De trend zet voort, 10.000 banen weg bij Microsoft

Leestijd: 2 minuten

De afgelopen maanden verschijnen er steeds vaker berichten over grote tech bedrijven die banen schrappen. Amazon ontslaat ruim 10.000 werknemers, bij Twitter zijn dat er 3700 en ook bij Bol.com moeten 300 medewerkers weg. Microsoft is het nieuwste bedrijf in deze lijst met 5% van het personeelsbestand, oftewel 10.000 werknemers.

Redenen voor het ontslag

De belangrijkste reden voor het ontslag bij tech bedrijven is de verandering van het sentiment op de consumentenmarkt. De prognose voor de komende periode is dat consumenten de handen op de knip houden door de bijzondere economische situatie waarin we ons bevinden.

Klanten worden voorzichtiger en geven minder snel geld uit. De omslag van een bloeiende economie naar een van recessie zie je daarom snel terug binnen de tech bedrijven. 

Dit heeft te maken met de hogere kosten waar consumenten mee te maken hebben voor praktische alle uitgaven. De boodschappen worden duurder (in België in 2022 met zo’n 19,67% bijvoorbeeld) en de nog steeds hogere energiekosten ondanks de daling die ingezet is in januari 2023.

Interessant aan deze ontwikkeling is dat recent ook duidelijk werd dat de vracht van containers aanzienlijk goedkoper geworden is in het afgelopen jaar. Containervrachten werden maar liefst 77,47% goedkoper dan een jaar eerder. Dit zien we alleen nog niet terug in de consumentenprijzen.

Dat de tech bedrijven zich klaar maken voor nog zwaarder weer kom dan ook niet uit de lucht vallen. Dit zijn vaak de bedrijven die het lang goed gehad hebben. In deze periode wordt veel personeel aangenomen om deze groei vol te houden. Nu de verwachting is dat deze groei af zal slanken moeten bedrijven als Microsoft op de kosten gaan letten.

De verwachting is dat in februari de kwartaalcijfers bekend gemaakt worden. Hierbij zal ongeveer een 2% groei genoteerd worden bij Microsoft, het laagste cijfers in zes jaar. De uitspraak van de Microsoft topman Satya Nadella zegt het dan ook allemaal: “We zullen meer moeten doen met minder”.

Als consument is het verstandig een vergelijkbare strategie aan te houden, besparen op de kosten waar mogelijk. Dit is altijd een goed idee, maar in deze onrustige tijden helemaal. In dit artikel lees je meer tips over geld besparen.


Top 5 boekhoudprogramma's

  • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
  • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
  • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
  • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
  • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.