Home » Ondernemen » De 3 belangrijkste tips voor startende zzp’ers

De 3 belangrijkste tips voor startende zzp’ers

Leestijd: 2 minuten

ZZP’er zijn heeft heel wat voordelen. Wat is er nu prettiger dan eigen baas te zijn en zelf je werktijden in te kunnen delen? Maar met het ZZP’er-schap komen ook verantwoordelijkheden. Hoe zorg je ervoor dat je succesvol wordt en blijft? Met deze 3 belangrijke tips gaat het lukken!

1.     Blijf op de cijfers letten

Veel ondernemers vinden de administratie niet het leukste onderdeel van het ondernemen. Dat neemt niet weg dat het wel een heel belangrijk deel is. Uiteindelijk wil je toch weten of je bedrijf goed draait? Natuurlijk kun je de boekhouding uit handen geven aan een expert, maar dan nog blijft het belangrijk om zelf een beeld te hebben van de financiën. Zo weet je wanneer aanpassingen nodig zijn en wanneer er ruimte is voor eventuele investeringen. Blijf dus op de cijfers letten!

2.     Houd de kosten zo laag mogelijk

Voor startende ondernemers hebben de neiging om, als daar ruimte voor is, flink te investeren in de onderneming. Plotseling volstaat de huidige laptop niet meer, maar moet er een moderner exemplaar komen. En als je toch een zakelijk telefoonabonnement aanschaft, kun je toch net zo goed direct een beter toestel erbij nemen? Als je budgettair gezien de ruimte heb is het op zich allemaal prima. Toch is het goed om te bedenken dat je de kosten die je voor dergelijke zaken maakt vaak niet terugverdiend. Je kunt dus beter kijken op welke dingen je kunt besparen. Zo kun je goedkope inkt voor je cartridges aanschaffen, in plaats van compleet nieuwe exemplaren. En een refurbished telefoon of laptop is een mooie oplossing als je op elektronica wilt besparen.

3.     Laat jezelf zien – op jouw manier!

Veel ZZP’ers vinden marketing een lastig onderdeel van het ondernemen. Als je van nature bescheiden bent, kan het best lastig zijn om jezelf en je diensten te ‘verkopen’. Om dit toch voor elkaar te krijgen is het aan te raden om hiervoor een manier te vinden die bij je past. Is koude acquisitie niet jouw ding? Meld je in plaats daarvan aan bij bijvoorbeeld een ondernemersclub. Daar leer je op een laagdrempelige manier andere ondernemers kennen en die contacten kunnen op termijn ook tot nieuwe opdrachten leiden. En vind je het lastig om met mensen het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden die je te bieden hebt, maar kun je wel goed schrijven? Kies dan voor het schrijven van een persbericht. Zoek in ieder geval manieren waarbij jij je comfortabel voelt, want dan is het veel gemakkelijker om jezelf te laten zien!

Direct aan de slag

Met behulp van bovenstaande tips kun je de levensvatbaarheid van jouw onderneming vergroten: je weet hoe het er financieel gezien voor staat, weet waar je kunt besparen en hoe je jezelf het beste kunt laten zien. Veel succes met ondernemen!

Meest recente update: augustus 27, 2022 by Kaj

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie