Belastingvrije voet, hoeveel mag je belastingvrij verdienen?

Belastingvrije voet, hoeveel mag je belastingvrij verdienen?

Belasting betalen is wellicht een van de vervelendste dingen aan het ouder worden. Leuk dat werken, maar al dat geld afdragen aan de blauwe enveloppen is minder. Toch zijn er in Nederland manieren waarop je belastingvrij geld kunt verdienen. In dit artikel vertel ik je meer over de heffingskortingen en de belastingvrije voet.

Wat is een belastingvrije voet?

Een belastingvrije voet is een vastgesteld bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen. In Nederland, anders dan in onze buurlanden, kennen wij dit concept niet echt. Dat betekent overigens niet dat wij daadwerkelijk over iedere euro belasting moeten betalen.

Onze belastingdienst heeft daarom heffingskortingen in het leven geroepen. Dit zijn bedragen waar je aanspraak op kunt maken onder bepaalde voorwaarden en welke je van je inkomen af mag trekken. 

In Nederland betalen we ten minste 37,07% belasting (2022). De heffingskortingen kun je van je inkomen afhalen voordat deze berekening gemaakt wordt. Op een bepaald moment komen het te betalen belastingbedrag en de te verkrijgen heffingskorting elkaar tegen en speel je quitte als het ware. 

Het bedrag waarop je quitte speelt is dus het bedrag tot waar je geen belasting hoeft te betalen. Je kunt dit bedrag dan ook wel zien als een belastingvrije voet of belastingvrij inkomen.

De belastingdienst is naar mijn mening erg onoverzichtelijk wat betreft de uitleg rondom de heffingskorting, de bedragen en dat soort zaken. Ik probeer het daarom, in het kort, even voor je op een rij te zetten. Ik ga na deze korte uitleg verder met de vraag hoeveel jij belastingvrij kunt verdienen. Hieronder een overzicht met alle heffingskortingen:

 • Algemene heffingskorting
  De algemene heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Iedereen heeft recht op deze korting, maar de hoogte is afhankelijk van je inkomen.
 • Arbeidskorting
  De arbeidskorting krijg je zodra je werkt en wordt automatisch door je werkgever verrekend met de loonheffing. Dit hoeft daarom niet apart aangevraagd te worden.
 • Inkomensafhankelijke combinatiekorting
  Deze heffingskorting kun je krijgen zodra er een kind bij jouw op hetzelfde adres ingeschreven staat. De korting dient apart aangevraagd te worden via een voorlopige aanslag of bij je aangifte inkomstenbelasting.
 • Heffingskortingen voor AOW-gerechtigden
  Op het moment dat je in het kalenderjaar de AOW-leeftijd behaald dan kun je aanspraak maken op deze korting.
 • Jonggehandicaptenkorting
  Op het moment dat je een uitkering ontvangt volgens de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) of recht hebt op ondersteuning vanuit de Wajong krijg je deze heffingskorting. De enige voorwaarde hierbij is dat je geen ouderenkorting krijgt.
 • Levensloopverlofkorting
  Op het moment dat je gespaard hebt via de levensloopregeling, geld opneemt van deze rekening of een deel van het tegoed vanuit deze regeling opneemt krijg je de levensloopverlofkorting.
 • Heffingskorting voor groene beleggingen
  Zodra jij of je fiscale partner belegt in een groenfonds kom je in aanmerking voor de korting op groene beleggingen. In totaal gaat het om een korting van 0,7% van je vrijstelling.

Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar gelukkig valt het allemaal wel mee. Bij het doen van je belastingaangifte wordt het overgrote deel hiervan automatisch voor je geregeld. Om te kijken hoeveel je belastingvrij kunt verdienen zou je ieder jaar moeten kijken naar de aftrekposten en het belastingpercentage

Hoeveel mag je belastingvrij verdienen?

Ieder jaar wordt het belastingpercentage over je inkomen en de heffingskorting opnieuw berekend. Met deze twee gegevens kun je gaan kijken hoeveel je belastingvrij mag verdienen. Dit hebben wij al voor je uitgezocht, dus dat is makkelijk. 

In 2022 komt het bedrag dat je belastingvrij mag verdienen neer op zo’n € 8700. Tot dit bedrag betaal je geen belasting en boven dit bedrag moet je belasting gaan betalen. Dit is als volgt opgebouwd:

Bruto jaarinkomen:€8.700
Belasting box 1:€ 3225 (37,07% van bruto jaarinkomen)
Algemene heffingskorting:€2.829
Arbeidskorting:€396

Op het moment dat je de algemene heffingskorting (€ 2829) en arbeidskorting (€ 396) bij elkaar optelt kom je op het te betalen belastingbedrag (box 1) uit. Je kunt dit dan tegen elkaar afstrepen en betaalt in de praktijk dus geen belasting. Dit zou je dus wel kunnen zien als de belastingvrije voet oftewel het bedrag dat je in Nederland belastingvrij kunt verdienen.

Belastingvrij bijverdienen naast baan

Het is in deze berekening belangrijk om te weten dat het gaan om je totale inkomen. Om tot het juiste bruto jaarinkomen te komen moet je het salaris van je baan optellen bij eventuele bijverdiensten. Je hoeft hier zoals gezegd praktisch geen belasting over te betalen op het moment dat het samen onder de € 8700 blijft (in 2022). Zodra je minder dan dat verdient kun je dus eenvoudig uitrekenen hoeveel je nog belastingvrij kunt verdienen.

De vraag hoeveel een student mag bijverdienen zonder belasting te betalen heeft hetzelfde antwoord. Een student mag maximaal € 15.828,77 verdienen naast de studiefinanciering (oude stelsel), maar als we het hebben over belastingvrij verdienen dan geldt hier ook de € 8700 voor. We hebben een artikel geschreven over ideeën voor het beginnen van een bedrijf mocht je op zoek naar naar manieren om bij te verdienen.

Overige aftrekposten

Je kunt in Nederland op veel manieren je ‘reken inkomen’ omlaag brengen. Natuurlijk via manieren die niet mogen, maar daar gaan we het niet over hebben in dit artikel. Dingen als zwart werken enzovoort zijn natuurlijk mogelijk, maar verstandig is het niet als je alles keurig volgens de regels wilt doen.

Hoe je wel op een nette manier je belastbare inkomen omlaag kunt brengen is via aftrekposten. Hier zijn talloze manieren voor en we raden je aan om hiervoor contact op te nemen met een expert. Om zo maar een aantal dingen te noemen waarmee je eventueel gebruik kunt maken van aftrekposten zijn: partneralimentatie, kosten voor tijdelijk verblijf ernstig gehandicapten en lijfrente.

Dit soort aftrekposten mag je in sommige gevallen (check dit even voor jouw situatie) van je inkomen aftrekken. Dit kan in de praktijk betekenen dat je juist door die aftrekposten weer onder de ‘magische’ grens van € 8700 uitkomt en daarom in de praktijk geen belasting hoeft te betalen. 

Conclusie

In Nederland bestaat het concept belastingvrije voet niet echt. Wél kun je door middel van verschillende aftrekposten uiteindelijk uitkomen op een belastingvrij inkomen. Op de vraag: tot welk inkomen betaal je geen belasting kunnen we dit jaar € 8700 antwoorden. 

Ieder jaar verandert dit een beetje doordat de nieuwe belastingpercentages en heffingskortingen vastgesteld worden. Hiervoor zijn eenvoudige calculators te vinden op het internet als je zoekt naar ‘inkomstenbelasting berekenen calculator’ of iets in die geest.

Door op de hoogte te zijn van deze regelgeving kun je belastingvrij verdienen. Het kan zelfs interessant zijn om iets minder te werken als je weet dat je rond dit bedrag uitkomt. Zo hoef je net dat beetje belasting niet af te dragen. Toch raden wij dit af. Niemand is ooit minder geworden van werken en het is natuurlijk de bedoeling dat je snel boven het belastingvrije inkomen uitkomt. Wil je beginnen met ondernemen om ze veel geld te verdienen? Hier kun je boekhoudprogramma’s vergelijken zodat je dit soort gegevens zakelijk nooit meer zelf uit hoeft te zoeken.

 
.

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.