Home » Geld » Boodschappen in België 19,67% duurder dan een jaar geleden

Boodschappen in België 19,67% duurder dan een jaar geleden

Leestijd: 2 minuten

Niet alleen in Nederland is de inflatie hoog. Ook in België worden er (helaas) record percentages gemeten. Volgens Testaankoop dat iedere maand de inflatie in de supermarkt berekent op basis van 3000 producten is de inflatie in december in België 19,67%. Dit is het hoogste percentage ooit gemeten door de organisatie.

Welke Belgische producten zijn het duurste geworden?

Uit het onderzoek blijkt dat het afgelopen jaar een aantal huishoudelijke producten veruit het meest zijn gesten in prijs ten opzichte van het jaar ervoor. Dit zijn:

  • Spaghetti (53%)
  • Diepvriespatat (50%)
  • Aluminiumfolie (47%)
  • Wc-papier, zakdoekjes & keukenpapier (46%)
  • Frituurolie (43%)

Verder blijkt ook dat diepvriesproducten flink gestegen zijn met een gemiddelde prijsstijging van 23%. Zuivelproducten zijn gemiddeld met 27% gestegen. Jonge kaas (41%), boter (38%) en halfvolle melk (30%) voeren deze lijst aan. Eieren zijn 29% duurder geworden.

Je ziet dat dat dit de producten zijn die wij als consument dagelijks gebruiken en dat de rekening voor Belgen in de supermarkt hierdoor flink is gestegen. De boodschappen voor een gemiddeld gezin van 2 mensen in België bedragen ongeveer € 497 per maand. Dat is € 82 meer dan een jaar eerder. 

De reden voor de stijging van de prijzen is vergelijkbaar met die in Nederland. Door de oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en de kosten voor het transport en loon komt er een flinke premium over de verkoopprijs heen. 

We kunnen ons hardop afvragen of deze prijzen net zo hard weer zullen dalen als de oorlog voorbij is. Vaak zie je dat er gemakkelijk wat geld op komt bij de producten, maar dat deze niet zo hard meer dalen. 

Een tip die meegegeven wordt bij het onderzoek is om prijzen te vergelijken per kilo of liter (grote verpakkingen) en rekening te houden met aanbiedingen. Er zijn altijd promoties bij supermarkten en helemaal wanneer je op de kleintjes moet letten kan dit veel geld schelen op je maandelijkse boodschappen.

Ook het doen van bijvoorbeeld weekboodschappen (in bulk) in plaats van dagelijkse boodschappen is verstandig. Hierdoor kom je simpelweg minder vaak in de supermarkt en dus in de verleiding om extra spullen te kopen. 

Meest recente update: februari 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie