Home » Economisch nieuws » CNV vindt looneis van 10 procent ‘zeer gerechtvaardigd’

CNV vindt looneis van 10 procent ‘zeer gerechtvaardigd’

Leestijd: 2 minuten

Een looneis van 10 procent is zeer goed te verdedigen. Zeker nu zo veel bedrijven hun prijzen extra verhogen en hiermee recordwinsten boeken. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op de uitspraken van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Rabobank-rapport over ‘graaiflatie’.

“We laten ons niet weerhouden door onnodige bangmakerij over een nog hogere inflatiedreiging. Het zijn de typisch elitaire uitspraken van DNB-bestuurders die geen idee hebben wat er op de werkvloer en onder gewone mensen leeft. Die lonen moeten gewoon omhoog. Wij blijven daarom strijden voor 10 procent loonsverhoging”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

DNB-president Knot zei zondag in het tv-programma Buitenhof te vrezen voor een zogeheten loon-prijsspiraal als de vakbonden hun zin krijgen en de lonen met 10 procent of meer omhoog gaan. Daarbij leiden hogere lonen tot hogere prijzen, die vervolgens weer leiden tot hogere looneisen. Om de inflatie in die situatie tegen te gaan zal de rente volgens hem dan dusdanig verhoogd moeten worden waardoor de economie in een recessie kan belanden.

Moeilijk rondkomen

Volgens CNV toont recent onderzoek echter aan dat bijna een op de vijf werkenden moeilijk kan rondkomen, waarbij 14 procent het einde van de maand niet redt. “Veel werkenden dreigen te verdrinken in de hoge inflatie. Onze acties voor een hoger loon worden daarom harder de komende tijd”, waarschuwde Fortuin.

Bedrijven kunnen die loonsverhoging volgens de vakbond prima betalen. Zeker nu uit het recente Rabobank-onderzoek over ‘graaiflatie’ blijkt dat bedrijven de inflatie misbruiken om hun prijzen extra te verhogen. “Het betekent dat werkenden met een laag inkomen nog meer betalen voor hun levensonderhoud. We strijden met onze leden door voor een hoger loon. Zij moeten meeprofiteren van die gestegen prijzen”, aldus Fortuin.

Volgens CNV is de helft van de werkenden bereid te staken voor een hoger loon en 40 procent is bereid om voor langere tijd het werk neer te leggen. Met name in de sectoren voeding, vervoer en industrie zijn volgens de vakbond werknemers bereid om voor langere tijd het werk neer te leggen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie