Home » Ondernemen » Current ratio berekenen, wat is de current ratio formule?

Current ratio berekenen, wat is de current ratio formule?

Leestijd: 3 minuten

Het bedrijfsleven zit vol met ingewikkelde termen en berekeningen. In de bedrijfseconomie en boekhouding kom je de term current ratio ongetwijfeld tegen. Het is een methode om te berekenen hoe goed een bedrijf instaat is om de kortlopende schulden af te betalen.

Ik vertel je in dit artikel alles over de current ratio berekenen. We gaan in op de current ratio formule en bieden je een handige rekentool zodat je zelf niet met een rekenmachine aan de slag hoeft. Daarnaast gaan we in op de current ratio norm voor bezonde bedrijven. Hoe moet je de current ratio berekenen?

Wat is current ratio?

De current ratio is een ratio waaraan je kunt zien hoe de liquiditeit van een bedrijf ervoor staat, oftewel hoe goed een bedrijf de kortlopende schulden kan aflossen. Hiervoor geldt een periode van één jaar.

Aan de hand van de current ratio kan een bedrijf geanalyseerd worden. Zet het management de assets op een juiste manier in of geeft het bedrijf te veel geld uit waardoor het binnenkort in de financiële problemen kan komen?

De current ratio vergelijkt alle huidige assets van een bedrijf met alle huidige en kortlopende schulden. Onder de assets vallen middelen van een bedrijf zoals cash of middelen die binnen een jaar omgezet worden tot cash. 

Wat is de current ratio norm voor gezonde bedrijven?

De current ratio norm is positief wanneer een bedrijf een current ratio heeft van minimaal 1. Concreet betekent dit dat het bedrijf in staat is om de kortlopende schulden af te betalen mocht dat noodzakelijk zijn.

Voor een gezond bedrijven is de norm voor de current ratio nog iets hoger. Bij een ratio tussen de 1.3 en 1.8 wordt een bedrijf als een gezonde organisatie gezien. Een belangrijke kanttekening bij de formule voor de current ratio is dat de uitkomst lastig te vergelijken is per branche.

In sommige branches is een lagere current ratio normaal, waar bij andere een gezond bedrijf pas vanaf een current ratio vanaf 1.5 in de boeken staat. 

Vanaf een current ratio boven de 1.8 zou je je als investeerder in een bedrijf of als manager af kunnen vragen hoe goed er met de middelen omgegaan wordt. Benut je als bedrijf wel alle kansen en bewaar je niet te veel geld?

Wat is de Current ratio formule?

De current ratio formule is vlotte activa + liquide middelen / kortlopende schulden. 

Vlotte activa
Liquide middelen+
Kortlopende schulden/
Current Ratio=

Onder vlotte activa verstaan we voorraden, kortlopende vorderingen, debiteuren en overige assets die binnen één jaar verkocht kunnen worden. Liquide middelen is wat er op de bank en in contanten bij een bedrijf aanwezig is.

Kortlopende schulden zijn de bedrijven die je op de balans terugvindt bij de crediteuren, belastingschulden, pensioenschulden, kortlopende schulden en overige verplichtingen die binnen één jaar voldaan moeten worden.

Hoe current ratio berekenen?

De current ratio berekenen doe je aan de hand van de gegevens op de balans. Door de vlotte activa en liquide middelen bij elkaar op te tellen en dat vervolgens te delen door de kortlopende schulden (zie hierboven de current ratio formule) kom je uiteindelijk bij de current ratio uit.

Hieronder hebben we een handige rekentool die je kunt gebruiken wanneer je de current ratio berekenen moet. Vul simpelweg de gegevens van een balans bij de tool en lees de current ratio af. 

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
Current Ratio berekenen
Current Ratio berekenen formule
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen

FAQ

Wat is current ratio?

De current ratio is een kengetal dat je kunt berekenen aan de hand van de gegevens op een balans. De uitkomst geeft weer hoe een bedrijf ervoor staat wat betreft de liquiditeit. Hoe goed is een bedrijf in staat om de kortlopende schulden af te lossen?

Wat is de current ratio formule

Hoe current ratio berekenen

Meest recente update: januari 3, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie