Home » Geld » Black Friday minder populair dan normaal door hoge prijzen

Black Friday minder populair dan normaal door hoge prijzen

Leestijd: 2 minuten

Een jaarlijkse traditie op de vierde vrijdag van november is Black Friday. Een dag waarop (online) winkeliers hoge kortingen geven op de producten. Traditioneel is het een goede dag voor webshop én consumenten. Dit jaar blijkt de interesse alleen veel lager dan normaal.

Hoge prijzen spelen een belangrijke rol

Dat de prijzen van goederen in de afgelopen maanden hard gestegen zijn is duidelijk. De gas en elektra prijzen natuurlijk, maar ook de prijzen voor producten. Onder andere de hogere kostprijs van deze producten maakt dit duurder.

Nederlanders hebben in een onderzoek aangegeven in de geldproblemen te zitten. Zeker 27% van de Nederlanders heeft aangegeven moeite te hebben met het betalen van de rekeningen. Dat ruim een kwart van de burgers in ons land hier last van hebben drukt natuurlijk op de te verwachten verkopen op Black Friday.

Ook de hoge inflatie in Nederland maakt de verkoopdag aanzienlijk minder populair. Uit een onderzoek blijkt dat slechts minder dan 20% van de bevolking ondanks de inflatie enthousiast is over de komende acties.

De wens om minder te consumeren (39%) en de hogere boodschappen (34%) zijn de belangrijkste redenen om niet mee te doen aan het shoppen. In principe zijn dit logische gedachten.

Webshopeigenaren zitten wellicht ook in de spagaat. Aan de ene kant wordt de inkoopprijs en het versturen van pakketjes aanzienlijk duurder. Hierdoor liggen de marges lager. Aan de andere kant is de Black Friday vaak de aftrap van de beste e-commerce maand van het jaar, december.

De extra omzet is lekker na een moeilijk jaar, maar doordat de marges vaak lager liggen zal dit in de praktijk minder winst opleveren. 
Rondom shoppen vanuit het buitenland blijkt ook nog veel onduidelijkheid te heersen. Er zijn namelijk nieuwe regels rondom het importeren van producten. Het kan zijn dat je een naheffing kunt verwachten als je bepaalde goederen uit het buitenland gaat kopen. Daarover kun je meer lezen op deze pagina van de Belastingdienst.

Meest recente update: februari 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie