Home » Geld » Compound Interest | Het verkrijgen van rente op rente

Compound Interest | Het verkrijgen van rente op rente

Leestijd: 5 minuten

Als we het hebben over investeren en het vergaren van vermogen zijn er weinig dingen zo interessant als Compound Interest. Albert Einstein noemde het niet voor niets het achtste wereldwonder. “He who understands it, earns it.. He who doesn’t.. Pays it.”.

In dit artikel ga ik het hebben over Compound Interest en vertel ik hoe je hiermee kunt bouwen aan vermogen.

Wat is Compound Interest?

Compound Interest in het Nederlands is het verkrijgen van rente op rente. Het betekent in feite dat het geld dat je ontvangt als rente ook weer geld voor jouw gaat verdienen. Je ontvangt dus rente op rente en hoe langer dit effect zijn werk kan doen hoe meer je hiervan kunt profiteren. 

Iedere maand een x-bedrag sparen is goed om te doen. Hiermee heb je een appeltje voor de dorst en kun je onvoorziene uitgaven eenvoudig doen zonder in de problemen te komen. Het sparen op een spaarrekening zorgt er alleen niet voor dat je geld voor je gaat werken. 

Die 0,0xx % rente die je hierover ontvangt stelt niks voor. Als we hier ook nog de inflatie vanaf trekken van ongeveer 2% per jaar ga je er in feite ieder jaar in koopkracht op achteruit.

Met Compound Interest kun je rente op rente beleggen. De rente die je krijgt investeer je opnieuw en hierover ontvang je ook weer rente. Om het verschil aan te geven zal ik hieronder een voorbeeld neerzetten met twee manieren van sparen voor je oude dag. 

In beide scenario’s spaar je € 500 per maand. Echter doe je dit in scenario 1 op een normale bankrekening waar je geen rente ontvangt over je geld (zoals de meeste mensen sparen). 

In scenario 2 beleg je dezelfde € 500 in een beleggingsfonds dat streeft naar 7% rendement per jaar. Dit fonds betaalt je ieder kwartaal een gedeelte van deze rente uit in nieuwe aandelen in dat fonds. Dit wordt automatisch voor je herbelegd en wordt ook weer meegenomen voor de volgende dividenduitkering. Je ontvangt dus rente op rente, dividend op dividend.

In beide scenario’s is geen rekening gehouden met inflatie. Het is enkel bedoelt om het effect van Compound Interest te tonen. 

Rente op rente beleggen

Je ziet heel duidelijk dat je in scenario 1 keurig € 500 per maand spaart. De meeste mensen krijgen dit al niet voor elkaar. Het verschil met scenario 2 is dat je doordat je geen rente ontvangt op de spaarrekening geen vermogen opbouwt, in ieder geval niet meer dan die € 500 per maand. 

De inflatie over de jaren is hoger dan de rente die je ontvangt dus je gaat in feite ieder jaar achteruit wat betreft de koopkracht. Persoonlijk probeer ik dan ook in ieder geval 2% rendement te behalen op mijn geld, anders werk je 2% van de tijd voor niets en dat is zonde. 

Wat je in scenario 2 ook duidelijk ziet is dat de rente die je ontvangt ieder jaar hoger wordt. Dit komt natuurlijk doordat je rente krijgt over je ingelegde bedrag + de verkregen rente en dividend. In jaar 11 zie je zelfs dat je meer rente ontvangt dat het geld dat je inlegt in je fonds. 

Wil jij beginnen met beleggen? Ontdek de mogelijkheden bij DEGIRO 🚀
Let op: met beleggen kun je je geld verliezen. Investeer alleen geld dat je kunt missen.

Rente op rente effect

Veel bekende investeerders zeggen dat Compound Interest dé strategie is om rijk mee te worden. Nu hoeft dit natuurlijk niet je einddoel te zijn. Het kan ook zijn om te sparen voor een potje voor je kinderen of voor je pension. Persoonlijk neem ik liever iets meer risico met mijn geld door het te beleggen voor rente op rente. Het risico dat ik ieder jaar een aantal procent achteruit ga door inflatie is gegarandeerd. 

Een vuistregel bij Compound Interest is; hoe langer je je geld eraan bloot stelt, hoe beter het resultaat. Om er echt van te kunnen profiteren moet je je geld zo lang mogelijk voor je laten werken. 

In scenario 2 zag je dat na 11 jaar het dividend dat je jaarlijkse ontvangt hoger is dan de inleg. Na 21 jaar is dit al ruim drie keer je jaarlijkse inleg. In het laatste jaar dat in de berekening verwerkt is gaat je dividend zelfs met een factor van zeven over je jaarlijkse inleg heen. Hoe langer hoe beter.

In het genoemde voorbeeld zie je dat je in dezelfde periode van dertig jaar met dezelfde inleg ongeveer vier keer zoveel geld overhoudt aan het einde van de rit. Niet slecht voor passief beleggen met Compound Interest.

Rente op rente effect | Scenario 1 vs 2

Compound Interest beleggen

Natuurlijk moet je hier wel slim mee om gaan. Al je geld blind op een beleggingsfonds storten is nooit de beste oplossing. Doe het in ieder geval met geld dat je kunt missen. En met missen bedoel ik geen geld dat je nodig hebt om volgende maand je huur te betalen of om de kosten voor een kapotte wasmachine mee op te vangen.

Kun je iedere maand € 200 sparen zoals je dat berekent hebt met het budgetteren? Beleg dan bijvoorbeeld 50% van dit geld in een fonds waarmee je rente op rente gaat verdienen. Ben je content met meer risico? Dan kun je meer doen. Het omgekeerde gaat ook op. 

Vergeet vooral niet dat het een investering blijft en dat de waarde hiervan kan stijgen / dalen. Bij het investeren voor over dertig jaar kunnen er veel dingen gebeuren in de tussentijd die invloed kunnen hebben op je investering.

Er zijn talloze manieren om te beleggen voor Compound Interest. Persoonlijk doe ik dit bij FitVermogen. Een partij waarbij je de keuze hebt uit talloze dividendfondsen. De opbrengst hiervan wordt automatisch herbelegd en hierover ontvang je bij de volgende dividendbetaling dus ook weer extra dividend.

Bereken rente op rente

Rente op rente berekenen kun je doen met Excel, maar er zijn ook online tools die het effect van rente op rente goed weergeven. Een voorbeeld hiervan is de tool die ik voor de scenario’s heb gebruikt, thecalculatorsite.

Compound Interest en affiliate marketing

Persoonlijk ben ik een groot van van Compound Interest en rente op rente. Ik zie het als een geschikte manier om een gedeelte van het geld dat ik verdien te investeren voor de toekomst. Het wordt ook een sport om de dividendbetalingen ieder kwartaal te zien groeien.

Daarnaast vind ik het veel raakvlakken hebben met affiliate marketing. Werk je als online marketeer, dan krijg je vaak per uur betaald. Na het uurtje werk verdien je hier verder niets meer aan. 

Doe je het uurtje werk echter voor jezelf aan een eigen affiliate website? Dan verdien je in eerste instantie niets maar blijft bijvoorbeeld de SEO-tekst nog lang voor je werken. Hoe meer teksten jij toevoegt, hoe meer bezoekers je dit op kan leveren. 

Naarmate je meer bezoekers naar je website trekt zul je zien dat ook je ‘oude’ artikelen beter gelezen worden. Niet alleen ontvang je dan bezoekers van je nieuwe artikelen, maar ook de artikelen uit het verleden leveren je meer op. Rente op rente, bezoekers op bezoekers.

Meest recente update: januari 3, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie