Home » Economisch nieuws » ECB: betalen met biljetten leidt nauwelijks tot klimaatschade

ECB: betalen met biljetten leidt nauwelijks tot klimaatschade

Leestijd: < 1 minuut

Het betalen met bankbiljetten heeft maar een geringe impact op het milieu. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de kwestie onderzocht en concludeert dat het jaarlijkse gebruik van contant geld van één persoon gelijkstaat aan de uitstoot van een autorit van 8 kilometer.

Volgens de ECB zijn geldautomaten relatief het meest vervuilend. Deze zijn goed voor 37 procent van de uitstoot van het totale proces. Dat is van 2004 tot 2019 al wel met ruim een derde verminderd door het energiezuiniger maken van de automaten. Ook door duurzaam katoen te gebruiken is de cashindustrie nog wat minder vervuilend geworden. De ECB wil volgende stappen zetten door het restafval van de biljettenproductie beter te recyclen.

Verder zorgen ook het vervoeren van briefgeld (35 procent) en de papierproductie (9 procent) nog voor relatief veel uitstoot. In totaal is het betalen met cash goed voor 0,01 procent van de jaarlijkse uitstoot door consumenten.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie