Home » Economisch nieuws » Vakbond CNV: schenk belastingvrij aandelen aan personeel

Vakbond CNV: schenk belastingvrij aandelen aan personeel

Leestijd: < 1 minuut

Vakbond CNV wil dat werkgevers jaarlijks belastingvrij voor een bedrag van 2000 euro aan aandelen kunnen schenken aan werknemers om hen te helpen met de hoge inflatie, maar ook voor bijvoorbeeld behoud van personeel. CNV roept de overheid op dit snel fiscaal te regelen.

“Bedrijfsaandelen zijn voor werknemers een aantrekkelijke vorm van extra beloning. Je profiteert namelijk direct mee van de hoge winst die bedrijven momenteel maken. Noodzakelijk in tijden van hoge inflatie en snel stijgende consumentenprijzen”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Een goed aandelenpakket kan een werknemer flink wat extra geld opleveren.”

Werknemers betalen op dit moment nog jaarlijks belasting over hun aandelen, ook als deze nog niet zijn uitgekeerd. De fiscus beschouwt aandelen namelijk als loon. “Dit maakt het niet aantrekkelijk om bedrijfsaandelen te kopen, zeker niet voor mensen met een laag inkomen. Je krijgt geen geld, maar betaalt wel al belasting. Wat ons betreft wordt dit dus belastingvrij tot 2000 euro per jaar. Voor iedereen.”

Financiële medezeggenschap

De bond stelt dat aandelen er ook voor zorgen dat werknemers financiële medezeggenschap over het bedrijf krijgen. “Dit verhoogt de betrokkenheid en bindt medewerkers aan je organisatie. Noodzakelijk in een tijd van arbeidsmarktkrapte”, stelt Fortuin.

Tegelijkertijd profiteren ook werkgevers, want uit onderzoek zou blijken dat bedrijven met winstdeling, werknemersaandelen of opties beter presteren, innovatiever zijn en een hogere productiviteit hebben, met ook minder verloop en meer tevreden personeel.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie