Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Ondernemen 9 Hoe kun je je belastingaangifte wijzigingen?

Hoe kun je je belastingaangifte wijzigingen?

belastingaangifte wijzigen
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

november 30, 2023 @ 6:03 am

Leestijd:
4 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

november 30, 2023 @ 6:03 am

Leestijd: 4 minuten

Stel je hebt je een fout gemaakt in je belastingaangifte en je wilt dat recht zetten. Hieronder vind je hoe je dat kunt doen.

Het gebeurt iedereen wel eens, je vult een formulier in en later blijkt dat je een fout gemaakt hebt. Meestal is er wel een mogelijkheid om dit achteraf te corrigeren. Ook de Belastingdienst biedt die mogelijkheid. Daaraan zijn natuurlijk wel voorwaarden verbonden.

Om te beginnen kun je niet verder terug dan 5 jaar. Alles wat daarvoor is gedaan is onherroepelijk geworden.

Correctie van de aangifte Inkomstenbelasting

Stel je hebt een fout geconstateerd, of ontdekt dat er meer aftrekmogelijkheden waren dan je dacht in je aangifte Inkomstenbelasting. Deze is wel verstuurd. Je kunt dan altijd weer inloggen, rechtstreeks de nieuwe gegevens in de aangifte verwerken en deze opnieuw insturen.

Als de aangifte op papier gedaan is, is er wat meer werk te doen; de aangifte moet helemaal opnieuw worden ingevuld en ingestuurd.

Zolang de termijn van 5 jaar niet verstreken is dan kan dit. Zelfs ook als de definitieve aanslag al is opgelegd! Makkelijk dus.

In geval de fout leidt tot een bedrag dat aan de Belastingdienst verschuldigd is, dan kun je ook schriftelijk verzoeken om een navorderingsaanslag, die dan wordt opgelegd.

Wij gebruiken software om onze administratie op orde te houden. Helemaal als startende ondernemer bespaart dit veel kopzorgen. Check de tools die het beste bij je passen.

e-Boekhouden.nl

  • 500.000 gingen je voor
  • Snelle btw-aangifte
  • 15 maanden gratis
Bezoek de website

Twinfield

  • Automatisch boekhouden
  • Slim btw bijhouden
  • Belasting indienen
Bezoek de website

Moss

  • 47% stijging
  • Automatisch boekhouden
  • OCR-software
Bezoek de website

Let op: wijziging van de aangifte Vennootschapsbelasting gaat anders!

Zolang er nog geen definitieve aanslag is opgelegd, dan gaat wijzigen precies zo als hierboven beschreven is. Zodra de aanslag definitief is opgelegd dan wordt de werkwijze anders. Tegen de definitieve aanslag moet dan formeel bezwaar gemaakt worden.

Daarvoor heeft de Belastingdienst een speciaal formulier online staan. Dit moet je invullen, printen en fysiek opsturen. Let op dat de formele termijn voor bezwaar 6 weken is na de datum van de definitieve aanslag. Als je het niet eens bent met de beslissing op het bezwaar, dan heb je de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Ben je te laat met je bezwaar (na de 6 wekentermijn dus), dan kun je alsnog een verzoek indienen. Vaak wordt dan de term ‘Ambtshalve’ gebruikt. Zo’n verzoek wordt meestal wel in behandeling genomen, maar er is geen enkele wetgeving die de Belastingdienst verplicht een verzoek inhoudelijk in behandeling te nemen. Een directe afwijzing, zonder opgaaf van reden, behoort helaas ook tot de mogelijkheden.

Op de beslissing op het verzoek is tenslotte ook geen beroep meer mogelijk. Reden te meer om de 6 weken termijn strak aan te houden, om je rechten niet te verspelen.

Globaal overzicht Vennootschapsbelasting

Omdat nu de aangifte over het jaar 2022 actueel is, volgen hieronder even de aandachtspunten:

De tarieven voor 2022 zijn voor alle winst tot EUR 395.000 15% en voor het meerdere is het tarief 25,8%.

Let op: de uiterste datum voor de aangifte over 2022 was 17 oktober 2023. Het is zaak om tijdig aangifte te doen en als dat om welke reden dan ook niet lukt, uitstel aan te vragen. De boete voor te late indiening kan oplopen tot EUR 1.250! Jammer als dat gebeurt, omdat het met 1 simpel formulier te voorkomen was. Het formulier om uitstel aan te vragen vind je online op de site van de Belastingdienst.

Tot slot is het belangrijk dat je rekening houdt met alle aftrekposten waarop je recht hebt. Je kunt altijd achteraf wijzigen, maar dat kost tijd en het invullen van papierwerk. Beter doe je dat in 1 keer goed! De materie is niet heel makkelijk (alhoewel de Belastingdienst beweert van wel), dus heel veel ondernemers kiezen ervoor hun formulieren in te laten vullen door een accountant of belastingadviseur.

Deze specialisten zullen ervoor zorgen dat je betaalt wat je verschuldigd bent. Niet te weinig en niet te veel dus!

Wat doe je met een foutieve aangifte Omzetbelasting c.q. BTW?

Een aangifte Omzetbelasting is niet aan te passen. Wel kan er door een speciaal formulier Suppletie Omzetbelasting een correctie worden gevraagd. Dit formulier is te vinden is op het portal van de Belastingdienst. 

Zij waarschuwen er op hun site heel nadrukkelijk voor om de aangifte over hetzelfde tijdvak niet 2 keer in te dienen! Een fout betekent onherroepelijk dat het speciale formulier moet worden ingediend.

Vaak blijkt een fout pas na de afsluiting van een boekjaar. Dan dien je het formulier in en vemeld je dat het om een heel boekjaar gaat. De kans bestaat dat de Belastingdienst zich zal melden met wat vragen omtrent de oorzaak en het ontstaan van de fout, zeker als er een repeterend effect is op meer tijdvakken.

Als de afwijking in een kwartaal een betaling of ontvangst oplevert van minder dan EUR 1000, dan mag dat verwerkt worden in de aangifte van het hiernavolgende kwartaal. Dit zorgt ervoor dat er geen extra papierwinkel nodig is.

Wat als de suppletie-aangifte ook niet correct blijkt te zijn? Wacht dan op de definitieve aanslag en maak bezwaar. Zoals we eerder zagen moet dat wel binnen de termijn van 6 weken om je rechten niet te verspelen!

Foutieve aangifte loonheffing

Als je naast ondernemer ook nog werkgever bent, dan houd je op de lonen die je uitbetaalt de loonheffing in. Dat is eigenlijk een soort voorbelasting op de lonen van je werknemers. Dit verzamelbedrag moet per maand worden aangegeven en vervolgens aan de Belastingdienst worden afgedragen.

Mocht er een fout geconstateerd zijn in een maand, dan stuur je een correctie in de volgende maand, tegelijkertijd met de aangifte van die maand. Dus: een fout in april moet je in mei aangeven voor correctie. Is de aangiftemaand nog niet voorbij, dan kun je de aangifte gewoon opnieuw doen.

Kortom: houd je aan termijnen en blijf up-to-date met je administratie, dat is voor iedereen het allermakkelijkst. Betrek een specialist bij de aangiftes als je twijfelt, of besteed het doen van belastingaangiftes uit. Een boekhoudprogramma voor zzp’ers kan je hierbij helpen.

Meer handige tips over marketing & ondernemen?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en we sturen je iedere week een overzicht met handige artikelen. Meer dan 1000 mensen ging je al voor!


Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het is gemaakt om je veel tijd te besparen tegen een minimale investering. Bovendien blijft je administratie op deze manier altijd foutloos.

e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.