Home » Ondernemen » Brutowinst, wat is het en hoe bereken je brutowinst?

Brutowinst, wat is het en hoe bereken je brutowinst?

Leestijd: 2 minuten

Ondernemen is leuk, maar hoeveel verdien je eigenlijk met je activiteiten? Een van de gegevens die hiervoor interessant zijn is de brutowinst. In dit artikel vertel ik je precies wat de bruto winst is en gaan we in op de vraag: hoe bereken je brutowinst? 

Wat is brutowinst?

Brutowinst is je omzet minus de inkoopkosten hiervan. Je kunt dus wel stellen dat het de opbrengst is van je verkopen zonder hierbij rekening te houden met andere bedrijfskosten.

Voorbeeld brutowinst

Het makkelijkste voorbeeld van de bruto winst is bij de verkoop van producten. Verkoop je bijvoorbeeld 100 computers met een waarde van € 2000? Dan is je omzet € 200.000. Bij een inkoop op de computers van € 1000 (€ 100.000) zou je bruto winst € 100.000 zijn.

Hoe bereken je brutowinst?

De brutowinst berekenen is eenvoudig. De brutowinst formule is: 

Bruto winst = omzet – inkoopkosten

Het is hiervoor belangrijk dat je wel de goede data gebruikt. Met bijvoorbeeld een boekhoudprogramma kun je op ieder moment deze data inzien en raadplegen. Je verkopen en kosten staan namelijk in de software.

De brutowinst is automatisch terug te vinden op de winst- en verliesrekening. Het enige wat je moet doen is je verkopen en kosten bijhouden in deze software. We raden dit dan ook aan, want deze administratie moet je toch bijhouden. Hieronder enkele populaire aanbieders in Nederland.

 

Wat heb ik aan de brutowinst?

De brutowinst is een goede indicatie hoeveel impact je verkopen hebben. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om de brutowinstmarge te berekenen. Hieraan kun je zien hoeveel procent van de verkopen je behoudt voor je verdere bedrijfsvoering.

Bruto is niet netto en aan de formule voor de brutowinst berekenen kun je zien dat nog niet alle kosten eraf zijn. De kosten voor je bedrijfsvoering (personeel, pand, etc) moeten allemaal nog van de brutowinst af.

Door de brutowinstmarge te berekenen kun je zien of je genoeg marge pakt om deze kosten te dragen. Zie je dat je een lage brutowinst hebt? Dan is het zaak om deze marge te vergroten. Bijvoorbeeld door je prijs te verhogen of de inkoopwaarde te verlagen met schaalvoordelen.

Conclusie 

De brutowinst is een belangrijke metric voor ieder bedrijf. Het geeft aan hoeveel geld je overhoudt van iedere verkoop. De brutowinst kun je vervolgens gebruiken om de rest van je bedrijfsvoering te bekostigen en jezelf uit te betalen. 

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie