Hoe zit het met de BTW buiten de EU? Een veel voorkomende vraag als je handel doet met andere landen die zich niet in de Europese Unie bevinden. Zomaar iets doen in je boekhouding is nooit verstandig en daarom leggen we je in dit artikel precies uit hoe je BTW moet verleggen in het buitenland. Hoe zit het met de diensten buiten EU btw aangifte?
BTW buiten EU
BTW buiten de EU is altijd een lastige kwestie. Dit komt voornamelijk omdat de Belastingdienst hier redelijk vaag over is. In sommige gevallen ben je belast in Nederland, in andere gevallen moet je Belasting betalen in het land waar de producten binnenkomen en weer in andere gevallen moet je 0% BTW rekenen.

Goederen die je levert aan bedrijven buiten de EU zijn in de meeste gevallen in Nederland belast (inkoop). Zodra je ze verkoopt aan landen buiten de EU hoef je hier geen BTW over te rekenen en kun je 0% BTW op de factuur zetten.
Belangrijk is om in dit geval wel aan te kunnen tonen dat je producten uitgevoerd hebt. Hetzelfde geldt voor wanneer je klanten de producten bij je op komen halen. Ook in dat geval moet je het uitvoerbewijs opnemen in je boekhoudprogramma. Een bewijs van transport of iets dergelijks is hiervoor voldoende.
Als je diensten levert (en nu wordt het nog ingewikkelder) is het weer anders. In de meeste gevallen maak je een factuur op zonder BTW en neem je deze diensten ook niet op in je BTW aangifte. Bijvoorbeeld in het geval van onroerende zaken is de dienst belast in het land waar de onroerende zaak staat.
BTW verlegd buitenland
Als je zaken doet met landen binnen de EU dan kun je te maken krijgen met de verlegging van de BTW. De afnemer hoort dat in het eigen land belasting te betalen. Lever je diensten aan het buitenland en doe je dit aan een particulier? Dan bereken je bijvoorbeeld gewoon belasting op je diensten.

Lever je diensten aan een onderneming (met een btw nummer) dan heb je te maken met intracommunautaire diensten. De dienst is dan belast in het land van de afnemer en dient dit zelf te berekenen en te betalen.
Op de factuur zet je geen BTW bedrag, maar geef je de BTW post ‘BTW verlegd’ op. In ieder boekhoudprogramma kun je hier een regel voor maken. Deze komt in hetzelfde dropdown menu te staan als de 9% en 21% BTW regel.
Je bent daarnaast verplicht om deze dienst op te geven in de ‘opgaaf intracommunautaire prestaties’. Dit gaat volledig automatisch via de beste boekhoudprogramma’s voor zzp.
Ontvang je goederen of diensten vanuit het buitenland? Dan is dit vaak met 0% BTW. Je bent vervolgens zelf verplicht om hierover de BTW te berekenen en dit af te dragen. Dit heet intracommunautaire verwerving is dient ook opgenomen te worden in je administratie.
Bron: Belastingdienst.
Uitzonderingen BTW buiten EU
Om het nog een beetje ingewikkelder te maken zijn er veel uitzonderingen waar weer andere regels voor gelden. Ik zal ze hieronder opnoemen zoals ze vermeld staan bij de Belastingdienst zodat je dit zelf niet uit hoeft te pluizen.
Uitgezonderde diensten geleverd aan ondernemers
- Diensten rondom onroerende zaken
- Verschillende diensten rondom de toegang tot evenementen
- Tijdelijk verhuur van vervoersmiddelen
- Personenvervoer
- Restaurant- en cateringdiensten
Uitgezonderde diensten geleverd aan particulieren
- De overdracht van auteursrecht, octrooien, licentierechten en dat soort dingen
- Reclamediensten
- Diensten zoals advocaten, accountants en ingenieurs
- Financiële diensten en zakelijke dienstverlening
- Transport- en emissiediensten
- Verhuur van vervoersmiddelen
- Personen- en goederenvervoer
- Restaurant- en cateringdiensten
- Diensten rondom cultuur, kunst en sport
- Bemiddelen voor derden
- Onderzoek door deskundigen
- Onroerende zaken
- Telecommunicatie en elektronische diensten
Om zeker te weten hoe het precies zit met de BTW buiten EU voor deze diensten dien je zelf deze tool in te vullen op de website van de Belastingdienst. De uitzonderingen en BTW regels die hierbij horen verschillen per onderneming.
BTW verleggen in het buitenland is vooral verwarrend onderdeel van de boekhouding. Naar mijn idee komt het voornamelijk doordat het zo onduidelijk op papier gezet is. Met behulp van een boekhouder weet je zeker dat je alles goed doet. Je leest hier meer over de kosten voor een boekhouder.
De meeste boekhoudprogramma’s kunnen je daarnaast helpen met het eenvoudig boeken van ‘BTW verlegd buitenland’ op de facturen. Persoonlijk maken we hier iedere maand gebruik van met een klant en de software maakt dit heel eenvoudig. Een van onze favoriete boekhoudprogramma’s vind je hier. Lees hier onze e-Boekhouden review.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties