Je break even ROAS berekenen staat aan de basis van succesvolle advertenties. De return on ad spend is dé graadmeter voor Google Ads waarop je stuurt en advertentiecampagnes op maakt. Met onderstaande break even ROAS calculator doe je dat heel eenvoudig.
Na de rekentool gaan we verder met de ROAS definitie, verdere uitleg over de ROAS berekening en handige tools om je return on ad spend te verbeteren die wij dagelijks gebruiken voor al onze websites en klanten.
Onderaan onze pagina vind je onze beste tip waarmee je je advertenties nog beter kunt sturen dan de ROAS, namelijk de POAS. Alle winst wordt hierbij meegenomen, niet alleen de revenue on ad spend.
Ben je het zat om niet hoog in Google te staan?
Met de juiste tools doe je eenvoudig zoekwoorden onderzoek, kijk je de werkende strategieën af van je concurrenten en werk je met data aan een gedegen strategie! Code: "hoebeginik" lifetime korting.
Break-even ROAS berekenen
Wat is ROAS?
De ROAS is de verhouding tussen geld dat je investeert in je advertenties en de euro’s die je eruit krijgt. Hoeveel geld krijg je onder aan de streep als je er X euro in investeert. Dit is een belangrijke metric binnen Google Ads. Hierop stuur je namelijk naar winstgevende campagnes.
Iedereen kan een advertentie aanmaken en de geldkraan open draaien. Het gaat echter om resultaten behalen. Je wilt iedere campagne zo winstgevend mogelijk draaien en dat doe je door op de eerste plaats de ROAS te berekenen. Zonder weet je niet hoe je de campagnes moet sturen. De ROAS is je Return On Investment, ook wel Revenue On Ads Spend.
Hoewel dit voor de meesten logisch klinkt, valt dit in de praktijk behoorlijk tegen kunnen we uit ervaring vertellen. Hoe vaak Chris (onze Ad specialist pur sang) tijdens zijn Audits geen campagnes tegenkomt waarbij dit echt waardeloos ingesteld is..
De effectiviteit van een marketingcampagne en in het bijzonder van Google Ads valt en staat bij het berekenen van de ROAS. Met onze handige ROAS calculator hierboven heb je binnen een mum van tijd je break even roas in kaart gebracht. Dit kun je vervolgens gebruiken om je campagnes succesvol in te richten en écht te sturen op je advertentiekosten.
Een goed voorbeeld is het sturen op ROAS. Bij talloze campagnes is het hierdoor namelijk snel inzichtelijk welke campagnes goed draaien (lees: boven de break even ROAS) en welke campagnes nog aandacht nodig hebben of zelfs uit moeten.
Wil je het helemaal goed doen? Stuur dan op de POAS. Hierbij worden alle kosten van je bedrijf meegenomen in je winstberekening, die je vervolgens kunt gebruiken binnen Google Ads. Onderaan op deze pagina vertellen we je meer over de tool ProfitMetrics die wij hiervoor gebruiken.
ROAS definitie
De definitie van ROAS is letterlijk Return On Ad Spend of Revenue On Ad Spend. Hoeveel geld krijg je als je er een X bedrag instopt. Hoewel je dit voor iedere soort marketing kunt gebruiken leent het berekenen van je ROAS zich in het bijzonder goed voor Google Ads campagnes. Uiteraard hoor je vergelijkbare berekeningen te maken met facebook advertenties en alle andere relevante kanalen.
ROAS berekenen
Je ROAS berekenen is zoals ik al aangaf de eerste stap voor succesvolle online marketing activiteiten. Met onze ROAS rekentool eerder op deze pagina heb je dat snel gefixt. Ik zal die tool hier van verder toelichten. De enige dingen die je nodig hebt zijn:
- Inkoopkosten per product
- Verzendkosten per order
- Transactiekosten
- Overige kosten per order
- Je verkoopprijs
Met deze data kun je per product je ROAS berekenen. Nogmaals, doe dit ook echt per product zodat je kunt sturen op een doel ROAS binnen je Google Ads account. ROAS is een afkorting voor Return On Ad Spend en uiteindelijk is jouw doel om een hoge ‘return’ te krijgen. Daarvoor moet je wel eerst weten wat je break even ROAS is natuurlijk.
Waarom is de return on ad spend zo belangrijk?
De ROAS is belangrijk omdat je hierdoor precies weet hoe je je campagnes moet sturen. Je kunt zoals ik al zei de geldkraan eenvoudig open draaien, maar hoe weet je of zo ook echt wat opleveren?
Als je één product verkoopt is dat niet zo moeilijk. Je komt er vanzelf achter dat je geld op is.. Heb je echter een groot assortiment? Dan zou het best kunnen zijn dat je van je 100 campagnes 15 op een slechte ROAS hebt draaien. Dit betekent dat je op 15 % van al je campagnes geld verliest.
De andere campagnes kunnen dan nog zo goed draaien, maar geld verliezen hoor je tot het minimum te beperken. Het belang van de ROAS zit hem dan ook echt in de effectiviteit van je advertentiecampagnes. Zonder deze data ben je feitelijk met hagel aan het schieten om er maar een mooi marketing spreekwoord in te gooien.
Hoe groter je webshop en campagnes, hoe belangrijk dit inzicht in de effectiviteit is. Helemaal in shopping en performance max campagnes is dit dé tool om op te sturen.
Er zijn daarnaast ook nog andere tools die je kunt gebruiken (Onze PRO tip: de POAS -> By far de beste metric om mee te werken in Google Ads! Hierover vertellen we je meer aan het einde van dit artikel) en KPI’s die je kunt raadplegen, maar zonder de ROAS wensen we je veel succes met je advertentie campagnes.
Wat is een goede ROAS?
Een goede ROAS is een winstgevende ROAS. Stap 1 is het berekenen van een Break Even ROAS. Alles hierboven is in principe winstgevend en zou je kunnen bestempelen als een goede ROAS. Toch ben je er dan nog niet helemaal.
Als bedrijf heb je namelijk ook te maken met andere kosten, zoals je kantoor, personeel en verzin er nog maar wat bij. Al die kosten moet je dekken met de winst die je overhoudt, onder andere van de verkopen via ads. Het is dus belangrijk om er een goede marge overheen te rekenen.
Laten we zeggen dat je een Break Even ROAS hebt van 1.5. Als je al je kosten in kaart gebracht hebt met je boekhoudprogramma weet je ook ongeveer hoeveel geld je daarnaast nodig hebt voor een gezonde bedrijfsvoering. Je zou in dit geval kunnen sturen op een ROAS van 3 of zelfs meer afhankelijk van je de markt en de producten die je verkoopt.
Zie je een aantal campagnes waarbij je deze ROAS eenvoudig haalt? Dan kun je overwegen om je advertentiebudget te verhogen. Deze campagnes blijken namelijk erg winstgevend en naar ons idee zou je daar dus harder op in moeten zetten. De gemaakte advertentiekosten zorgen hierbij voor meer euro’s die terugkomen dan andere campagnes.
Wat is een lage ROAS?
Een lage ROAS is een ‘return on ad spend’ onder je break even ROAS. Dit betekent dat je meer geld in je ‘marketingmachine’ stopt dan dat er aan het einde van de rit uit komt. Je maakt verlies op deze campagnes en moet er dus geld bij leggen.
Dit kan aan veel dingen liggen en het is voor ons moeilijk om hier dus specifiek voor jou iets over te zeggen. Dingen die je zou kunnen doen om je ROAS te verbeteren zijn in de basis:
- Je verkoopprijs verhogen
- Je inkoopprijs verlagen
- Advertenties verbeteren
Handige tool om het rendement op je advertenties te verbeteren
Eén manier om je ROAS te verbeteren is om te kijken naar de slecht presterende zoekwoorden en deze uit te sluiten. Als goede Google Ads marketeer is dit één van de taken die je hierbij kunnen helpen. Er zijn echter talloze tools die andere nuttige taken voor je kunnen vervullen, waaronder Clickcease en ProfitMetrics.
Clickcease
Clickcease is een hele handige software die je helpt om bot traffic van je advertenties te weerhouden. Een interessant feitje is dat wereldwijd ongeveer 30,2% (bron) van al het verkeer op het internet afkomstig is van bots. Je denkt er wellicht niet over na, maar dergelijke bots komen ook voor in bijvoorbeeld Google Shopping.
Je kunt je voorstellen dat wanneer je voor iedere klik moet betalen, dit grapje je op termijn veel geld zal kosten. Iedere klik die je inkoopt ‘voor een bot’, is geld dat je niet meer uit kunt geven aan echte bezoekers. Voor PPC campagnes is clickcease daarom heel geschikt.
Clickcease is een eenvoudig te installeren software die je ads campagnes beschermen tegen bot traffic. Voor zowel de grotere- als kleine accounts bespaart dit je op jaarbasis enorm veel geld. Onze klanten sluiten wij altijd direct aan bij Clickcease en hiermee besparen ze gemiddeld tussen de 10 en 30% per maand op hun adkosten!
Dit bedrag kan vervolgens geïnvesteerd worden in échte bezoekers die wel iets bij je kopen. Een directe verhoging van je ROAS dus, een échte aanrader voor iedereen die acties bezig is met advertentiecampagnes.
🏆 ProfitMetrics
Profitmetrics is by far de beste tool die je kunt gebruiken voor het draaien van winstgevende advertenties. De grote kanttekening die je hoort te maken bij het sturen op een ROAS zijn de overige kosten van je bedrijf. Het is natuurlijk mooi dat je winst maakt op je advertenties, maar maak je genoeg winst om ook de andere bedrijfskoten te dekken?
Hiervoor kun je ProfitMetrics gebruiken. Dit is een handig dashboard waar je automatisch al je order in kunt laden. Direct wordt er voor je jouw winstmarge berekend. Het mooie aan het hele verhaal is dat je ook je bedrijfskosten zoals marketing etc in deze rekening kunt verwerken. Aan het einde van de rit zie je precies hoeveel winst je hebt gemaakt per dag, week, maand of welke periode dan ook.
Dit alles wordt uitgedrukt in de POAS. Dit staat voor Profit On Ads Spend. Dit gaat dus nog een stuk dieper dan de ROAS. Niet alleen weet je hoeveel winst je maakt op je advertenties, maar je krijgt de POAS te zien voor je hele bedrijf. Dus is dus je netto winst van je hele organisatie.
Deze POAS kun je gebruiken binnen Google Ads en hier zit de kracht van ProfitMetrics. Je kunt met behulp van deze tool dus sturen op POAS en niet op ROAS, waarbij je een gedeelte van de kosten (bedrijfskosten) buiten beschouwing laat. Om écht te optimaliseren van winst maak je dus gebruik van de POAS. Andere enorm handige voordelen van ProfitMetrics zijn:
- Met de POAS maak je de daadwerkelijke winst inzichtelijk, niet alleen je omzet (zoals bij de ROAS)
- Conversion Booster voor Google Ads: met behulp van client side tracking krijg je maar liefst 17% meer sales data in je campagnes. Normaal gesproken gaat deze data verloren en op verloren data kun je niet sturen
- Je kunt daadwerkelijk je campagnes sturen op je winst. Geen ‘gokjes’ meer over ROAS berekenen en daarop de geschatte winst. Met ProfitMetrics stuur je op de winstgevendheid van je bedrijf
Onze ervaring met de break-even ROAS en de extra tools
Met ons bedrijf doen we veel aan Google Ads. De ROAS is dan ook een term die we veel voorbij zien komen en waarop we advertenties sturen. De break even ROAS berekenen is essentieel voor iedere ads campagne om winstgevend te zijn. Anders schiet je maar wat met hagel. Door de POAS te gebruiken kun je dit zelfs nog verbeteren doordat je stuurt op daadwerkelijke winst in plaats van op revenue on ads spend.
Met onze handige break even ROAS calculator kun je eenvoudig je ROAS berekenen en dus bepalen waarop je je advertenties moet optimaliseren. Omzet is leuk, maar je wilt er winst mee maken anders is het snel gedaan met je bedrijf.
We raden je daarom aan om ProfitMetrics te gebruiken als je Google Ads écht serieus neemt. Maak hier een gratis account aan en kijk eens rond. Als Google Ads specialist met jaren ervaring kan ik met overtuiging zeggen dat dit by-far de beste tool is voor de Google Ads specialist!
De handige tool die we noemden, Clickcease, gebruiken we daarnaast voor al onze klanten. Als je je marketing écht goed wilt aanpakken raden we dit aan. Alle beetjes besparing op je ad budget kun je weer nuttig uitgeven. Iedere nutteloze euro die je verspeelt, scheelt je jouw ROAS in opbrengst!
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties