Home » Ondernemen » BTW op verzendkosten, waarom wel als ondernemer?

BTW op verzendkosten, waarom wel als ondernemer?

Leestijd: 3 minuten

Begin dit jaar ben ik vader geworden, gefeliciteerd, dankjewel! Maar daar wou ik het niet over hebben. We hebben leuke babykaartjes gevonden en nu postzegels kopen en wat valt mij op? Je betaalt helemaal geen belasting over post en dat is gek, want als ondernemer belast ik verzendkosten wel. 

Onbewust heb ik dat altijd zo gedaan, maar hoe zit dat nu eigenlijk? Waarom en hoe belasten we onze producten die verzonden worden? In dit artikel zal ik kort uitleggen waarom we btw over verzendkosten betalen en hoe je de portikosten & BTW moet berekenen. Portikosten wou ik altijd al eens noemen. Mijn oma zei nooit verzendkosten, maar oldschool portikosten. Het is gewoon hetzelfde.

BTW op verzendkosten: Hoe werkt dat eigenlijk?

De btw op je verzendkosten hanteer je hetzelfde tarief als het verkochte product, in mijn geval altijd 21%, maar dit hangt af van je product. In Nederland hebben we 2 tarieven, die van 9% en de meest voorkomende 21%.

BTW op verzendkosten naar het buitenland

De BTW op verzendkosten naar het buitenland hangt af van de regels van het land waar het product naar toe gaat. We zien steeds vaker ondernemers die in heel Europa zakendoen en online webshops die met dropshipping werken en zo de hele wereld bedienen. 

Soms moet de BTW op verzendkosten afzonderlijk worden vermeld op de factuur. Terwijl in andere landen de BTW wordt opgenomen in het totale bedrag dat in rekening wordt gebracht. Het is ook mogelijk dat verzendkosten btw vrijgesteld zijn zoals bij sommige internationale verzendingen bijvoorbeeld. Het verschilt per land buiten de EU en hangt af van verschillende factoren, zoals product, bestemming of wetgeving.

Enkele tips om bij het verzenden naar het buitenland:

  1. Onderzoek de lokale belastingwetten: Iedere regio of land heeft specifieke wetten en voorschriften met betrekking tot BTW op verzendkosten. Het is verstandig om vertrouwd te raken met de lokale belastingwetten om achteraf akelige verrassingen te voorkomen.
  2. Informeer bij de klant: Bij twijfel vraag om informatie over BTW en verzendkosten, vaak hebben zij gedetailleerde informatie uit hun land dat je kan helpen. 
  3. Raadpleeg een professional: Het kan hard in de cijfers gaan lopen als je een goed lopende webwinkel hebt die over de hele wereld actief is. Een klein foutje kan dan grote gevolgen hebben. In dit soort gevallen kan het geen kwaad om contact op te nemen met een professional.

Ga je ondernemen in het buitenland en met name buiten de Europese Unie? Laat je dan vooraf heel erg goed adviseren wat de regels zijn. Om te voorkomen dat je achteraf een onaangename verrassing krijgt van de belastingdienst.

Waarom betalen we eigenlijk BTW over verzendkosten?

Zodat je geen belasting kan ontduiken. De belastingdienst heeft daar slim over nagedacht bij het maken van deze regel. Hiermee voorkomen ze dat een product waar je 21% btw over betaald, goedkoper aan gaat bieden. En je het verschil bij de verzendkosten berekend, waar je dan 0% btw over zou betalen zoals bij een postzegel. Je kan je wel voorstellen dat de belastingdienst dat feestje liever niet mee viert. 

Conclusie, je moet btw op verzendkosten rekenen als ondernemer

Als ondernemer ben je verplicht btw op verzendkosten te rekenen. Waar de postzegels btw vrij zijn, geldt dat niet voor het verzenden van producten. Dat is ook logisch, anders zou je belasting kunnen ontduiken door de verzendkosten te misbruiken. In Nederland betalen we over het algemeen 21% en dat tarief gebruik je ook bij de btw over verzendkosten. Verkoop jij producten uit een ander tarief bijvoorbeeld 9%, dan gebruik je logischerwijs dat tarief.

Heb jij een online webshop net als ik, houdt dan rekening met de belastingwetten in het land waar je product heen gaat. Binnen de Europese Unie zijn vrijwel alle regels gelijk. Gaan jouw producten buiten Europa dan is het raadzaam om je te verdiepen in de wetten uit die regio. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen op de vraag: Btw op verzendkosten? Het antwoord is dus Ja. 

Veelgestelde vragen

BTW verzendkosten

Zit er btw op verzendkosten is een vraag die we vaak krijgen en het antwoord is ja. Je betaalt btw over producten die je verzendt met de post.

Zit er btw op postzegels? Nee, en dat komt omdat de post onder Universele Dienstverlening UD valt, de Postwet en daarom is het vrij van btw. 

Meest recente update: oktober 19, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie