Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Ondernemen 9 De wet VBAR, het wetsvoorstel voor zzp

De wet VBAR, het wetsvoorstel voor zzp

wet vbar
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

30 augustus 2024 @ 11:57 am

Leestijd:
2 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

30 augustus 2024 @ 11:57 am

Leestijd: 2 minuten

Is gaat de komende tijd veel veranderen voor mensen die als zzp’ers aan het werk zijn, bijvoorbeeld door de wet VBAR. Eerder schreven we al over de wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet voorkomen. De VBAR wet heeft ook betrekking op bedrijven en zzp’ers. Daarover lees je meer in dit artikel.

Je boekhouding eenvoudig regelen?

Welk boekhoudprogramma past het beste bij jou?

Ontdek hier al je opties
vind boekhouding die bij je past

Wat is de wet VBAR?

De wet VBAR staat voor Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden. Dit voorstel is gedaan om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Het is een mogelijke opvolger van de eerder genoemde wet DBA. 

De bedoeling van de VBAR wet is dat hierdoor eenvoudiger bepaald kan worden of iemand als zelfstandige mag werken, of dat deze persoon eigenlijk in dienst zou moeten. Hiervoor heeft de overheid een aantal criteria opgesteld:

W: Word er gewerkt als werknemer of écht als zelfstandige. Hierbij kijkt men naar de werkinhoudelijke- en organisatorische sturing.
Z: Hierbij wordt gekeken of er sprake is van zelfstandigheid binnen de arbeidsrelatie. Oftewel, werkt iemand voor eigen rekening en risico of niet.

In eerste instantie wordt er naar W gekeken. Ontbreekt deze, dus werkt de ‘zelfstandige’ niet als werknemer, dan mag hiervoor een zzp’er ingehuurd worden. Vervolgens kijkt men naar Z.

Is dit deels aanwezig? Dan wordt er weer naar W gekeken om een oordeel te vellen. Is er nog twijfel na deze twee punten? Pas dan kijkt de VBAR wet naar het volgende punt, en dat is de zzp’er zelf.

OP: Zijn er kenmerken van ‘zelfstandigheid’ binnen de uitvoerende partij?

Hierbij zou je kunnen denken aan dingen als acquisitie en/of andere opdrachtgever die de zelfstandige heeft.

Wat zijn hiervan de mogelijke gevolgen?

De mogelijke gevolgen van deze wetgeving zijn groot. Het zal dan voor veel ‘zelfstandigen’ gaan veranderen. Een voorbeeld dat genoemd wordt is die van een interim manager. In de meeste scenario’s zou deze voor een relatief korte periode ingehuurd worden.

Wel heeft deze opdrachtnemer te maken met kaders die uitgezet zijn door de organisatie zelf. Hierdoor oordeelt de nieuwe wet dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst en dat deze persoon eigenlijk in loondienst zou moeten. 

Hoe het er precies uit gaan zien weten we nog niet, maar het heeft mogelijk betrekking op veel andere beroepen, zoals:

  • Bedrijfsadviseurs. In 2023 waren er ruim 200.000 mensen aanwezig als zzp’er in deze branche. De vraag is of ze echt zelfstandig aan het werk zijn, of zich strikt moeten houden aan de regels van het bedrijf waarvoor ze werken.
  • Fysiotherapeuten.  Er waren in 2023 ruim 100.000 fysiotherapeuten als zelfstandige aan het werk, vaak binnen een grotere organisatie. 
  • Journalisten. Een groot percentage (ongeveer 60%) van de auteurs in Nederland werkt als zelfstandige. Ze kunnen zich afvragen hoeveel ‘vrijheid’ ze daadwerkelijk hebben als ze wel voor een specifieke krant werken of online publicatie werken.

Wanneer gaat de wet VBAR in?

Het is nog niet zeker of de VBAR wet goedgekeurd wordt en daadwerkelijk aangenomen zal worden. Het moet eerst nog door de Tweede Kamer heen. Op z’n vroegst zal de zzp wet daarom waarschijnlijk pas 1 januari 2026 van kracht gaan. Wel gaat de overheid strenger handhaven op het gebied van schijnzelfstandigheid.

Het is daarom verstandig om je ondernemerschap goed te bekijken en mogelijk aanpassingen te treffen. Eventuele gevolgen zouden groot kunnen zijn met betrekking tot maatregelen van de Belastingdienst.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Je bedrijf optimaliseren?

Bekijk onderstaande pagina's en ontdek de mogelijkheden!

Voor je administratie Voor je bedrijfsvoering
Calculator Icon
0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj schrijft vanuit zijn eigen expertise als ondernemer en online marketeer dagelijks op hoebeginik.nl. Na zijn studie marketing is hij direct als ondernemer aan de slag gegaan. Eerst als kleine zzp'er, toen samen met Chris. Inmiddels hebben ze samen een groot bedrijf, nemen personeel aan en hebben ze hun bedrijf laten groeien tot een zeer winstgevende onderneming. Deze expertise op de verschillende gebieden van ondernemerschap, marketing en beleggen (want dat doen ze met hun geld), delen ze met jou. Hierdoor bespaar je jezelf veel tijd en kun je fouten voorkomen. Heb je vragen voor Kaj, stuur dan vooral een bericht.