Home » Ondernemen » Boekwaarde berekenen: wat is de boekwaarde formule?

Boekwaarde berekenen: wat is de boekwaarde formule?

Leestijd: 3 minuten

Als ondernemer is het nuttig om te weten wat je bedrijf waard is. Vaste activa zijn hierin een belangrijke pijler omdat dit vaak een groot deel van de waarde van je bedrijf vertegenwoordigt. Met de boekwaarde formule kun je eenvoudig berekenen hoeveel je vaste activa op dat moment ongeveer waard zijn.

In dit artikel leggen we de betekenis van boekwaarde uit, vertellen we hoe je de boekwaarde kan berekenen en krijg je de boekwaarde formule.

Wat is boekwaarde?

Wat is boekwaarde

Het begrip ‘boekwaarde’ is van toepassing op de balans. De boekwaarde is het resultaat van de waarde van je (materiële) vaste activa minus de afschrijvingen van de vaste activa.

De boekwaarde is dus niet hetzelfde als de marktwaarde. Via de boekwaarde kan je uitrekenen wat je vaste activa nog volgens de ‘boeken’ waard zijn; middels de marktwaarde kan je berekenen waarvoor je je activa op dat moment kan verkopen op de ‘markt’. Vergeet ook de intrinsieke waarde niet.

Let op: Het begrip boekwaarde is alleen van toepassing op de balans en niet op de winst-en-verliesrekening. 

Boekwaarde berekenen

Om de huidige boekwaarde van je vaste activa te berekenen heb je nodig:

  1. De aanschafwaarde van de vaste activa
  2. Afschrijvingen

1. Aanschafwaarde van de vaste activa

De aanschafwaarde van de vaste activa is vaak makkelijk te achterhalen; tel de totale aanschafwaarde van alle vaste activa bij elkaar op. Haal vervolgens de betaalde btw eraf en je hebt de aanschafwaarde van de vaste activa te pakken.

2. Afschrijvingen

Om de boekwaarde correct te kunnen berekenen moet je onder andere rekening houden met afschrijvingen. Het bepalen van de afschrijving en de afschrijvingsperiode is verplicht zodra je een zakelijke investering doet van meer dan €450,-

Afschrijving voorbeeld

Stel je koopt een machine van 20.000 euro en je verwacht dat de machine ongeveer 10 jaar te gebruiken is binnen je bedrijf. Daarna moet je een betere machine kopen.

Ondanks dat er misschien betere machines te krijgen zijn, vertegenwoordigd deze machine toch nog een restwaarde. De restwaarde is vastgesteld op 2.000 euro. 

Je kunt nu de afschrijving per jaar berekenen met de volgende formule:

20.000 – 2.000 / 10 = 1.800 euro.

Boekwaarde formule

Boekwaarde formule

De formule om de boekwaarde te berekenen luidt als volgt: 

“aanschafwaarde – afschrijvingen

Boekwaarde voorbeeld

Aan de hand van het eerdere voorbeeld kunnen we via een formule de boekwaarde eenvoudig berekenen. We weten immers dat de afschrijving per jaar 1.800 euro is.

Als we na 6 jaar de boekwaarde van de machine willen berekenen moeten we dat als volgt doen:

20.000 – (6 * 1.800) = € 9.200

De boekwaarde van de machine na 6 jaar is dus € 9.200.

Boekhoudprogramma – boekwaarde

Met behulp van een online boekhoudprogramma kun je zelf je vaste activa toevoegen aan je administratie. De meeste boekhoudprogramma’s kunnen zelf een jaarlijkse afschrijving berekenen met behulp van de geschatte restwaarde voor je activa.

Kortom, een boekhoudprogramma kan je helpen bij het berekenen van je boekwaarde.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je betekenis van de boekwaarde. Daarnaast weet je hoe je aan de hand van een boekwaarde formule de boekwaarde kunt berekenen.

Tenslotte is een boekhoudprogramma als ondernemer aanbevolen om op elk moment de boekwaarde te kunnen berekenen aan de hand van de balans en de afschrijvingsperiode. Vergelijk hier de beste online boekhoudprogramma’s van Nederland.

Veelgestelde vragen over boekwaarde

Wat is de boekwaarde?

Is de boekwaarde gelijk aan de restwaarde?

Wat is de boekwaarde van een auto?

Wat is de boekwaarde betekenis?

Meest recente update: januari 3, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie