Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Ondernemen 9 BTW Verlegd: Hoe werkt BTW verleggen & btw in rekening?

BTW Verlegd: Hoe werkt BTW verleggen & btw in rekening?

BTW Verlegd
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

januari 26, 2024 @ 3:23 pm

Leestijd:
2 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

januari 26, 2024 @ 3:23 pm

Leestijd: 2 minuten

In de wereld van ondernemerschap en belastingen is de term “BTW verlegd” een belangrijk begrip. Dit artikel geeft je een uitgebreid inzicht in wat BTW verleggen inhoudt, de regelgeving eromheen, en hoe het de BTW-aangifte beïnvloedt.

Of je nu een ZZP’er bent of een groter bedrijf runt, het begrijpen van de verleggingsregeling is cruciaal voor correcte facturatie en belastingaangiften. Btw in rekening brengen gebeurt in de meeste gevallen, maar weet jij wanneer dit niet moet?

Je boekhouding eenvoudig regelen?

Welk boekhoudprogramma past het beste bij jou?

Stroomlijn je bedrijfsvoering & ontdek je opties
vind boekhouding die bij je past

Wat is BTW Verlegd?

“BTW verlegd” is een regeling waarbij de verantwoordelijkheid voor het betalen van BTW verschuift van de leverancier naar de afnemer. Deze situatie doet zich vaak voor bij transacties tussen bedrijven, met name in bepaalde sectoren zoals de bouw, schoonmaak, of bij internationale handel.

Het principe hierachter is dat de BTW niet door de leverancier, maar door de afnemer wordt aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst. Je stelt in principe een factuur zonder btw op, dit heeft ook wel een vergelijkbaar effect met een 0% btw tarief. Het is belangrijk dat BTW verlegd ook op de factuur komt te staan. Met de meeste boekhoudprogramma’s kun je dit per klant automatisch instellen (afhankelijk van het land bijvoorbeeld).

Wanneer en Hoe BTW Verleggen?

De toepassing van de verleggingsregeling is afhankelijk van verschillende factoren. Enkele veelvoorkomende situaties zijn:

  1. Internationale Handel: Wanneer je diensten of goederen levert aan bedrijven in andere EU-landen of daarbuiten.
  2. Specifieke Sectoren: Zoals de bouwsector, waar onderaannemers vaak de BTW verleggen naar de hoofdaannemer.
  3. Bepaalde Goederen en Diensten: Zoals de levering van mobiele telefoons, chips, en bepaalde diensten in de telecommunicatie en schoonmaak.

Facturering bij BTW Verlegd

Als een ondernemer de BTW verlegt, moet dit duidelijk op de factuur worden vermeld. Dit betekent dat de factuur de vermelding ‘BTW verlegd’ bevat en het BTW-identificatienummer van de afnemer. De leverancier berekent geen BTW, maar de afnemer is verantwoordelijk voor de aangifte en afdracht van deze BTW.

BTW-Aangifte bij Verlegde BTW

De BTW-aangifte vraagt om extra aandacht wanneer de BTW verlegd is. Hierbij moet je als ondernemer:

  • Als Leverancier: De omzet waarover je de BTW hebt verlegd, aangeven in de BTW-aangifte.
  • Als Afnemer: Aangeven hoeveel BTW er naar jou is verlegd en deze BTW als voorbelasting aftrekken, mits je deze goederen of diensten gebruikt voor belaste bedrijfsactiviteiten.

Conclusie

Het correct begrijpen en toepassen van de BTW verleggingsregeling is essentieel voor elke ondernemer die te maken heeft met BTW-plichtige transacties. Het niet alleen helpt bij het naleven van fiscale regels, maar zorgt ook voor een soepelere bedrijfsvoering en een correcte afhandeling van de BTW-aangifte.

Veelgestelde Vragen over BTW Verleggen

  1. Wat Betekent BTW Verlegd op een Factuur?
    • Dit betekent dat de BTW-verplichting is overgedragen van de leverancier naar de afnemer.
  2. Hoe Vul Ik de BTW-Aangifte in Bij Verlegde BTW?
    • Als leverancier geef je de omzet aan waarover de BTW is verlegd. Als afnemer geef je de ontvangen verlegde BTW aan en trek je deze af als voorbelasting.
  3. Wanneer Moet Ik BTW Verleggen?
    • Dit is afhankelijk van je sector, de aard van de transactie, en of je zaken doet met buitenlandse bedrijven.
Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Je bedrijf optimaliseren?

Bekijk onderstaande pagina's en ontdek de mogelijkheden!

Voor je administratie Voor je bedrijfsvoering
Calculator Icon
0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj schrijft vanuit zijn eigen expertise als ondernemer en online marketeer dagelijks op hoebeginik.nl. Na zijn studie marketing is hij direct als ondernemer aan de slag gegaan. Eerst als kleine zzp'er, toen samen met Chris. Inmiddels hebben ze samen een groot bedrijf, nemen personeel aan en hebben ze hun bedrijf laten groeien tot een zeer winstgevende onderneming. Deze expertise op de verschillende gebieden van ondernemerschap, marketing en beleggen (want dat doen ze met hun geld), delen ze met jou. Hierdoor bespaar je jezelf veel tijd en kun je fouten voorkomen. Heb je vragen voor Kaj, stuur dan vooral een bericht.