Home » Ondernemen » Bore out op het werk, bijna net zo erg als een burn out?

Bore out op het werk, bijna net zo erg als een burn out?

Leestijd: 7 minuten

De meesten van ons kennen wel iemand met een burn out, maar ken je ook mensen met een bore out? Het is een term die gebruikt wordt voor mensen die klachten ondervinden omdat ze geen voldoening meer halen uit hun werk en/of weinig te doen hebben en dit kan zelfs gevaarlijk zijn.

We gaan het in dit artikel daarom hebben over een bore out en mogelijke oplossingen. We gaan daarnaast in op de bore out symptomen en vertellen je hoe je een bore out kunt herkennen.

Wat is een bore out?

Een bore out is een situatie waarin je gestrest bent doordat je weinig te doen hebt op je werk, je geen voldoening meer haalt uit je werk en/of erg repetitief werk doen. Hierdoor kun je als werknemer zelfs ziek worden en de klachten zijn wel te vergelijken met een burn out. 

We vervelen ons allemaal wel eens op het werk. Of we nu een taak moeten doen waarbij we de hele dag naar een Excel sheet moeten kijken of gewoon al dagen met dezelfde werkzaamheden bezig zijn. Hoort er allemaal bij.

Het wordt een probleem wanneer je geestelijk helemaal uitcheckt op je werk voor een lange termijn. Je bent na een uurtje al klaar met je werk en doet de rest van de dag alsof je aan het werk bent. Over een lange periode kan dit je opbreken. Wij mensen hebben nou eenmaal uitdaging nodig. De een meer dan de ander.

Weinig te doen hebben gaat op termijn aan je vreten, hoewel het voor veel mensen in eerste instantie leuk klinkt. De dagen gaan heel langzaam en de druk om toch voor te doen komen dat je het druk hebt bij collega’s wordt groter. Op termijn kan dit zorgen voor grote gezondheidsklachten die je wilt voorkomen.

Wat is het verschil tussen een bore out en een burn out?

Het verschil tussen een bore out en een burn out zit in de oorzaak. Bij een bore out ondervind je klachten doordat je over een langere periode onder je grens presteert en geen voldoening haalt uit je werk. Bij een burn out wordt er over een langere periode te veel van je gevraagd en draai je in feite boven je touren. 

De gevolgen zijn hetzelfde. Grote klachten rondom je gezondheid en mentale gesteldheid. Interessant dus dat onderbelasting (bore out) vergelijkbare negatieve resultaten heeft dan overbelasting (burn out).

Wat zijn de bore out symptomen?

De bore out symptomen hebben te maken met je geestelijke gesteldheid en vertalen zich naar je lichaam. Het heeft onder andere te maken met concentratie, de kwaliteit van je slaap en de stress die je ervaart. Hieronder een lijst met alle bore out symptomen:

 • Slechte kwaliteit van slaap
 • Je niet meer kunnen concentreren op dingen die er wel toe doen
 • Weinig energie en zin om wat te gaan doen
 • Geheugenproblemen
 • Moeite om beslissingen te maken
 • Een slecht zelfbeeld
 • Prikkelbaar
 • Je schuift zelfs de kleinste taken voor je uit
 • Machteloosheid op de werkvloer
 • De tijd lijkt heel langzaam te gaan
 • Het gevoel geleefd te worden

Het makkelijkste om de symptomen van een bore out duidelijk te maken is om een voorbeeld te geven. Als je bijvoorbeeld net een nieuwe baan hebt, aan een nieuwe klus bent begonnen of zelfs een eigen bedrijf begint sta je ‘aan’.

Je luistert aandachtig naar je collega’s, hebt zin om nieuwe dingen te leren en voor je het weet is de dag weer voorbij. Na een dag werken ben je trots op wat je gedaan en geleerd hebt en door al die nieuwe indrukken slaap je heerlijk. Ook nadat je opgestaan hebt krijg je zin om weer aan de slag te gaan. Alles is nieuw en dat zorgt voor uitdaging.

Een bore out is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Je weet voordat je naar je werk gaat al dat er weinig te doen is en dat je geen voldoening haalt uit je werk. Het werk is altijd hetzelfde en je begint je af te vragen waarom je het altijd moet doen. 

Alles gaat een beetje langs je heen en je vraagt je constant af waarom de tijd niet wat sneller gaat. Je bent nergens in ondergedoken en kijkt dus constant op de klok.

Naar mijn idee zie je een bore out dan ook sneller op een kantoorbaan waarbij de werkzaamheden repetitief zijn. Voor een verpleger in het ziekenhuis bijvoorbeeld zijn de werkzaamheden ook vergelijkbaar op een normale dag. 

Door het contact dat er constant is met nieuwe mensen en collega’s en de chaos die er heerst, word je meegenomen in die sleur en gaat de dag sneller. Ook help je natuurlijk mensen, waar je weer voldoening uit kunt halen.

Wat zijn de oorzaken van een bore out?

De oorzaken van een bore out zijn talrijk, maar hebben te maken met een te lage druk op jezelf. Het werk is te makkelijk dat je doet, herhaalt zich constant waardoor je het op de automatische piloot kunt doen en is meestal te weinig. Bovendien kun je het gevoel hebben dat je nutteloos werk doen en weinig ‘bijdraagt’. Voorbeelden van oorzaken van een bore out zijn:

 • Een te makkelijke functie
 • Te weinig werk
 • Heel eentonig werk
 • Geen mentale uitdaging
 • Weinig ruimte voor creativiteit
 • Geen ruimte voor eigen invulling van je werk
 • Dagen die er altijd hetzelfde uit zien
 • Weinig contact met nieuwe mensen

Wat zijn de bore out klachten?

De bore out klachten herken je aan de symptomen zoals eerder genoemd op deze pagina. Je hebt geen plezier meer in je werk en raakt hierdoor gestrest. Dit zorgt voor een moeheid, dat je prikkelbaar bent en minder zelfvertrouwen hebt. Het zorgt ervoor dat de kwaliteit van je werkende leven omlaag gaat, waardoor je ook in je privéleven minder wilt ondernemen. 

De gevolgen hiervan kunnen groot zijn zoals iedereen wel eens gezien heeft bij iemand met een burnout. De stress die je ervaart in je werkleven vertaalt zich op een gegeven moment naar je privéleven en als hier niets aan gedaan wordt, kun je zelfs in een depressie terecht komen. 

Hoe kom ik van mijn bore out af?

De eerste stap om van je bore out af te komen is door de signalen bij jezelf te herkennen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb ik nog plezier in mijn werk?
 • Heb ik genoeg uitdaging in mijn werk?
 • Is mijn werk iedere dag hetzelfde?
 • Gaat dit veranderen op korte termijn?
 • Staat er nieuwe uitdagingen voor me klaar?
 • Zit ik iedere dag maar naar een computer te staren in plaats van werk te doen?

Veel van deze vragen geven je een beter beeld over je staat van zijn op de werkvloer. Mensen hebben uitdaging nodig en als dit vooruitzicht er niet is en je geen voldoening meer haalt uit je werk dan moet je oppassen.

Dat gezegd hebbende is het heel moeilijk om van een bore out af te komen, ook al denk je dat je ermee te maken hebt. Dit komt doordat je op dat moment voor een langere periode ‘getraind’ bent om constant dezelfde dingen te doen. Grote veranderingen zijn op dit moment het beste, maar dat is ook heel lastig. Een bore out verhelpen kan onder andere door de volgende dingen te doen:

 • Een nieuwe functie zoeken bij je huidige werkgever waar je enthousiast over bent. Zoek bijvoorbeeld contact met HR
 • Neem meer verantwoordelijkheid en ben proactief met alle nieuwe opdrachten
 • Stel jezelf doelen die je uitdagen
 • Zorg voor een duidelijke structuur in je werk zodat je niet alle taken voor je uit schuift
 • Weet dat werken niet alles is in het leven en neem de ‘passieve’ houding niet mee naar huis
 • Begin in je vrije tijd een nieuwe hobby
 • Start een eigen bedrijf waarin je je ei kwijt kunt.

Met name over dit laatste vertel ik je graag meer aan de hand van een persoonlijk voorbeeld. Hierbij lees je ook een handige tip die mij geholpen heeft een bore out te voorkomen.

Voorkom een bore out met ondernemen

Ondernemen is het mooiste vak wat er is, ongeacht wat je doet. Ik ben me ervan bewust dat niet iedereen in een ‘saaie baan’ zomaar kan gaan ondernemen. Dat zou helemaal niet handig zijn en zelfs onverantwoord. Toch is het belangrijk dat je iets zoekt waar je je ei in kwijt kunt. Kan dit niet binnen je baan of een nieuwe baan? Dan kan een eigen bedrijf beginnen een mooie afleiding zijn.

Iedereen heeft een hobby. Of dat nu kunst is, gamen, beleggen of klussen. Een hobby is per definitie iets waar je voldoening uit haalt en wat je leuk vindt. Je hebt zelf de keuze gemaakt om het te doen.

Om meer uitdaging in je leven te krijgen kun je ervoor kiezen om in die paar uurtjes die je vrij hebt (op kantoor) in je vrije tijd om van je hobby een eigen bedrijfje te beginnen.

Dit is iets nieuws waar je veel over moet leren. Over het vakgebied ben je enthousiast, maar hoe zet je dit in de markt? Om mezelf als voorbeeld te gebruiken. Ik vond zoekmachine optimalisatie leuk toen ik hier jaren geleden per ongeluk mee begon, maar tijdens mijn baan en studie kon ik hier niets mee.

De doelloze uren Netflix op de bank ruilde ik in voor het starten van mijn eigen affiliate website. Stap 1. Hoe maak ik een website om zoekmachine optimalisatie te doen? Stap 2. Hoe schrijf ik goede teksten. Stap 3. Hoe kan ik hier iets meer verdienen? Stap 4. Ik verdien nu iets, hoe kan ik dit verhogen/verbeteren. Stap 5. Hoe kan ik dit sneller laten groeien?

Deze 5 stappen hebben letterlijk jaren geduurd en ik heb hier veel voldoening uitgehaald. Eerst leren hoe nieuwe dingen werken, dat onder de knie krijgen en er vervolgens een paar euro meer verdienen om uiteindelijk te kunnen leven van die ene website die ik jaren geleden uit interesse ben begonnen. Dat geeft pas voldoening!

Zelfs met een saaie baan die zorgt voor de rekeningen heb je nog genoeg tijd over om andere leuke dingen te doen. Een eigen bedrijf beginnen kan daarom een goede oplossing zijn om alle symptomen van een bore out te verhelpen.

Werken in het buitenland 

Merk je dat je in een bore out dreigt te komen? Ga er een tijdje tussenuit. Een nieuwe omgeving kan je helpen om jezelf weer te resetten. Ik probeer dit zelf ieder jaar te doen. Dan ga ik gewoon op een ‘Workation’ (ja ik haat de term ook..) en werk ik een tijdje in een andere omgeving. 

Ik doe hier gewoon hetzelfde werk, maar door alle nieuwe indrukken om me heen in het leven buiten het werk haal je toch meer voldoening uit je baan. Nieuw eten proberen, nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe indrukken opdoen van alle mooie plekken die je bezoekt. Dat is wellicht de leukste manier om een bore out te voorkomen.

Verder lezen over het starten van je eigen bedrijf:

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie