Home » Economisch nieuws » Doel windenergie op land gehaald, wel minder projecten op komst

Doel windenergie op land gehaald, wel minder projecten op komst

Leestijd: < 1 minuut

De hoeveelheid windenergie op land is afgelopen jaar opnieuw gegroeid, waardoor is voldaan aan een landelijke doelstelling. Eind vorig jaar was er volgens een jaarlijks onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 6045 megawatt aan windvermogen op land. Eigenlijk had er in 2020 al minimaal 6000 megawatt aan vermogen moeten zijn, maar dat doel uit het Energieakkoord van 2013 bleek onhaalbaar en werd uitgesteld.

De RVO waarschuwt wel over de vooruitzichten voor de komende jaren. De Raad van State oordeelde in 2021 dat er andere milieubeoordelingen nodig zijn voor de bouw van windturbines. “Door de onzekerheid over nieuwe normen en de consequenties hiervan zijn het afgelopen jaar nauwelijks nieuwe windprojecten vergund”, stelt de RVO. “Er zijn weinig nieuwe projecten in beeld, waardoor het aantal projecten in de pijplijn van windenergie op land nauwelijks toeneemt.” Dit jaar komt er naar verwachting wel nog 835 megawatt windenergie op land bij.

Het nieuwe doel, uit het Klimaatakkoord, is om in 2030 minimaal 35 terawattuur aan duurzame elektriciteit op te wekken met grootschalige zonne- en windenergieprojecten op land. Volgens de RVO staat het windvermogen van eind vorig jaar gelijk aan 17,9 terawattuur bij een gemiddeld windjaar.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie