Home » Economisch nieuws » Consumenten geven opnieuw meer uit aan diensten

Consumenten geven opnieuw meer uit aan diensten

Leestijd: < 1 minuut

Consumenten hebben in mei meer besteed dan een jaar eerder. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer uitgegeven aan diensten, maar minder aan goederen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huishoudens kochten vooral minder kleding, spullen voor woninginrichting en elektrische apparaten. Maar ze schaften meer auto’s aan.

De totale consumptie van huishoudens lag in mei 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Aan diensten zoals verzekeringen, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant, evenementen of kapper gaven consumenten 5,3 procent meer uit dan in mei 2022. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.

Aan voedingsmiddelen, dranken en tabak werd ruim 5 procent minder uitgegeven. Ook werd 4,5 procent minder besteed aan duurzame goederen. Verder hebben consumenten in mei 0,3 procent meer overige goederen, zoals energie, motorbrandstoffen en persoonlijke verzorging, gekocht. Ze hebben vooral meer getankt.

Het CBS merkt daarnaast op dat de omstandigheden voor de consumptie in juni ongunstiger waren dan in mei. Dat kwam doordat de jaar-op-jaar daling van de prijzen van bestaande koopwoningen groter was en de stijging van de werkzame beroepsbevolking kleiner was dan in de voorgaande maand. Ook waren industriële ondernemers minder positief over de te verwachten ontwikkeling van de personeelssterkte.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie