Home » Economisch nieuws » ECB besluit verder te gaan met voorbereidingen digitale euro

ECB besluit verder te gaan met voorbereidingen digitale euro

Leestijd: 2 minuten

De Europese Centrale Bank (ECB) zet de voorbereidingen voor de invoering van de digitale euro voort, zoals aangekondigd op woensdag. Deze innovatie zou in de toekomst dezelfde transacties mogelijk maken als nu mogelijk zijn met betaalkaarten, maar dan zonder de tussenkomst van conventionele, commerciële banken. In plaats daarvan zou de transactie rechtstreeks via de centrale bank verlopen.

Onderzoeks- en Ontwikkelingsfase

Al enkele jaren wordt er onderzoek gedaan naar deze belangrijke monetaire vernieuwing, onder leiding van de ECB en in samenwerking met onder andere De Nederlandsche Bank (DNB). Belangrijke aandachtspunten zijn de veiligheid van de digitale euro en de borging van privacy. Met het groene licht voor verdere voorbereidingen, beweegt het project zich naar een nieuwe fase. In de nabije toekomst zullen de centrale banken onder andere een app voor de digitale euro testen en onderzoek doen naar welke partijen de benodigde technische systemen kunnen ontwikkelen.

Voordelen en Kritieken

Volgens DNB biedt de digitale euro, uitgegeven door een centrale bank die niet failliet kan gaan, een betrouwbaar betaalmiddel voor iedereen. Er zou zelfs offline mee betaald moeten kunnen worden, wat een uitkomst kan zijn bij pin-storingen. DNB benadrukt echter dat het een aanvullend betaalmiddel is en geen vervanging voor bestaande betaalmethoden.

Toch zijn er critici die de digitale euro kritisch bekijken. Een online petitie voor een volksraadpleging hierover is al meer dan 15.000 keer ondertekend in Nederland. De tegenstanders vrezen een overheid die kan bepalen waar mensen hun geld aan uitgeven, wat zou kunnen leiden tot een surveillancestaat. DNB weerlegt dit door te stellen dat de digitale euro geen programmeerbaar geld is en dat de centrale bank niet zal bepalen waar het geld aan uitgegeven mag worden.

Politieke Besluitvorming Nog in Afwachting

Het definitieve besluit over de invoering van de digitale euro is nog niet genomen. De Europese politiek moet hierover nog beslissen. Hoewel de Europese Commissie eerder dit jaar een wetsvoorstel voor de digitale euro heeft gepresenteerd, zijn de onderhandelingen in Brussel nog gaande. Mocht de politiek instemmen met het voorstel, dan zal de ECB besluiten over de timing van de invoering van de digitale euro. Volgens DNB zou het gehele proces nog jaren kunnen duren, met een mogelijke invoering op zijn vroegst rond 2029.

Meest recente update: oktober 19, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie