Home » Economisch nieuws » Bekende belegger Buffett kan weer miljardenwinst bijschrijven

Bekende belegger Buffett kan weer miljardenwinst bijschrijven

Leestijd: < 1 minuut

De bekende Amerikaanse belegger Warren Buffett heeft in het tweede kwartaal een forse winst in de boeken kunnen zetten bij zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Onder de streep hield het bedrijf zo’n 36 miljard dollar over, waar een jaar terug nog sprake was van bijna 44 miljard dollar verlies.

Buffett, ook wel bekend als het ‘orakel van Omaha’, dankt die enorme resultaatverbetering vooral aan het feit dat de aandelen van bedrijven waarin hij belegt, zoals Apple, flink meer waard zijn geworden. Daar profiteerde Berkshire Hathaway in de eerste drie maanden van het jaar ook al van, toen de winst meer dan zes keer zo hoog uitpakte als een jaar eerder. Vorig jaar ging het juist nog erg slecht met de resultaten.

Berkshire Hathaway is al sinds de jaren zestig in handen van Buffett. De firma was aanvankelijk een textielfabrikant maar Buffett transformeerde het bedrijf in een groot zakenimperium. De inmiddels 92-jarige Amerikaan waarschuwde eerder al dat de cijfers van vorig jaar eigenlijk een vertekend beeld gaven. Berkshire Hathaway kiest namelijk voor beleggingen op de lange termijn. Koersschommelingen op kwartaal- of jaarbasis zouden in de ogen van Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger, die al 99 is, geen goede graadmeter zijn.

Kenners kijken bij Berkshire Hathaway daarom liever naar de operationele winst. Die kwam uit op 10 miljard dollar. Dat is het hoogste kwartaalcijfer ooit maar betekent ook weer niet zo’n enorme winstsprong ten opzichte van de meer dan 9 miljard dollar van een jaar terug. Daarbij werden de prestaties vooral vooruit geholpen door goedlopende verzekeringsactiviteiten. Dat compenseerde slechtere cijfers bij andere bedrijven waarin Buffett belangen heeft. Zo zit de belegger ook in spoorbedrijf BNSF waar de verslechterde economische omstandigheden drukten op het resultaat.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie