Home » Economisch nieuws » Damrak koerst af op lager begin door rentezorgen

Damrak koerst af op lager begin door rentezorgen

Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een lager begin. De negatieve stemming op Wall Street, waar de rentevrees weer oplaaide, lijkt daarmee ook in Europa te worden voortgezet. Verschillende kopstukken van de Amerikaanse centrale bank waarschuwden deze week al dat de rente in de Verenigde Staten verder omhoog moet om de inflatie te bestrijden. Beleggers kijken dan ook vooral uit naar het Amerikaanse inflatiecijfer, dat volgende week dinsdag wordt bekendgemaakt.

Behalve naar de renteperikelen gaat de aandacht uit naar de aanhoudende stroom van bedrijfsresultaten. Op het Damrak kwamen roestvrijstaalmaker Aperam en waterzuiveringsbedrijf NX Filtration met cijfers. Aperam zag de winst afgelopen kwartaal flink afnemen, waarbij de vraag naar roestvrij staal werd gedrukt door de grote voorraden en de verslechterde economische omstandigheden. Het bedrijf had al gewaarschuwd voor een lager resultaat. Topman Timoteo Di Maulo denkt wel dat de bodem inmiddels is bereikt.

NX Filtration wist de omzet vorig jaar te verdubbelen en voldeed daarmee net aan de eigen verwachtingen. Voor dit jaar rekent het bedrijf uit Enschede op een verdere omzetgroei.

Shell

Ook de Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio was een positieve uitzondering en sloot 0,3 procent hoger. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 1,9 procent door flinke koersverliezen bij de Chinese techconcerns.

Olie- en gasconcern Shell zal mogelijk tegenwind ondervinden van een adviesverlaging door Morgan Stanley. Daarnaast werd de Britse bank Barclays negatiever over postbedrijf PostNL. De Nederlandse staat maakte verder bekend het belang in ABN AMRO terug te willen brengen tot net onder de 50 procent. Momenteel heeft de overheid een belang van iets meer dan 56 procent.

Adidas

Op de Amsterdamse beurs blijft ook Galapagos in de belangstelling staan. De biotechnoloog liet weten bemoedigende eerste resultaten te hebben gepresenteerd over veiligheid en werkzaamheid van een kandidaat-medicijn. Het aandeel zakte donderdag nog dik 8 procent na tegenvallend nieuws over het middel filgotinib bij de ziekte van Crohn in Europa.

In Frankfurt waarschuwde Adidas voor een verlies als gevolg van de breuk met Kanye West dat kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s. Na een reeks antisemitische uitspraken van de rapper verbrak het Duitse sportartikelenmerk de samenwerking met West, die zichzelf tegenwoordig Ye noemt.

De euro was 1,0732 dollar waard, tegen 1,0747 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 77,78 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 84,29 dollar per vat.

Meest recente update: februari 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie