Een boekhoudprogramma is een handige online tool waarmee je eenvoudig je boekhouding kunt bijhouden. Het is een centrale plaats waar je facturen kunt schrijven, offertes kunt maken en je administratie bij kunt houden.
Aan het einde van ieder kwartaal doe je met één druk op de knop zelfs kwartaalaangiften. Je draait zo een balans uit en hoeft daarom zelf nog maar weinig aan de administratie te doen. Enkel je gegevens invoeren en je boekhoudprogramma doet de rest. Door boekhoudsoftware kun je veel tijd besparen en bezig zijn met dat wat jij belangrijk vindt, namelijk het laten groeien van je bedrijf.
Er zijn tegenwoordig een hoop online boekhoudprogramma’s die je hiermee kunnen helpen. Op deze pagina behandelen we het nut van boekhoudsoftware, gaan we in op de verschillende manieren om je administratie te doen en vertellen we je alles over de functies. Ook beginnen we deze pagina met een handige tool voor boekhoudsoftware vergelijken.
Top 5 boekhoudprogramma’s
Hieronder vind je een snel overzicht met de top 5 boekhoudprogramma’s. Later op deze pagina gaan we verder in op de specifieke eigenschappen, maar we zullen je niet laten wachten op de beste keuzes:
Top 5 boekhoudprogramma’s
- e-Boekhouden.nl – Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
- Snelstart – In minder tijd je administratie doen
- InformerOnline – Altijd een correcte boekhouding
- Exact – Vertrouwd door 675.000+ bedrijven
- Ficsus.nl – Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
Boekhoudprogramma vergelijken tool
Het kan best lastig zijn om een goed boekhoudpakket te vinden. De functionaliteiten verschillen per programma en het hangt natuurlijk ook af van je eigen behoeftes. Er zitten natuurlijk verschillen tussen de boekhouding van een zzp’er en een grote onderneming. Via onderstaande tool kun je met behulp van de filters het beste boekhoudprogramma vinden. Een boekhoudpakket vergelijken wordt hiermee heel eenvoudig. Onder de tool gaan we verder in op de verschillende functionaliteiten.
Onze top 5 boekhoudprogramma’s
Boven onze boekhoudprogramma vergelijken tool gaven we je al een top 5 met goede boekhoudprogramma’s. We zullen deze keuzes hieronder iets verder toelichten met de specifieke eigenschappen van de software.
e-Boekhouden ⏎
e-Boekhouden is een van de bekendste boekhoudprogramma’s van Nederland. Het is zeer geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde ondernemer. Helemaal met de starter is de aanbieding interessant. Je kunt het programma namelijk de eerste 15 maanden gratis proberen.
- De eerste 15 maanden gratis voor starters
- Volledige functionaliteit
- Je zit nergens aan vast
- Nooit zomaar automatisch verlengen
Ficsus.nl ⏎
Het bedrijf Ficsus bestaat sinds 2009 en is inmiddels onderdeel van e-Boekhouden. De software is gemaakt voor de eenvoud en dat zie je terug in de producten. Makkelijk facturen maken, simpel aangifte doen bij de Belastingdienst en geen boekhoudkundige kennis nodig om van start te gaan.
- Proefperiode van 35 dagen
- Boekhouding altijd inzichtelijk, waar je ook bent
- Maandelijks opzegbaar
- Geen beperkingen qua mutaties
MoneyMonk ⏎
Dit boekhoudprogramma uit Utrecht is heel geschikt voor de dienstverlening en dan met name zzp’ers. Het beschikt over alle functies die je maar nodig kunt hebben en met de opstartservice helpen ze je de boekhouding goed in te richten.
- Speciaal voor zzp’ers in de dienstverlening
- Gratis opstartservice
- Voordelige prijs voor starters
- Alle functies beschikbaar
AFAS SB+ ⏎
Afas is misschien een van de bekendste bedrijven in deze samenstelling. Ze hebben een boekhoudpakket gemaakt voor zzp’ers dat helemaal compleet is. Bovendien ligt de focus op automatisering, waardoor je automatische facturen kunt boeken en tijd kunt besparen met robots.
- Alle functies beschikbaar
- AFAS Scanbox (robot)
- Gebruikt door 1500+ accountants
- Ongelimiteerd gebruik
Visma ⏎
Visma heeft talloze software op de markt en speciaal voor ondernemers is er het boekhoudprogramma bedacht waarmee efficiënt gewerkt kan worden. Het versturen van facturen, het doen van aangifte en de gratis app helpen je om zo goed mogelijk de boekhouding te doen.
- Voor starters is het eerste jaar gratis
- App voor gebruik onderweg
- Gebruikt door 160.000+ andere ondernemers
- Geen beperkingen qua gebruik
Wat is een boekhoudprogramma?
Een boekhoudprogramma is niet anders dan een tool waarmee je heel eenvoudig je boekhouding kunt doen. Als je de administratie zelf doet dan ken je het waarschijnlijk wel. Een mappenstructuur maken op je computer voor alle facturen en bonnen, altijd in Word of Excel een factuur schrijven en ieder kwartaal weer gedoe met het opmaken van de juiste BTW aangiftes. Met behulp van een online boekhoudprogramma is dit met een paar drukken op de knop te regelen.
Je boekhoudpakket heeft voor alle (verplichte) dingen in een administratie exact de juiste tools beschikbaar. Een aantal van de features die je waarschijnlijk het meest gaan gebruiken zijn onder andere:
- Factuur template & versturen vanuit het programma
- Een duidelijk overzicht van je winst, kosten en omzet
- Met één druk op de knop BTW aangifte doen
- Al je klanten en hun gegevens binnen een bestand toegankelijk
- Duidelijke opslag van je facturen zodat je ook oude facturen zo teruggevonden hebt
- Tot ver in het verleden een overzicht uit te draaien van je jaarrekening en balans
- Eenvoudig BTW verleggen
- Scan & herken. Binnengekregen bonnen en facturen direct in je administratie opgenomen
Kortom, met een boekhoudprogramma kun je alle (vervelende) taken van je administratie in no-time zelf regelen en tot ver in de toekomst inzichtelijk maken voor een eventuele controle of belastingaangiftes.
Is een boekhoudprogramma nodig?
Het korte antwoord is nee, je hebt niet per se online boekhoudsoftware nodig. Sommige ondernemers ‘doen het liever zelf’ en houden ijverig hun boekhouding bij mappen op de computer. Zelf een mooi factuur template maken in Word en iedere binnengekomen factuur in het juiste mapje plaatsen. Een goede vraag om jezelf te stellen is of dat niet makkelijker kan? In dat geval kom je snel bij een boekhoudprogramma uit.
Een gratis boekhoudprogramma of een van enkele tientjes per maand is een kleine investering en het bespaart je een hoop geld. Bedenk je maar eens hoeveel tijd het je eigenlijk oplevert. Reken jij € 50 per uur als zzp’er? Dan heb je de meeste boekhoudprogramma’s al na 30 minuten tijdsbesparing van je administratie terugverdient. Hoe lang ben jij nu met je boekhouding bezig?
Nee, je hebt geen boekhoudsoftware nodig. Je kunt het allemaal zelf doen. Het is alleen niet meer echt van deze tijd. We hebben zo veel handige tools beschikbaar om ons tijd te besparen. Waarom zou je dat niet gebruiken? Persoonlijk gebruik ik al jaren een online boekhoudprogramma en dit bevalt me goed.
Begrijp me niet verkeerd, het blijft een klusje om de administratie te doen. Je kunt het jezelf alleen een stuk makkelijker maken met een simpel boekhoudprogramma. Persoonlijk maak ik gebruik van InformerOnline, maar ook bijvoorbeeld e-boekhouden.nl is een goede optie. Je kunt het beste boekhoudprogramma vergelijken via de tool eerder op deze pagina.
Wat moet je allemaal bijhouden in je administratie?
Als ondernemer is het belangrijk dat je je administratie goed op orde hebt. We hebben er al veel over geschreven in onze rubriek over boekhouding, maar gaan er hier ook nog even bij langs. Deze administratie is belangrijk om dat je ten eerste verplicht bent een boekhouding bij te houden. Tot in sommige gevallen wel 10 jaar na het boekjaar moet je dit nog kunnen tonen.
Zaken die in ieder geval niet mogen ontbreken in je boekhouding zijn:
- Facturen (in- en verkoopfacturen)
- Bonnetjes
- Bankafschriften
- Reiskosten
- Personeelskosten
- Je belastingaanslagen
- Agenda
- Personeelsgegevens
Dagboeken
Dit soort zaken met je kunnen overleggen op het moment dat er een controle komt vanuit de belastingdienst. Naast deze factoren is het ook goed om de administratie zaken op orde te hebben om te kunnen profiteren van aftrekposten zoals de startersaftrek. De zaken hierboven vallen onder de verschillende dagboeken die je moet bijhouden. Dit zijn voor de meeste ondernemers de volgende administraties:
- Bankboek
Dit is een overzicht van alle inkomsten en uitgaven op je zakelijke rekening. Iedere transactie op je bankrekening moet je kunnen verantwoorden. Dit handmatig doen kan een vervelend klusje zijn. Daarom heb je met de meeste boekhoudprogramma’s een handige bankkoppeling.
- Kasboek
Dit is het boek waarin je alle cash transacties bijhoudt, bijvoorbeeld als je een winkel hebt waar dit aangenomen wordt. Nieuwe boekingen toevoegen is met boekhoudsoftware heel handig en je krijgt automatisch een overzicht van de door jouw gespecificeerde periode.
- Inkoopboek
Hierin moeten al je inkopen komen te staan. Denk aan je inkoopfacturen en bonnetjes. Dit kun je aftrekken van je winst en hiermee zo aan het einde van het jaar minder belasting betalen. Hoeveel inkopen doe jij in een jaar? Toch wel handig als dat allemaal centraal in een boekhoudpakket komt te staan vind ik zelf.
- Verkoopboek
Hetzelfde geldt voor het verkoopboek. Hier komen al je uitgaande facturen en offertes te staan. Alle verkopen die je doet met je bedrijf moeten duidelijk in te zien zijn en overeenkomen met je bankrekening. Het moet duidelijk zijn wie je een factuur gestuurd hebt, wie van je klanten wat betaald heeft en wie er te laat was.
Je bent vrij om je administratie te doen zoals je wilt, maar zoals je waarschijnlijk wel merkt zijn wij enthousiast over een boekhoudprogramma. Het boeken in bewaren van facturen is erg eenvoudig en vooral de overzichten zijn waardevol. Zelf niet meer prutsen in Excel, maar eenvoudig invoeren en de actuele stand van zaken (winst/verlies) bekijken op het dashboard van je online boekhoudpakket.
De belangrijkste features van een boekhoudprogramma
Iedereen gebruikt zijn boekhoudpakket anders. De ene is een kleine onderneming en boekt slechts een paar facturen per jaar. Deze ondernemer gebruikt het vooral voor het gemak bij de kwartaalaangiftes en de jaarrekening aan het einde van het jaar. De ander is een groot marketing bureau en gebruikt het om uren per maand te besparen aan het handmatig boeken van facturen en offertes.
De administratie software die we in onze tool hebben staan heeft waarschijnlijk meer features dan je nodig gaat hebben. Dat is handig, want dan weet je zeker dat je klaar bent voor groei. Je kunt met de pakketten uit de voeten als kleine zzp’er en als grote ondernemer.
Persoonlijk ben ik begonnen met een kleine website waarbij ik nauwelijks een factuur schreef. Toch vond ik het handig om ieder kwartaal die paar honderd euro op te geven bij de belastingdienst via het boekhoudprogramma. Eén druk op de knop na het invoeren van de facturen en mijn kwartaalaangifte was gedaan. Een gratis boekhoudprogramma is dan zelfs voor je beschikbaar, onder andere bij e-boekhouden.nl.
Inmiddels is het bedrijf aanzienlijk groter en gebruik ik het om de facturen te boeken van verschillende bedrijven. Alle bedrijven vallen onder één noemer, namelijk onze vennootschap onder firma. Nog steeds doen we de kwartaalaangiftes met een enkele druk op de knop, maar ook met het schrijven van facturen en het bijhouden van de afspraken met klanten is met een boekhoudprogramma erg makkelijk. De belangrijkste features van een boekhoudprogramma zijn (in ieder geval voor mij) o.a. de volgende:
- Zelf de boekhouding doen en een expert laten meekijken ter controle. Onze boekhouder kan meekijken in het pakket. Wij doen de boekhouding en de boekhouder zorgt ervoor dat het klopt voordat het ingediend wordt. Bespaart een hoop tijd en geld;
- Online de boekhouding doen, waar en wanneer ook. Handig om even te doen als je in de trein zit bijvoorbeeld;
- Het opstellen van facturen. Een template in de eigen huisstijl waarbij je slechts de afspraken en kosten in moet vullen. Je kunt uit je klantenbestand via een drop-down menu je beoogde klant vinden of in je bestand invoeren mocht dat nodig zijn;
- Urenregistratie bijhouden. Ook hiervoor heb je de optie binnen je boekhoudprogramma. Eenvoudig je uren boeken op je klanten en inzichtelijk aan het einde van het jaar voor je urencriterium;
- Duidelijk BTW overzicht + aangiftes. Als je je facturen allemaal invoert, draait het programma automatisch een overzicht voor je uit met de te betalen BTW. Met een druk op de knop doe je deze vervolgens;
- Eenvoudig BTW verleggen. Internationale klanten? Dan moet je soms BTW verleggen. Lastig, maar met boekhoudsoftware heel gemakkelijk op de factuur te zetten;
- Bankkoppeling (!). Een koppeling met je zakelijke bankrekening waar je al je transacties ziet en hier vervolgens je facturen of bonnetjes aan kunt koppelen. Zo is je boekhouding altijd sluitend en heb je iedere in- of uitgaande transactie helder in kaart gebracht;
- Mobiele app. Hierdoor heb je altijd en overal een overzicht van je boekhouding bij de hand. Ook als je even onderweg bent en nog even snel de gemaakte afspraken of de laatste factuur van een klant erbij wilt halen;
- Scan & herken. Krijg je een bonnetje bij een etentje? Met de app scan je deze en laat je deze direct in je boekhouding zetten. De volgende keer dat je de boekhouding doet hoef je deze alleen nog maar op de juiste post te boeken. Geen dozen bonnen meer onder je bureau bewaren, maar gewoon opslaan in het boekhoudprogramma;
- Vreemde valuta: Doe je handel met een ander land of krijg je vreemde valuta binnen als betaling? Dan kun je de wisselkoers ook gemakkelijk opnemen in je boekhouding.
- Automatisch betalingsherinnering (!). Je kunt instellen dat er automatisch een herinnering via de mail verzonden wordt op het moment dat klanten niet betalen. Je kunt bij veel facturen het overzicht snel verliezen en op deze manier worden al je facturen netjes betaald.
Boekhoudprogramma zzp
Een boekhoudprogramma is niet alleen voor de grote jongens weggelegd. Ook de zzp’er of mensen met een VOF (waaronder wij) moeten gewoon de administratie goed op orde hebben. Daarom zijn er meerdere bedrijven met een boekhoudprogramma zzp die handige tools hebben voor de administratie.
De prijs is voor een zzp’er vaak belangrijk. Persoonlijk betaal ik ook liever niet te veel voor het invoeren en bewaren van wat bonnetjes en gelukkig hoeft dat ook niet. Je hebt daarom voor beginnende ondernemers een gratis boekhoudprogramma zzp. Dit zijn als het ware instapmodellen van de volwaardige boekhoudsoftware. Je beschikt over alle functionaliteiten, maar er zitten wat beperkingen op wat betreft het gebruik.
Met een gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers heb je bijvoorbeeld 3 facturen per maand die je kunt versturen. Aan dat soort beperkingen moet je denken. Gelukkig vallen de kosten sowieso erg mee, ook al neem je een betaald pakket. Persoonlijk betaal ik nog geen € 20 per maand voor mijn boekhoudprogramma. Dat geld is het dubbel en dwars waard.
Een zzp boekhoudprogramma helpt je de vervelende klus van de administratie over te nemen. Je moet enkel hier en daar wat invullen, maar hoeft verder niets uit te zoeken. Het boekhoudpakket voor zzp wijst je de weg en zorgt ervoor dat je administratie altijd up-to-date is.
Online boekhoudprogramma
Zoals ik al eerder aangaf zijn er talloze manieren waarop je je boekhouding kunt doen. Excel of iets dergelijks werkt prima en wordt ook nog steeds veel gebruikt. Hopelijk hebben we je op deze pagina het nut laten zien van een online boekhoudprogramma. Doe jezelf een lol en bespaar jezelf veel tijd. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een online boekhoudprogramma eenvoudig is in gebruik.
In het begin moet je altijd even wennen aan de nieuwe interface, maar dat is logisch. Ieder boekhoudpakket is erop ingericht het zo makkelijk mogelijk voor jou te maken. Het gebruiksgemak is dan ook hoog en je zult het snel onder de knie hebben. Een online boekhoudprogramma vergelijken doe je via de tool bovenaan deze pagina. Hieronder hebben we een aantal van de beste boekhoudpakketten voor je op een rij gezet.