Home » Economisch nieuws » ECB schroeft rente verder op ondanks onrust in bankensector

ECB schroeft rente verder op ondanks onrust in bankensector

Leestijd: 2 minuten

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met de eerder aangekondigde half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door de onrust in de bankensector van de afgelopen dagen.

Volgens de ECB is de renteverhoging nodig om de inflatie te beteugelen die sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne hard is opgelopen. Door de ingreep maakt de centrale bank lenen duurder. Mensen en bedrijven zullen op den duur dan wat minder geld gaan uitgeven. Zo hoopt de ECB de vraag in de economie af te remmen en ervoor te zorgen dat de prijzen niet meer zo hard omhooggaan.

In de Verenigde Staten vielen afgelopen week echter de Silicon Valley Bank (SVB) en de Signature Bank om. Die banken waren onder meer in de problemen gekomen doordat de rente in de VS de laatste tijd hard is opgelopen. Woensdag was er op de Europese beurzen vervolgens veel paniek over de financiële situatie van het Zwitserse Credit Suisse, waardoor er angst leefde dat de Amerikaanse perikelen zouden overwaaien naar Europa.

Spanning bij beleggers

Beleggers keken daarom in spanning uit naar de reactie van de ECB op dit tumult. Sommige kenners speculeerden dat de ECB mogelijk zou besluiten tot een kleinere rentestap van een kwart procentpunt. Maar andere deskundigen dachten juist dat afwijken van het eerder uitgestippelde pad alleen maar voor meer onrust zou zorgen op de financiële markten.

Door het nieuwe rentebesluit komt de zogeheten depositorente, de rente die banken betalen over geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen, weer terug op 3 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2008. Voor de consument is de hogere rente onder meer te merken bij het afsluiten van een hypotheek. Door de hogere rentetarieven van de ECB kunnen banken als ING en ABN AMRO ook hun spaarrentes langzaam weer verhogen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie