Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Ondernemen 9 Wat is de cash conversion cycle?

Wat is de cash conversion cycle?

Cash conversion cycle
Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 23 oktober 2024

Leestijd: 4 minuten

De cash conversion cycle (CCC) is een kengetal dat inzicht geeft in hoe snel een bedrijf zijn investeringen in voorraad en andere bedrijfskosten terugverdient via omzet. Het helpt bedrijven te begrijpen hoe efficiënt ze hun werkkapitaal beheren. Een kortere CCC draagt bij aan een gezondere cashflow, wat essentieel is voor groei en financiële stabiliteit.

We vertellen hoe het precies werkt, waarom het belangrijk is en hoe je het berekend. Lees snel verder!

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Cash conversion cycle

De cash conversion cycle (CCC) is de financiële term die wordt gebruikt om aan te geven hoe lang het duurt voordat het geld dat een bedrijf heeft geïnvesteerd, weer omgezet wordt in liquide middelen. Dus hoeveel tijd zit er tussen het moment waarop een bedrijf uitgeeft aan bijvoorbeeld voorraden en het moment dat dit weer terugkomt in betalingen. 

De cash conversion cycle bestaat uit drie fasen:

  1. De eerste fase gaat van start als een bedrijf geld uitgeeft om goederen en/of diensten te kopen.
  2. De tweede fase loopt als deze ingekochte goederen of diensten op krediet verkoopt aan klanten.
  3.  De derde fase betreft de betaling van klanten, waarmee het geld weer terugkomt naar het bedrijf. 

Om je onderneming financieel gezond te houden, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk fase 3 bereiken nadat je producten of diensten hebt ingekocht. Hoe korter de Cash conversion cycle, hoe beter. Dit betekent namelijk dat je snel weer beschikt over liquide middelen wat je onderneming financieel gezond houdt.

Een lange cash conversion cycle is daarentegen niet zo gunstig, aangezien je hierdoor je werkkapitaal moet aantasten en een minder hoge solvabiliteit krijgt

Cash conversion cycle formule

De formule voor de cash conversion cycle wordt berekenend middels een combinatie van DIO, DSO en DPO. Klinkt best vaag of niet? Ik zal het even verduidelijken.

DIO staat voor Days Inventroy Outstanding, oftewel hoeveel dagen aan voorraad er uitstaat. Dit is een belangrijke financiële ratio voor elk bedrijf met voorraad, waarmee je kan zien hoe snel een bedrijf voorraden kan omzetten in cash/liquide middelen. 

DSO staat voor Days Sales Outstanding. Dit is ook een belangrijke financiële ratio, waarmee een bedrijf de gemiddelde periode dat facturen openstaan in kaart kan brengen.

En als derde de DPO, Days Payable Outstanding. Hiermee bereken je het aantal dagen dat je bedrijf nodig heeft om leveranciers te betalen. Deze ratio wordt vaak vergeleken met de gemiddelde betalingscyclus van de branche om te kijken of het betalingsbeleid van jouw bedrijf goed verloopt of niet. 

Zo kan je de cash conversion cycle berekenen

Je weet nu waar de drie afkortingen voor staan, tijd om de cash cycle te berekenen. De formule is als volgt: Cash conversion cycle = DIO + DSO – DPO

Afbeelding waarop de cash conversion cycle berekening schematisch weergeven is

Toelichting op de berekening:

De eerste stap is het berekenen van de DSO. Zo kan je namelijk zien hoelang het gemiddeld duurt voordat een bedrijf een factuur betaald krijgt na het leveren van een product of dienst. Vervolgens tel je dit op bij de DIO, het gemiddeld aantal dagen waarin de voorraad nog in huis is voordat het wordt verkocht. Als je deze twee weet hoef je alleen nog de DPO ervan af te trekken, dit laat namelijk zien hoeveel dagen het gemiddeld duurt voordat een bedrijf zijn leveranciers betaald. 

Concreet betekent dit dat je in het eerste deel van de berekening (DSO + DIO) te weten komt hoelang een bedrijf moet wachten tot de facturen betaald zijn. In het tweede gedeelte kom je te weten hoelang het bedrijf de tijd krijgt om de leveranciers te betalen. 

Waarom is het belangrijk om de cash conversion cycle te berekenen?

Aan de hand van de cash conversion cycle kan een onderneming bekijken hoe efficiënt het werkkapitaal wordt beheerd. Zoals ik op het begin ook al even aangaf, geldt hierbij dat hoe korter de cash conversion cycle is, hoe beter. Dit betekent namelijk dat de onderneming snel weer over liquide middelen beschikt, waarmee vervolgens verder gehandeld kan worden. Ook laat het zien dat leveranciers tegelijkertijd op tijd betaald kunnen worden. 

Voordelen van een goede cash conversion cycle

Hogere solvabiliteit: Een hoge solvabiliteit is een belangrijke financiële ratio die aangeeft of een bedrijf in staat is om al zijn rekeningen en schulden te betalen. Door snel weer liquide middelen in je bedrijf te hebben, heb je minder vreemd vermogen nodig om andere onderdelen te financieren. Een hogere solvabiliteit is een belangrijke maatstaaf voor externe partijen, zoal banken en investeerders, om te bepalen of jouw onderneming voldoende financiële stabiliteit heeft om netjes leningen terug te betalen. 

Lagere benutting werkkapitaal: Door sneller geld terug te krijgen in je onderneming hoef je minder van je werkkapitaal te benutten. Dit verhoogt de rentabiliteit, wat de verhouding aangeeft van de gemaakte winst ten opzichte van het geïnvesteerde vermogen. Je hoeft dus minder lang je eigen middelen te gebruiken. 

Zo houd je de cashflow van je bedrijf goed in de gaten

Het zo snel mogelijk terugverdienen van de voorraad is essentieel voor een financieel gezond bedrijf. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder van je eigen kapitaal hoeft aan te tasten en laat zien dat je goed in staat bent om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Om dit allemaal goed in de gaten te houden kan je gebruik maken van een boekhoudprogramma.

Met allerlei handige financiële overzichten en automatische controles heb jij altijd inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming. Ook kan je hiermee makkelijk en snel verschillende documenten opmaken en versturen zoals offertes en facturen. Zo heb je de gehele administratie overzichtelijk en duidelijk op één centrale plek. 

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!

e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is één van de twee ondernemers achter hoebeginik.nl. Hij begon als hobby met het leren van online marketing tijdens zijn studie marketing aan de Hanzehogeschool in Groningen en heeft hier inmiddels zijn beroep van gemaakt. Samen met Chris helpen ze, onder naam van hun marketingbureau ConversieOnline, ondernemers met hun (online) groei en succes. Deze ervaring delen ze met jou op Hoebeginik.nl.