De Europese Centrale Bank (ECB) zet de voorbereidingen voor de invoering van de digitale euro voort, zoals aangekondigd op woensdag. Deze innovatie zou in de toekomst dezelfde transacties mogelijk maken als nu mogelijk zijn met betaalkaarten, maar dan zonder de tussenkomst van conventionele, commerciƫle banken. In plaats daarvan zou de transactie rechtstreeks via de centrale bank verlopen.
Onderzoeks- en Ontwikkelingsfase
Al enkele jaren wordt er onderzoek gedaan naar deze belangrijke monetaire vernieuwing, onder leiding van de ECB en in samenwerking met onder andere De Nederlandsche Bank (DNB). Belangrijke aandachtspunten zijn de veiligheid van de digitale euro en de borging van privacy. Met het groene licht voor verdere voorbereidingen, beweegt het project zich naar een nieuwe fase. In de nabije toekomst zullen de centrale banken onder andere een app voor de digitale euro testen en onderzoek doen naar welke partijen de benodigde technische systemen kunnen ontwikkelen.
Voordelen en Kritieken
Volgens DNB biedt de digitale euro, uitgegeven door een centrale bank die niet failliet kan gaan, een betrouwbaar betaalmiddel voor iedereen. Er zou zelfs offline mee betaald moeten kunnen worden, wat een uitkomst kan zijn bij pin-storingen. DNB benadrukt echter dat het een aanvullend betaalmiddel is en geen vervanging voor bestaande betaalmethoden.
Toch zijn er critici die de digitale euro kritisch bekijken. Een online petitie voor een volksraadpleging hierover is al meer dan 15.000 keer ondertekend in Nederland. De tegenstanders vrezen een overheid die kan bepalen waar mensen hun geld aan uitgeven, wat zou kunnen leiden tot een surveillancestaat. DNB weerlegt dit door te stellen dat de digitale euro geen programmeerbaar geld is en dat de centrale bank niet zal bepalen waar het geld aan uitgegeven mag worden.
Politieke Besluitvorming Nog in Afwachting
Het definitieve besluit over de invoering van de digitale euro is nog niet genomen. De Europese politiek moet hierover nog beslissen. Hoewel de Europese Commissie eerder dit jaar een wetsvoorstel voor de digitale euro heeft gepresenteerd, zijn de onderhandelingen in Brussel nog gaande. Mocht de politiek instemmen met het voorstel, dan zal de ECB besluiten over de timing van de invoering van de digitale euro. Volgens DNB zou het gehele proces nog jaren kunnen duren, met een mogelijke invoering op zijn vroegst rond 2029.
Meest recente update: oktober 19, 2023 by Kaj
Top 5 boekhoudprogramma's
- e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
- InformerOnline - Altijd een correcte boekhouding
- Exact - Vertrouwd door 675.000+ bedrijven
- Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor ZZP’ers
- Snelstart - In minder tijd je administratie doen