Home » Ondernemen » De zaken die je als beginnende ondernemer als eerste moet regelen

De zaken die je als beginnende ondernemer als eerste moet regelen

Leestijd: 2 minuten

Ben je van plan om binnenkort een onderneming te beginnen en heb je nog veel vragen? Dan is dat logisch, want misschien heb je altijd in loondienst gewerkt of ben je net klaar met studeren. Maar wat heb je dan allemaal nodig om een onderneming te beginnen?

Domeinnaam registreren

In de eerste plaats is het van belang om een mooie website te bouwen. Natuurlijk is dit niet verplicht, maar tegenwoordig heeft vrijwel elke ondernemer een website, want dit is natuurlijk het visitekaartje van je bedrijf en de plek waar mensen contact met je opnemen.

Natuurlijk zijn er al miljarden websites op de wereld, dus daarom is het belangrijk om te checken of je domeinnaam nog beschikbaar is. Voor meer informatie daarover kun je op de website van Transip.nl kijken.

Rechtsvorm kiezen

Daarnaast is het van belang om een rechtsvorm te kiezen. Welke rechtsvorm het beste bij je past, is voor een groot deel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ben je van plan om alleen aan de slag te gaan? Dan kun je als starter het beste voor een eenmanszaak kiezen. Dan heb je namelijk weinig verplichtingen en het inschrijven verloopt ook gemakkelijk. Maar soms kan het fiscaal ook voordeliger zijn om een BV op te zetten.

In veel gevallen hoef je dan minder belasting te betalen, maar tegelijkertijd is het inschrijven wel iets ingewikkelder en je hebt meer verplichtingen. Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je van plan bent om met meerdere personen een onderneming op te richten. Dan kun je bijvoorbeeld voor een maatschap of een coöperatie gaan. Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar de rechtsvorm die het beste bij je situatie past en je daarna pas in te schrijven.

De juiste verzekeringen afsluiten

Wanneer je in loondienst aan de slag gaat, dan wordt er veel voor je geregeld. Je krijgt dan automatisch de juiste verzekeringen en je bouwt natuurlijk een pensioen op. Maar wanneer je als ondernemer gaat beginnen, dan moet je zelf verzekeringen afsluiten, zodat de kosten worden gedekt bij problemen. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering.

De meeste verzekeringen zijn niet verplicht als ondernemer, maar toch verstandig om af te sluiten. De verzekeringen die bij jou passen, zijn natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van je type onderneming. Bij risicovolle beroepen heb je bijvoorbeeld echt een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig.

Problemen voorkomen met een goede administratie

Als ondernemer moet je zelf ook de administratie doen, want je bent zelf verantwoordelijk voor je btw-aangifte, de aangifte inkomstenbelasting, balansen en alle andere administratieve zaken.

Je moet de administratie ook op een speciale manier inrichten en belangrijke documenten bewaren. Doe je dit niet? Dan voldoe je niet aan de verplichtingen en kun je, na een controle, bijvoorbeeld te maken krijgen met flinke boetes. Zet dus ook direct een goede administratie op, zodat je nadien niet met problemen te maken krijgt.

Meest recente update: december 19, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie