzekering.

Hieronder gaan we in op de verschillende soorten belasting die je als zzp’er moet betalen. Daarnaast geven we handige tips om alles met de Belastingdienst zo goed mogelijk te regelen. Veel ondernemers maken hier (in het begin) vaak fouten mee, dus voorkom deze en doe jezelf een plezier door dit artikel goed door te nemen.

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Inkomstenbelasting

In loondienst draagt je werkgever automatisch je loonheffing af voor jouw belasting. Als zzp’er dien je zelf aangifte te doen van de inkomstenbelasting en dit zelf af te dragen. Dit laatste is het belangrijkste, want daar gaat het vaak mis. 

Je dient zelf geld aan de kant te zetten om de aanslag inkomstenbelasting te kunnen betalen. Verdien je goed in een jaar, dan gaat het snel om tienduizenden euro’s die afgetikt moeten worden. De belastingpercentages zitten tussen de 35 en 50% over je winst, dus hou er rekening mee dat je behoorlijk wat moet afdragen. Als je dit geld niet aan de kant zet kom je tegen die tijd in de problemen.

Je kunt op deze pagina je zzp inkomstenbelasting berekenen. Gebruik de handige rekentool om gedurende het jaar bij te houden of je genoeg geld aan de kant zet. Persoonlijk hou ik altijd 40% van alles dat er binnenkomt aan als reserve om deze rekening te betalen. Met alle aftrekposten (daarover later meer) kom je dan vaak wel uit, afhankelijk van je inkomsten.

Omzetbelasting (BTW)

Als zzp’er doe je mee aan het economische verkeer. Concreet betaal je over je uitgaven / kosten BTW en ontvang je ook BTW over de facturen die je verstuurt. Het overschot aan BTW dat je ontvangen hebt dien je per maand, kwartaal of jaar te betalen. In de meeste gevallen gaat dit per kwartaal.

Met de kwartaalaangifte / BTW aangifte betaal je deze BTW als het ware terug aan de Belastingdienst. Ook hiervoor geldt dat je goed bij moet houden hoeveel BTW je precies moet afdragen of terug krijgt. Je bent zelf verantwoordelijk voor deze administratie en je kan flink in de problemen komen als je dit niet juist doet. Ik vertel je iets later in dit artikel precies hoe je dit zonder problemen doet.

Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

In Nederland zijn we allemaal verplicht om een bijdrage zorgverzekering te betalen. Of het gaat via je werkgever als je in loondienst bent, of je betaalt het bij je aangifte inkomstenbelasting. In principe geldt dat hoe hoger je inkomen is, hoe meer zvw je moet betalen. Op onze calculator voor de inkomstenbelasting kun je ook uitrekenen hoeveel bijdrage zorgverzekeringswet je betaald, maar in de regel gaat het om een percentage van 5,43% – 6,68% (Bron).

zzp belasting

Belasting betalen zzp, hoe je ZZP belasting bijhouden?

Zoals je hebt kunnen lezen dien je je belastingen zelf bij te houden en af te dragen op het juiste moment. Naast het doen van je echte business, is het je verantwoordelijkheid om een boekhouding bij te dragen. Je weet anders niet hoeveel belasting je als zzp’er moet betalen. We kunnen je allerlei tips geven, maar de enige die telt is het écht bijhouden van je administratie.

Hiervoor heb je allemaal opties, maar zzp boekhoudsoftware is de eenvoudigste optie. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het volledig uit te besteden, maar dit zal alsnog gebeuren in dergelijke software.

Facturen stuur je vanuit deze software en ook kosten boek je hierin. Hierdoor wordt je winst én omzetbelasting (BTW) automatisch bijgehouden. Ieder kwartaal druk je op een knop en je aangiften gaan goed, zo simpel is dat. Hieronder verschillende software die je kunt vergelijken.

 

Kosten opvoeren in je boekhouding

Een van de voordelen die je hebt als zzp’er is dat je veel kosten mag opvoeren in je boekhouding naast de inkoopkosten. Andere kosten zoals telefoon, auto, kantoor, werk van derden en dergelijke mag je allemaal opvoeren in de boekhouding. Hierdoor wordt je winst lager en omdat je inkomstenbelasting betaald over je winst hoef je dus minder belasting te betalen. In dit artikel over de soorten zzp kosten die je mogelijk hebt.

Aftrekposten voor zzp’ers

Tot slot heb je bij het doen van je aangifte inkomstenbelasting recht op verschillende aftrekposten. Als zzp heb je in ieder geval te maken met de volgende: 

  1. Zelfstandigenaftrek: Een vast bedrag dat van de winst afgetrokken mag worden als je aan het urencriterium voldoet.
  2. Startersaftrek: Extra aftrek voor startende ondernemers bovenop de zelfstandigenaftrek.
  3. MKB-winstvrijstelling: Een percentage van de winst is vrijgesteld van belasting.
  4. Investeringaftrek: Voor bepaalde investeringen in bedrijfsmiddelen.
  5. Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO): Voor bedrijven die aan onderzoek en ontwikkeling doen.

Dit zijn de belangrijkste aftrekposten waarmee je te maken hebt als zzp’er. In dit artikel lees je meer over de aftrekposten, maar in de regel betekent dit dat er bij de verschillende aftrekposten geld van je winst af gaat en daarover betaal je dus minder inkomstenbelasting.

Onze ervaring met de zzp belasting

Wij hebben al jaren een bedrijf. We zijn eerst begonnen als zzp’er (eenmanszaak), vervolgens omgezet naar een VOF en inmiddels een BV. Bij de eerste twee val je onder de noemer ‘zzp’ omdat je in principe hoofdelijk aansprakelijk en verantwoordelijk bent voor je belasting.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar we hebben helaas vaak om ons gezien dat mensen laks zijn met het aan de kant zetten van hun geld voor belastingen. Als je veel verdient zou je kunnen denken dat je een paar maanden van te voren genoeg geld binnenkrijgt om je aanslag te betalen. Hierbij hou je alleen geen rekening met onvoorziene omstandigheden die er plotseling voor zorgen dat er geen geld meer binnen komt.

Ziekte is natuurlijk een veel voorkomende kwaal, maar bijvoorbeeld iets als de coronotoestand zorgde er ook voor dat veel ondernemers ineens geen geld meer binnenkregen. Heb je op dat moment niets aan de kant gezet voor je aanslag inkomstenbelasting en kwartaalaangifte? Dan sta je ineens voor een groot probleem en kun je de Belastingdienst bellen voor een regeling.

Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Neem boekhoudsoftware (als je net begint kun je zelfs kiezen voor gratis boekhoudsoftware) en hou al je omzet en kosten goed bij. Door dit te doen krijg je nooit problemen met de belastingdienst en kun je zelfs profiteren van alle fiscale voordelen als zzp’er zodat je de eerste drie jaar helemaal geen belasting hoeft te betalen. Lang niet gek toch?

Meer handige tips over marketing & ondernemen?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en we sturen je iedere week een overzicht met handige artikelen. Meer dan 1000 mensen ging je al voor!


0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.