Home » Beginnen » BV of eenmanszaak, wanneer BV interessant?

BV of eenmanszaak, wanneer BV interessant?

Leestijd: 6 minuten

De afgelopen jaren nemen de belastingvoordelen voor eenmanszaak steeds verder af. Dit komt doordat aftrekposten voor IB-ondernemers worden afgebouwd, hierdoor wordt het omslagpunt om over te stappen op een bv eerder bereikt. 

Na het lezen van dit artikel weet je welke juridische vorm (BV of eenmanszaak) het beste past bij je onderneming. Ook zullen we een vergelijking maken tussen de voordelen van een BV versus de voordelen eenmanszaak.

Eenmanszaak of een BV oprichten?

Wanneer we vergelijken tussen een BV versus eenmanszaak zijn dat de grootst mogelijke tegenpolen. Als je gaat beginnen met ondernemen is het een logische stap om te starten met een eenmanszaak. Bij een beginnende zzp’er blijven de eerste inkomsten, uitgaven en risico’s vaak nog beperkt, in dat geval is een eenmanszaak altijd beter.

Verwacht je hoge omzetten en grote investeringen met een hoog risico te doen? Dan is het oprichten van een BV een verstandige keuze. Het omslagpunt om over te gaan op een BV is bij ieder bedrijf weer verschillend. Win hier altijd extra advies over in bij je accountant of boekhouder.

Wat zijn de verschillen tussen eenmanszaak en BV?

Om te weten welke juridische rechtsvorm het beste past bij je onderneming, moet je goed op de hoogte zijn tussen de verschillen in BV of eenmanszaak. 

De grootste verschillen zitten in fiscale voorwaarden en de aansprakelijkheid; in een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk, in een BV ben je niet privé aansprakelijk. Wanneer er veel geld vloeit door je bedrijf loop je meer risico’s waardoor je al snel niet onder een BV uitkomt. 

In de tabel hieronder kun je de grootste verschillen tussen een BV en eenmanszaak overzichtelijk aflezen.

EenmanszaakBV
Wanneer belastingvoordeel?Bij een winst < € 100.000Bij een winst > € 100.000
InschrijvingInschrijven via KvK– Inschrijving via de notaris
– Inschrijven via de KVK
Meerdere eigenarenNeeJa
Minimaal kapitaalGeen eisen> € 0,01 aandelenkapitaal
RechtsaansprakelijkheidZowel zakelijk als privéNiet privé aansprakelijk
Soorten belastingen– Inkomstenbelasting
– Omzetbelasting
– Dividendbelasting
– Vennootschapsbelasting
– Inkomenstenbelasting
Administratie– Inkomstenbelasting
– BTW-aangifte
– Jaaraangifte
– Loonbelasting
– BTW-aangifte
– Jaarrekening
– Vennootschapsbelasting

Voordelen eenmanszaak tov BV?

voordelen eenmanszaak tov bv

Er zijn diverse voordelen voor een eenmanszaak ten opzichte van een BV. Een eenmanszaak is veel laagdrempeliger en daarnaast heb je bij een eenmanszaak ook veel minder verplichtingen. 

Hieronder vind je een uiteenzetting van alle voordelen van de eenmanszaak. Later in dit artikel gaan we het hebben over de voordelen van een BV boven een eenmanszaak.

Lage inschrijfkosten eenmanszaak

Elke onderneming begint met het inschrijven van je bedrijf. Wettelijk ben je verplicht om je aan te melden bij de KvK. De kosten hiervoor bedragen bij een eenmanszaak eenmalig € 50,-. 

Bij een BV zijn de inschrijfkosten een stuk hoger, omdat je verplicht bent om je ook in te schrijven via een erkende notaris. De inschrijfkosten voor een BV via de notaris zullen minimaal 500 tot 2.000 euro zijn.

Een eenmanszaak heeft veel interessante aftrekposten

Nederland biedt een goed belastingklimaat voor startende ondernemers. Met behulp van aftrekposten en andere fiscale voordelen wordt ondernemen vanuit de overheid gestimuleerd. 

Zzp’ers kunnen gebruikmaken van zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Ook is er voor eenmanszaken de Mkb-winstvrijstelling. Met behulp van deze aftrekposten kun je de winst binnen je onderneming drukken waardoor je dus minder belasting betaalt. Wanneer de omzet hoger wordt zal een BV wel steeds interessanter worden.

Eenvoudige jaarrekening voor een eenmanszaak

Een van de voordelen van een eenmanszaak versus een BV is de jaarrekening. In tegenstelling tot een BV hoef je bij een eenmanszaak de jaarrekening alleen te delen met de Belastingdienst. 

Met behulp van een goed boekhoudprogramma is een jaarrekening opstellen voor een eenmanszaak een fluitje van een cent.

Minder soorten belastingen eenmanszaak

Als eenmanszaak moet je jaarlijks de inkomstenbelasting aangeven, daarnaast moet je per kwartaal omzetbelastingaangifte doen. Voor veel ondernemers zijn deze aangiftes relatief goed zelf te doen (helemaal met behulp van een boekhoudprogramma). Je kunt hier je inkomstenbelasting als zzp’er berekenen.

In het geval van een BV doe je zowel aangifte van de inkomstenbelasting over je salaris als aangifte over vennootschapsbelasting en dividendbelasting. Dit maakt de administratie complexer waardoor je dit eerder uit handen wil geven aan een boekhouder of accountant. 

Je hebt geen bestuur

In tegenstelling tot een BV heb je bij een eenmanszaak geen bestuur. Bij een eenmanszaak is er immers maar één eigenaar. Dit bespaart in de basis een hoop tijd omdat je het niet met het gehele bestuur ergens unaniem over eens hoeft te worden. 

Voordelen BV boven eenmanszaak?

Behalve de grotere complexiteit en verantwoordelijkheid van een BV vs eenmanszaak zijn er ook veel voordelen om van eenmanszaak naar BV te gaan. Met als grootste voordeel dat je niet hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden door schuldeisers over je privévermogen.

Hieronder zijn alle voordelen van een BV boven eenmanszaak per onderwerp uiteengezet.

Je bent niet hoofdelijk aansprakelijk met een BV

Als je een BV hebt ben je alleen aansprakelijk over het bedrag dat je in de onderneming hebt gestoken. Een BV is namelijk een eigen rechtspersoon, in het geval van een eenmanszaak ben jij het rechtspersoon. Hierdoor kunnen schuldeisers bij een eenmanszaak zowel aanspraak maken op je zakelijke- als privébezittingen. 

Je hebt altijd een vast salaris binnen een BV

Wanneer je eigenaar bent van een BV ben je ook direct de directeur-grootaandeelhouder. Daardoor ben je verplicht om jezelf elk jaar een salaris uit te betalen, in 2024 is dit een minimaal salaris van 45.000 euro per jaar.

Het grote voordeel van een jaarsalaris is dat je inkomsten minder schommelt, zoals dat bij een eenmanszaak vaker het geval is. De salarisuitkering binnen een BV geeft je dus een stukje extra zekerheid over je inkomen.

Fiscale voordelen BV bij hoge winsten 

Voor 2022 was de vuistregel dat de fiscale BV voordelen bij een winst van meer dan 150.000 euro groter zijn dan bij een eenmanszaak. Vanaf dit punt was het de moeite waard om je eenmanszaak om te zetten in een BV.

Door aanpassingen van de aftrekposten voor eenmanszaken ligt deze grens nu lager; vanaf 100.000 euro kan het fiscaal gezien uit om je eenmanszaak over te zetten in een BV.

Wanneer BV oprichten? Omslagpunt BV eenmanszaak 2024

Zoals eerder aangegeven is de fiscale grens sinds 2022 van 100.000 winst per jaar het omslagpunt om als over te gaan op een BV.  Voor 2022 was het omslagpunt 150.000 euro winst per jaar, maar door aanpassingen voor de aftrekposten is deze grens verlaagd.

Als je de grens van 100.000 euro winst per jaar niet hebt bereikt, zijn er ook nog andere redenen als omslagpunt om een BV op te richten. Wellicht biedt je als ondernemer goederen of diensten aan met een hoog risico. In dat geval is het fijn om niet hoofdelijk aansprakelijk te zijn en kan je ondanks een lagere winst alsnog een weloverwogen keuze maken om over te stappen op een BV.

Weet je niet zeker of je een eenmanszaak of BV wilt inschrijven? Neem dan vooral contact op met een accountant of een andere financieel specialist.

Door je eigen administratie goed op orde te hebben kun je al een redelijk goede inschatting maken. Dit doe je eenvoudig door je boekhouding bij te houden in software. De meeste van onderstaande boekhoudsoftware hieronder kun je GRATIS proberen.

 

Besloten Vennootschap belasting, hoe werkt dat?

Besloten vennootschap belasting

Als Besloten Vennootschap (BV) betaal je jaarlijks vennootschapsbelasting over de winst. De winst waarover je vennootschapsbelasting betaald wordt bepaald na de winst min aftrek van alle kosten en het DGA salaris (belasting over winst BV).

 Voor de vennootschapsbelasting zijn 2 tarieven van toepassingen:

  • 15% btw-tarief: winst tot 200.000 euro
  • 25% btw-tarief: alle winst boven de 200.000 euro

De winst die overblijft na de heffing op de vennootschapsbelasting zal als dividendbelasting kunnen worden uitgekeerd aan de aandeelhouders van het bedrijf. Over de dividenduitkering geldt een inkomstenbelasting van 26,9% in 2024.

Naast vennootschapsbelasting doe je als directeur-grootaandeelhouder aangifte voor de inkomstenbelasting over het verplichte DGA-salaris (minimaal 45.000 euro per jaar).

Veelgestelde vragen over BV of eenmanszaak

Wanneer BV interessant?

Wanneer eenmanszaak omzetten naar BV?

Wat kost het oprichten van een BV?

Eenmanszaak omzetten naar holding?

Wat is het verschil ZZP en BV?

​​Wanneer een BV oprichten?

Meest recente update: januari 3, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie