Om afspraken en regels goed vast te leggen wordt vaak gebruik gemaakt van een contract of een overeenkomst. Zo kunnen onverwachte problemen in de toekomst vermeden worden. Maar hoe moet je een contract opstellen en waar moet je allemaal op letten?
In dit artikel leggen we dit haarfijn voor je uit. Ook geven we op het eind een stappenplan en een voorbeeld van hoe je een contract kan opstellen. Lees snel verder om alles te weten te komen.
Wat is een contract?
Een contract is een schriftelijke of mondelinge overeenkomst tussen twee of meer personen waarin de afspraken en regels van een samenwerking worden vastgelegd. In een contract worden de rechten en plichten van de partijen vastgelegd. Dit soort afspraken kunnen ook mondeling vastgelegd worden, maar dit is een stuk minder betrouwbaar. Stel daarom altijd een schriftelijk contract op, zo weet je een bewijsstuk hebt als een afspraak of regel niet wordt nagekomen.
Waar moet je op letten als je een contract opstelt?
Het opstellen van een contract vereist aandacht en tijd. Je moet namelijk goed nadenken over de afspraken en regels die je vastlegt. Hetgeen dat je nu opstelt moet je in de toekomst beschermen tegen mogelijke onverwachte wendingen. Zorg daarom dat je duidelijke beschrijvingen noteert over de beschrijving van een dienst, product, functie, prijzen, termijnen, garantie en wat er gebeurt als afspraken niet worden nagekomen. Door dit duidelijk te vermelden weten beide partijen precies waar ze aan toe zijn.
Wat moet er in een contract staan?
Wat er precies in een contract moet staan hangt af van het soort contract. In een contract met een medewerker, staan namelijk andere afspraken dan een contract met leveranciers of klanten. In de tabel hieronder zie je de vereiste inhoud voor beide soorten contracten.
Een contract opstellen in 6 stappen
Er zijn veel verschillende contracten, met elk weer andere afspraken. Wat deze contracten wel gemeen hebben is dat het dezelfde stappen volgen. Wij hebben de 6 stappen hieronder voor je op een rij gezet.
Stap 1: Bepaal de partijen en het doel van het contract
Bekijk welke partijen onderdeel zijn van het contract dat opgesteld gaat worden. Vermeld de volledige namen en contactgegevens van alle partijen. Bepaal vervolgens het doel van de samenwerking en wat voor type contract het gaat worden.
Stap 2: Bepaal de voorwaarden en afspraken
Bepaal alle voorwaarden van de overeenkomst. Denk hierbij aan de duur, betalingsvoorwaarden, kosten, termijnen en wat er gebeurt als afspraken niet nagekomen worden. Dit is een belangrijk onderdeel waar je goed de tijd voor moet nemen.
Stap 3: Clausules toevoegen
Clausules zijn een belangrijk onderdeel van een contract. Denk hierbij aan geheimhouding, aansprakelijkheid of andere specifieke bepalingen die nodig zijn om jezelf goed in te dekken tegen onverwachte wendingen.
Stap 4: Bepaal de verantwoordelijkheden en de vergoeding
Bij een samenwerking is het belangrijk om vast te stellen wie waar verantwoordelijk voor is. Daarnaast is het goed om duidelijke afspraken te maken over de financiële onderdelen van de samenwerking. Dit betreft zowel de vergoedingen als salarissen, maar ook de kosten en betalingstermijnen.
Stap 5: Voeg juridische elementen toe
Het contract moet natuurlijk voldoen aan de wetgeving. Het kan lastig zijn om te bepalen of dit ook daadwerkelijk zo is. Ben je hier niet zeker over? Schakel dan een juridisch expert in om ervoor te zorgen dat je contract waterdicht is.
Stap 6: Tijd om te controleren en te ondertekenen
Na deze 5 stappen heb je als het goed is een goed contract opgesteld. Om hier zeker van te zijn is het belangrijk om het contract goed te controleren door alle afspraken en regels nogmaals bij langs te lopen. Alles akkoord en zijn beide partijen akkoord met de voorwaarden? Dan wordt het tijd voor de definitieve krabbel.
Wanneer is een contract rechtsgeldig?
Een contract of overeenkomst is rechtsgeldig als een partij een voorstel heeft gedaan en de andere partij hier akkoord op heeft gegeven. De kanttekening hierbij is dat het voor beide partijen duidelijk geweest moet zijn waar ze mee akkoord gingen. In het Burgerlijk Wetboek 7.10 staan alle voorwaarden die worden gesteld aan een arbeidsovereenkomst. Als er een akkoord is gegeven zijn er verschillende manieren waarop een contract ongeldig gemaakt kan worden.
Wanneer is een contract ongeldig?
Het kan voorkomen dat een contract niet meer geldig is en dus ongeldig verklaard kan worden. Er zijn verschillende redenen die hiervoor kunnen zorgen:
- Eén of meerdere partijen zijn jonger dan 18 jaar of staat onder curatele staat. Iemand die onder curatele staat is handelingsonbekwaam en kan dus niet goed zelf beslissingen nemen.
- De persoon geen toestemming heeft om beslissingen te maken voor het bedrijf of de organisatie
- De inhoud van het contract is in strijd met de wet, goede zeden, openbare orde of de redelijkheid en billijkheid.
- Als er sprake is van dwaling. Denk hierbij aan een verkeerde indruk van het product of dienst en daardoor niet goed begrepen waar de overeenkomst over ging.
- De overeenkomst is aangegaan onder bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden.
Als één of meerdere van bovenstaande redenen toepassingen hebben op het opgestelde contract, kan deze ongeldig gemaakt worden.
Conclusie
Het opstellen van een contract is dé manier om de afspraken en regels rondom een overeenkomst goed vast te leggen. Hoewel een contract of overeenkomst mondeling gesloten kan worden, is het belangrijk om de afspraken en regels op papier vast te leggen. Zo kan je altijd terugvallen op de gemaakte afspraken en weet je precies waar je aan toe bent. Dit kan in de toekomst veel gedoe besparen.
In dit artikel hebben we laten zien welke onderdelen er in een contract moeten staan en hoe je dit moet opstellen. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. Weet je niet zeker of alles goed op papier staat? Dan kan het slim zijn om een juridisch expert in te schakelen om alles te dubbel checken. Zo weet je zeker dat alles goed op papier staat en het contract rechtsgeldig is.
0 reacties