Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Marketing 9 Conversie marketing, zo doe je conversie optimalisatie

Conversie marketing, zo doe je conversie optimalisatie

Conversie marketing
Auteur: Chris

Laatst bijgewerkt: 20 maart 2025

Leestijd: 8 minuten

Je hebt een strategisch en tactisch marketingplan om klikken naar je website te genereren. Al je standvastige focus op content, linkbuilding, programmatic advertising, influencer marketing en e-mailcampagnes zorgen voor relevant verkeer naar je toe. Je conversieratio’s lijken echter te stagneren. Klinkt dit bekend?

Je bent niet de enige. Uit een recent onderzoek blijkt dat meer bedrijven zich meer dan ooit op Conversie marketing (CRO) richten. In dit artikel geven we uitleg over:

  • Conversie-optimalisatie
  • De manier hoe je conversie marketing moet benaderen
  • De best practices om jou op weg te helpen

Ben je het zat om niet hoog in Google te staan?

Met de juiste tools doe je eenvoudig zoekwoorden onderzoek, kijk je de werkende strategieën af van je concurrenten en werk je met data aan een gedegen strategie! Code: "hoebeginik" lifetime korting.

Wat is conversie marketing?

Conversiemarketing is daar waar de kunst en wetenschap van marketing samenkomen met als doel het percentage bezoekers dat een gewenste actie op jouw website onderneemt, te maximaliseren. Een conversiemarketingstrategie omvat tactieken om het meeste uit het bestaande verkeer op een website te halen door de belangrijkste elementen te optimaliseren om conversies te verhogen.

Als marketeer heb je de keuze uit veel marketinginstrumenten. In een van je werkdagen zou je veel bezig zijn om meer backlinks voor je pagina’s te bouwen, in andere dagen zou je met een ontwerpteam kunnen werken aan een mooier design voor sommige van je webpagina’s. Daarnaast krijg je tussendoor wellicht de nodige copywriting-taken voor betaalde zoekcampagnes of SEO-teksten. 

De hamvraag is; moet je je tussen dit alles nog focussen op conversie-optimalisatie?

In 2009 kon Google niet beslissen welke tint blauw de meeste klikken op hun pagina met zoekresultaten zou genereren; Marissa Mayer, toen Vice President, Search Products & User Experience bij Google, liet haar team diverse gradaties testen tussen de twee kanshebbers om erachter te komen welke de meeste klikken zou krijgen. Experts binnen Google voerden aan dat het testen van zoiets triviaals als de kleur de UX-teams zou kunnen afleiden van het aanpakken van meer geavanceerde, impactvolle veranderingen.

Voor ‘s werelds populairste zoekmachine, waar een lichte daling van de conversieratio kan leiden tot miljoenen misgelopen dollars, lijkt het echter gerechtvaardigd om elke kleine verandering die van invloed is op conversies (in dit geval klikken) te experimenteren, nietwaar?

De kracht van conversiemarketing ligt in het vermogen om gebruik te maken van een bezoekersbestand van miljoenen om een ​​aanzienlijke stijging van de omzet te genereren met een marginale (zeg maar 0,5%) stijging van het aantal conversies als gevolg van een minuscule aanpassing.

Laten we, voordat we ingaan op de knowhow van conversie marketing, een stap terug doen om te begrijpen wat conversieratio is en hoe deze kan worden ontleed voor verschillende kanalen.

Conversieratio definiëren

Conversieratio wordt eenvoudigweg gedefinieerd als het percentage bezoekers op jouw website dat een gewenst doel bereikt. Een conversie kan van alles zijn, van het klikken op een CTA-knop, het invullen van een formulier tot het doen van een aankoop.

Om je marketingcampagnes te stroomlijnen, moeten marketeers het rendement op de investering berekenen en vergelijken voor elk van de kanalen die ze gebruiken om conversies te genereren. Daarom is een veelgebruikte manier om conversierapporten te bekijken, ze te segmenteren op de volgende verkeersbronnen:

KanaalOmschrijving
Betaald verkeerBezoeker komt op jouw website terecht via betaalde promoties
Organisch zoekenBezoekers komen organisch op jouw website terecht via zoekresultaten
DirectBezoeker die rechtstreeks toegang heeft tot jouw website door de URL in een browser in te voeren
SociaalBezoekers die via sociale kanalen op jouw website terechtkomen
VerwijzingBezoekers die vanuit andere domeinen naar jouw website komen
E-mailBezoekers die naar jouw website komen via e-mailmarketingcampagnes

Er zijn veel manieren waarop marketeers conversiegegevens per kanaal en bron kunnen analyseren. Onze favoriete keuze is en blijft Google Analytics. Dit is een gratis tool van Google die het mogelijk maakt om eenvoudig data over je websitegebruikers te verzamelen en te analyseren.

Kom hoger in Google & krijg meer bezoekers naar je website met onze SEO Checklist 🚀

Verover de zoekresultaten met onze easy to use SEO-checklist waarin we stap voor stap uitleggen hoe je een goede webpagina opbouwt & optimaliseert voor de zoekmachines.

Bekijk ons ebook
Hoebeginik met SEO teksten schrijven

Laaghangend fruit om de conversieratio te verbeteren

Hoewel de lijst met strategieën om conversies op je website te verbeteren bijna eindeloos is, biedt dit artikel enkele bruikbare tactieken die een goed begin zijn voor het verbeteren van je conversie marketing.

Test en optimaliseer jouw bestemmingspagina’s

Aangezien landingspagina’s speciaal zijn gebouwd om een bepaald segment van je doelgroep te ontvangen en te laten converteren, kan het optimaliseren ervan een directe en aanzienlijke invloed hebben op het conversieratio. 

Zorg er daarom voor dat je elk element in de bestemmingspagina’s voortdurend test om ervoor te zorgen dat het de bezoeker naar de CTA duwt. Om te beginnen zou je alle storende elementen kunnen verwijderen. Daarnaast moet je de kop, de intro en het kleurenschema van de pagina uitgebreid testen zodat je weet welke opbouw het beste ‘converteert’.

Ook is het goed om te testen met het aantal contactformulieren op de pagina. Teveel contactformulieren kunnen zorgen voor een overkill. 

Zorg er tenslotte voor dat de call-to-action knop al snel in beeld komt en dat de knop opvalt.

Verbeter de sitenavigatie

Een enorme hoeveelheid verkeer naar je website leiden zou zinloos zijn als die bezoekers het moeilijk vinden om er echt doorheen te navigeren. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je bezoekers probleemloos op de site kunnen navigeren voordat ze zullen overgaan om de gewenste actie te ondernemen. 

Een bruikbare tip hiervoor is om je website zoveel mogelijk op te ruimen en het ontwerp minimalistisch te houden om de aandacht van bezoekers te vestigen op de kritische elementen waarvoor ze naar je website zijn gekomen. 

Pas je website daarnaast aan aan onderdelen die websitebezoekers gewend zijn van andere websites, zoals contactgegevens in de rechterbovenhoek en een helpsectie in de voettekst. Hierdoor zullen bezoekers minder moeite hebben om basisdingen snel te vinden waardoor het vertrouwen in de website goed is.

Als je een webshop hebt, zorg je ervoor dat de zoekbalk gemakkelijk toegankelijk en niet complex is, zodat het opzoeken van producten eenvoudig kan worden gedaan. 

Zorg er bovendien voor dat de site mobielvriendelijk is; volg best practices om jouw site te optimaliseren voor mobiele ervaringen, zoals het afschaffen van de navigatiebalk, het verminderen van het aantal formuliervelden in de eerste stap, enzovoort.

Mocht je zelf een webshop willen beginnen dan is dit artikel wat ik eerder heb geschreven een must-read!

Laadtijden van pagina’s verbeteren

Met zoveel ruis op het internet dat om aandacht smeekt en de steeds kleiner wordende menselijke aandachtsspanne, is er niets dat de gebruikerservaring zo slecht maakt als een trage website. 

Als jouw site een hoger dan gemiddelde laadtijd heeft (10,3 seconden voor internet en 27,3 seconden voor mobiel), verliezen jouw bezoekers waarschijnlijk het geduld om te blijven rondhangen en om je aanbiedingen te bekijken. 

Dus als je jouw web- en mobiele sites niet constant controleert op prestaties, geef je talloze conversiemogelijkheden weg binnen de mogelijkheden van conversie marketing. Enkele jaren geleden ontdekte Amazon zelfs dat met elke 100 ms toename van de laadtijd, hun verkoop een daling van 1% liet zien.

Enkele conversie marketing tips om de laadtijd te verkorten:

  • Beginnen met het optimaliseren van afbeeldingen, 
  • Overwegen een Content Delivery Network (CDN) te gebruiken 
  • Externe hostingplatforms gebruiken voor grote mediabestanden 
  • Caching software inschakelen.

Zorg ervoor dat jouw waardepropositie duidelijk en overtuigend is

Door een impactvolle en veelbelovende waardepropositie te maken op je homepagina, productpagina’s of bestemmingspagina’s, kunt je je onderscheiden van de concurrentie en onmiddellijk de aandacht van jouw bezoekers trekken. 

Zorg ervoor dat je de USP’s benadrukt en geef het gevoel alsof het de beste keuze is voor de websitegebruiker. 

Schroom dus niet om continu te testen totdat je er een hebt gevonden die een positieve invloed heeft op de belangrijkste statistieken. 

Gebruik video’s binnen conversie marketing

Er is veel bekend over de effectiviteit van video’s bij het creëren van impact, het aanspreken van bezoekers en het vasthouden van de aandacht. Omdat video vaak het favoriete medium is voor informatieconsumptie onder alle doelgroepen, verlies je waarschijnlijk veel potentiële klanten door geen robuuste videomarketingstrategie te hebben. 

Overweeg daarom om geschreven tekst of afbeeldingen waar mogelijk te vervangen door video’s en kijk of dit van invloed is op de belangrijkste betrokkenheids- en conversiestatistieken. 

In het geval van een webshop kan je, naast alleen afbeeldingen op de productpagina’s, bijvoorbeeld overwegen video’s toe te voegen over de werking van het product. Dit wordt vaak zeer gewaardeerd onder webshopbezoekers.

Optimaliseer je contactformulieren

Het bij voorbaat verminderen van het aantal formuliervelden garandeert niet direct een hogere conversieratio. Wat je in plaats daarvan kunt doen om een eerlijke kans te maken op verbeterde conversiestatistieken, is door alle onnodige velden weg te laten of ze indien mogelijk te combineren om te voorkomen dat bezoekers worden afgeschrikt.  

Wat vaak ook goed werkt, is een voortgangsbalkindicator voor langere formulieren en het experimenteren met verplichte en optionele velden om te vinden welke absoluut noodzakelijk zijn en niet zonder kunnen. Bovendien kun je formulieranalyses gebruiken van plugins om wrijvingspunten van bezoekers te ontdekken, zodat je de kwaliteit van formulieren onderbouwd met data kunt beoordelen.

Kritieke conversiestatistieken die je moet volgen voor conversie marketing

Bouncepercentage

Het bouncepercentage is een indicator van de kwaliteit van de ervaringen die jouw website biedt. Een hoog bouncepercentage kan vaak duiden op slechte bruikbaarheid, trage laadtijden, niet-betrokken inhoud, technische fouten en nog veel meer. Daarom is het bouncepercentage bij het optimaliseren voor conversies een van de belangrijkste statistieken die je moet bijhouden en verbeteren, aangezien je jouw bezoekers alleen kunt laten converteren als ze voldoende betrokken zijn en voldoende tijd op de website doorbrengen.

Verkeersbronnen analyseren

Het is belangrijk om te weten hoe elk van de kanalen voor het werven van verkeer presteert, zodat je altijd een uitgangspunt hebt waarin je jouw inspanningen moet reorganiseren om een ​​gestage stroom bezoekers te krijgen. 

Als bezoekers die via social media en e-mail binnenkomen bijvoorbeeld respectievelijk slechts 3% en 2% van jouw totale verkeer uitmaken, moet je waarschijnlijk jouw socialmediastrategie herzien en/of de inhoud van je wekelijkse nieuwsbrieven en andere e-mailcampagnes verbeteren.

Interacties per bezoek evalueren

Of ze nu wel of niet converteren, door bij te houden hoe een bezoeker met jouw site omgaat, kun je enkele vruchtbare inzichten verkrijgen die je kunt gebruiken om de ervaringen te optimaliseren. 

Het aantal bezochte pagina’s, de hoeveelheid tijd die op een bepaalde pagina is doorgebracht, of er al dan niet reacties op blogs zijn achtergelaten en soortgelijke interacties kunnen je helpen het gedrag van bezoekers op de website te begrijpen, een glimp op te vangen van hun aarzelingen en erachter te komen wat werkt goed. Al deze inzichten kunnen goed voer zijn voor het opstellen van veelbelovende hypothesen.

Conversieratio voor nieuwe bezoekers

Het is veilig om aan te nemen dat het gedrag van nieuwe bezoekers op jouw site drastisch verschilt van dat van terugkerende bezoekers. Daarom moeten zelfs de conversieratio’s voor de twee afzonderlijk worden geanalyseerd. 

De conversieratio van nieuwe bezoekers vertelt je over de eerste indruk die jouw site achterlaat, of de website nieuwe bezoekers interesseert en hoe effectief de landingspagina is voor nieuwe bezoekers.

Conversieratio van herhaalbezoekers

Aangezien 40% van de inkomsten van een webshop afkomstig zijn uit herhalingsaankopen, kan men het belang van effectieve conversie marketing voor terugkerende bezoekers niet ondermijnen. Zelfs als het gaat om op abonnementen gebaseerde bedrijven, hebben terugkerende bezoekers meer kans om te converteren dan nieuwe bezoekers. 

Wanneer je deze statistiek analyseert, kun je daarom beoordelen hoe effectief jouw site in contact komt met bezoekers die bekend zijn met je merk en voldoende betrokken zijn om naar jouw website terug te keren.

Statistiek Verlatingspercentage

Het percentage verlaten formulieren helpt je bij het beoordelen en optimaliseren van jouw formulieren om een ​​soepele invul-ervaring te bieden. Als jouw formulierverlatingspercentage hoog is, kun je er zeker van zijn dat het formulier aandacht nodig heeft, waardoor je in eerste instantie niet onnodig resources hoeft in te zetten om andere elementen van de bestemmingspagina of afrekenproces te optimaliseren.

Ben je eigen ondernemer? Zorg er dan voor dat je boekhouding altijd op orde is met de juiste boekhoudsoftware. Hieronder vind je de beste boekhoudsoftware van dit moment. Mocht je liever boekhoudsoftware willen vergelijken dan hebben we daar een duidelijke vergelijkingspagina over gemaakt.

 

De beste tools voor conversie marketing

Om het artikel compleet te maken geven we een overzicht weg met de beste tools die je kan gebruiken voor conversie marketing.

Google Analytics

Google Analytics hebben we eerder in dit artikel ook al genoemd en is bij far onze favoriete analyse tool. 

Google Analytics is een gratis tool om al jouw website-activiteit bij te houden. Het helpt om je siteverkeer diepgaand te analyseren en voorziet je van gegevens over jouw verkeersbronnen, bouncepercentages, sessieduur, conversieratio, prestaties van zoekwoorden en nog veel meer. 

Daarnaast kun je jouw rapporten opdelen en in blokjes snijden om segmenten te maken die je helpen een bepaalde set bezoekers te analyseren voor de meest belangrijke statistieken. 

Daarnaast kan je via Google Analytics demografische en gedragskenmerken van jouw bezoekers ontdekken die je kunnen helpen waardevolle inzichten te verkrijgen over hun interacties met uw website.

GTmetrix

GTmetrix is een tool die is gebouwd voor het analyseren van de (technische) prestaties van jouw website. Het stelt je in staat om de snelheid van je site te ontdekken, samen met mogelijkheden voor optimalisatie. 

Naast het ontvangen van een gedetailleerd overzicht van de prestaties van uw site, kun je deze ook in de loop van de tijd en op verschillende apparaten volgen en tijdige meldingen ontvangen over de laadsnelheid van jouw pagina’s. Met behulp van deze inzichten kun je snel verbeteringen aan de website aanbrengen en de prestaties ervan zien verbeteren.

Conclusie conversie marketing

In de huidige tijd waarin het verbeteren van conversie marketing een enorme uitdaging is voor bedrijven over de hele wereld, wordt conversiemarketing een onmisbare strategie. 

Hoewel je in elk draaiboek voor digitale marketing talloze tips vindt, is het vinden van succes in conversiemarketing een motiverend proces dat grotendeels afhangt van de hoeveelheid moeite die je steekt om je publiek te begrijpen, een boeiend verhaal te vertellen en heerlijke ervaringen te bieden. Wanneer je optimaliseert om conversies te verbeteren, vergeet dan niet om zoveel mogelijk ideeën te testen; je zult jezelf hiermee vaak verrassen.

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!

e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Chris
Mijn naam is Chris en ik ben één van de beheerders van Hoebeginik.nl. Ik merkte tijdens mijn studententijd dat ik een grote passie had voor ondernemen en online vindbaarheid. In deze periode ben ik begonnen met het opzetten van mijn eerste websites en webshops. Ik heb in het begin veel fouten gemaakt die achteraf makkelijk te voorkomen waren geweest. Het is mijn wens om anderen te helpen om deze fouten over te slaan. Daarnaast wil ik beginnende ondernemers graag helpen om de juiste focus te bepalen bij het opzetten van hun nieuwe onderneming. Dit is dan ook een van de redenen om te beginnen met Hoebeginik.nl. Kortom, mocht je marketing of ondernemersgerelateerde vragen hebben dan kan je me altijd een berichtje sturen!