Boekwaarde berekenen: wat is de boekwaarde formule?

Leestijd: 3 minuten

Als ondernemer is het nuttig om te weten wat je bedrijf waard is. Vaste activa zijn hierin een belangrijke pijler omdat dit vaak een groot deel van de waarde van je bedrijf vertegenwoordigt. Met de boekwaarde formule kun je eenvoudig berekenen hoeveel je vaste activa op dat moment ongeveer waard zijn.

In dit artikel leggen we de betekenis van boekwaarde uit, vertellen we hoe je de boekwaarde kan berekenen en krijg je de boekwaarde formule.

Wat is boekwaarde?

Wat is boekwaarde

Het begrip ‘boekwaarde’ is van toepassing op de balans. De boekwaarde is het resultaat van de waarde van je (materiële) vaste activa minus de afschrijvingen van de vaste activa.

De boekwaarde is dus niet hetzelfde als de marktwaarde. Via de boekwaarde kan je uitrekenen wat je vaste activa nog volgens de ‘boeken’ waard zijn; middels de marktwaarde kan je berekenen waarvoor je je activa op dat moment kan verkopen op de ‘markt’.

Let op: Het begrip boekwaarde is alleen van toepassing op de balans en niet op de winst-en-verliesrekening. 

Boekwaarde berekenen

Om de huidige boekwaarde van je vaste activa te berekenen heb je nodig:

  1. De aanschafwaarde van de vaste activa
  2. Afschrijvingen

1. Aanschafwaarde van de vaste activa

De aanschafwaarde van de vaste activa is vaak makkelijk te achterhalen; tel de totale aanschafwaarde van alle vaste activa bij elkaar op. Haal vervolgens de betaalde btw eraf en je hebt de aanschafwaarde van de vaste activa te pakken.

2. Afschrijvingen

Om de boekwaarde correct te kunnen berekenen moet je onder andere rekening houden met afschrijvingen. Het bepalen van de afschrijving en de afschrijvingsperiode is verplicht zodra je een zakelijke investering doet van meer dan €450,-

Afschrijving voorbeeld

Stel je koopt een machine van 20.000 euro en je verwacht dat de machine ongeveer 10 jaar te gebruiken is binnen je bedrijf. Daarna moet je een betere machine kopen.

Ondanks dat er misschien betere machines te krijgen zijn, vertegenwoordigd deze machine toch nog een restwaarde. De restwaarde is vastgesteld op 2.000 euro. 

Je kunt nu de afschrijving per jaar berekenen met de volgende formule:

20.000 – 2.000 / 10 = 1.800 euro.

Boekwaarde formule

Boekwaarde formule

De formule om de boekwaarde te berekenen luidt als volgt: 

“aanschafwaarde – afschrijvingen

Boekwaarde voorbeeld

Aan de hand van het eerdere voorbeeld kunnen we via een formule de boekwaarde eenvoudig berekenen. We weten immers dat de afschrijving per jaar 1.800 euro is.

Als we na 6 jaar de boekwaarde van de machine willen berekenen moeten we dat als volgt doen:

20.000 – (6 * 1.800) = € 9.200

De boekwaarde van de machine na 6 jaar is dus € 9.200.

Boekhoudprogramma – boekwaarde

Met behulp van een online boekhoudprogramma kun je zelf je vaste activa toevoegen aan je administratie. De meeste boekhoudprogramma’s kunnen zelf een jaarlijkse afschrijving berekenen met behulp van de geschatte restwaarde voor je activa.

Kortom, een boekhoudprogramma kan je helpen bij het berekenen van je boekwaarde.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je betekenis van de boekwaarde. Daarnaast weet je hoe je aan de hand van een boekwaarde formule de boekwaarde kunt berekenen.

Tenslotte is een boekhoudprogramma als ondernemer aanbevolen om op elk moment de boekwaarde te kunnen berekenen aan de hand van de balans en de afschrijvingsperiode. Vergelijk hier de beste online boekhoudprogramma’s van Nederland.

Veelgestelde vragen over boekwaarde

De boekwaarde is de waarde die je vaste activa vertegenwoordigen na aftrek van afschrijvingen.

Het korte antwoord is: nee. De boekwaarde wordt berekend wanneer de vaste activa nog niet volledig zijn afgeschreven. De restwaarde komt pas in beeld zodra de gehele afschrijvingsperiode is verstreken. 

Stel je hebt een auto gekocht van 30.000 euro. Je wilt de auto 10 jaar gebruiken, dus de periode waarover je wilt afschrijven is 10 jaar. Je verwacht dat de auto nog een restwaarde heeft van 10.000 euro. 

Om de boekwaarde van een auto te berekenen moet je eerst weten hoeveel je jaarlijks afschrijft, daarvoor gebruik je de volgende formule:  30.000 – 10.000 / 10 = 2.000 jaarlijkse afschrijving. Na 5 jaar is de boekwaarde van de auto dus: 30.000 – (5 * 2.000) = 20.000 euro.

Door afschrijvingen is de auto in 5 jaar tijd dus 10.000 euro minder waard geworden op de balans.

De boekwaarde is de boekhoudkundige waarde die je vaste activa op de balans vertegenwoordigd. Je kunt boekwaarde berekenen met de formule: aanschafwaarde – afschrijvingen.


Top 5 boekhoudprogramma's

  • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
  • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
  • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
  • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
  • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.