Home » Economisch nieuws » Bonden dreigen met acties bij Philips na vastlopen gesprekken

Bonden dreigen met acties bij Philips na vastlopen gesprekken

Leestijd: 2 minuten

Na de stakingen bij onder meer Albert Heijn, FrieslandCampina en Nedcar, dreigen FNV en CNV nu ook met acties bij zorgtechnologiebedrijf Philips. “Ondanks diverse onderhandelingsrondes zijn Philips en FNV niet tot een akkoord voor een nieuwe cao gekomen”, stellen de vakbonden.

Volgens FNV heeft Philips tot vrijdag 12.00 uur de tijd om in te gaan op de eisen van de bond. “Als de werkgever niet op het ultimatum ingaat, dan gaan de leden van de vakbond over tot acties. Dit zou dan de eerste keer in meer dan twee decennia zijn dat leden bij Philips actievoeren”, stelt FNV. “Als Philips niet voor die tijd met een positieve reactie komt, hebben de vakbonden hun handen vrij voor acties”, vult CNV aan.

De vakbonden hebben een procentuele loonsverhoging voorgesteld, met daarbij minimaal 290 euro bruto per maand. “Zo gaan de collega’s met lagere lonen er in verhouding meer op vooruit. Dit bod is niet door Philips opgepakt, waardoor we teruggaan naar de oorspronkelijke inzet: automatische prijscompensatie”, stelt FNV. Philips en de bonden zijn het ook oneens over de looptijd van de cao.

Langlopende onderhandelingen

Volgens CNV onderhandelen de vakbonden en werkgever al vijf maanden over een nieuwe cao. “Tot nu toe zonder resultaat. Struikelblok is het verschil van inzicht in hoeveel van de slechte resultaten, onder andere door het apneu-fiasco, het elektronicabedrijf mag afwentelen op de medewerkers”, zegt de bond.

CNV wijst erop dat er een grote reorganisatie loopt die alleen al in Nederland ruim 1900 arbeidsplaatsen gaat kosten. Dat heeft Philips in het eerste kwartaal al een besparing van ruim 100 miljoen euro opgeleverd. “Om dan ook nog de achterblijvers te laten bloeden via hun arbeidsvoorwaarden is buitenproportioneel.”

Soort acties

Hoe eventuele acties bij Philips eruit komen te zien, is nog niet bekend. Bij Philips was woensdagmiddag vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie